mercoledì, febbraio 28, 2007

Kripp

Itaaliat laastab gripiviirus ja loen ka eestlaste blogidest, kuidas gripp murrab kodumaa parimaid poegi ja tytreid.

Mistòttu ongi paras hetk demonstreerida Katu Imetabast Gripi Vàltimise Meetodit – gripihooajal tuleb eestlased ajada Itaaliasse ja itaallased Eestisse. Nimelt minule ei hakanud ykski gripp kylge, samal ajal kui ylejàànud Itaalia pere piinles 40-kraadises palavikus ja oksendas. Kohalikud spekuleerivad, et kuna ma olen teisest rassist (justnii ytlevadki – teisest rassist!), siis mu immuunsysteem on teistugune kui itaallastel ja itaalia gripp kylge ei hakka. Kipun nòustuma selle teooriaga, vàlja arvatud see kysimus, mis puudutab rassierinevusi.

Yldises plaanis pole mul òrna aimugi kuidas funktsioneerib Itaalia tervishoiusysteem. Tean vaid seda, et on mingid sinised ja valged lehed ja et haiglasse ei soovita itaallased sattuda ja arst tuleb rangelt valida ainult selline, keda isiklikult tunned. Teoreetiliselt mul vist mingi tervisekindlustus on ka, aga reaalselt on mu perearst vist kuskil Chieti kandis, kuna sinnakanti on mu elukoht registreeritud. Tegelikult ma elan 5 pàeva nàdalas Roomas, nii et kui pàriselt haigeks jààn, oleks Roomas mingi perearst abiks.

Ykskord ma kàisin Ortona haiglas, kui Roku vend autoònnetuse làbi elas. Selliseid maju ja interjòòre nàeb reeglina painajalikes unenàgudes vòi Venemaal. Siinkohal soojad tervitused Eesti moekatele haiglatele, mis selle Ortona haiglaga vòrreldes on justkui prillikivid! Peale selle, et Itaalia riiklike meditsiiniteenuste tarbimine pole yldse glamuurne ega midagi, nàib see ka pàris kallis lòbu olevat. Nàiteks Roku Tòòtu Òde kàis last vaktsineerimas ja pidi iga korra eest 100 eurot maksma.

Ma ei viitsi itaaliakeelseid tervishoiusysteemiteemalisi veebsaite làbi kammida, nii et olen otsustanud preventiivse meditsiini kasuks. See tàhendab, et vòtan vitamiine, magan ja sòòn korralikult, teen trenni ning Roomas autot ei juhi*.

*Elamusterohked hetked Rooma yhistranspordis lòppevad kardetavasti òige pea. Ma olen nyyd uues projektis ja klient asub Rooma ààrelinnas. Autoga saab sinna punkrist 15 minutiga, aga yhistranspordiga vòtab ligi kaks tundi, sest tuleb Ostia vòi Tiburtina rongijaama minna ja sealt rong vòtta. Nii et tuleb reaalsusega leppida ning autojuhiks hakata.
Kunagi oli yks reality sari, kus tegelasi igati proovile pandi – visati àmblikke ja rotte neile peale ja muud sellist. Ma vòiks àmblike ja rottidega vabalt hakkama saada ja vee all end raudketist lahti harutada, aga Roomas tipptunnil autot juhtida ma kardan ilgelt.

10 commenti:

Anonimo ha detto...

Immuunsusest -tõepoolest, Epp Petrone kirjutab kah, et ainuke, kes haige ei ole, on Giustino.

Võib-olla on tegemist reisi- elik võõrsiloluhormooniga, mis hoiab terve? sest loogiline oleks ju, et kohalikud on kohalike haiguste vastu immuunsemad. Miks indiaanlased muidu Euroopa haiguste peale ära surid.

Ruudi ha detto...

kui sul on juhuslikult veel olemas eesti haigekassa kaart ( see EL oma) siis saad tollega igal pool arstiabi, ükskõik milline see siis on. Mul sõbranna isegi sünnitas siin lapse eesti haigekassa kaardiga ( aga ta on senimaani eestis arvel, siin pole tal veel elamislubagi).... Pidi siegi kiirem ja mugavam olema...

Ruudi ha detto...

Ning kui tahad, siis ma seletan ka sulle, kuidas see teine sùsteem tomib.. see kohalik...

Anonimo ha detto...

Aga kui kõik inimesed Itaaliasse kolivad, tuleb tõdeda seda, et väike gripiviirus liigub inimeselt inimesele.

Anonimo ha detto...

notsu kommentaari lugedes mul tekkis vahepeal uus teooria. Nimelt àkki mina tòin eestist mingi kripi kaasa, mis itaallastele kylge hakkab? (vt indiaanlaste keiss)

Muidu yldiselt on kòik pekkis! See klient, kus ma jàrgmised 13 kuud tòòtama pean, on àra keelanud blogger.com veebsaidi!!!

Anonimo ha detto...

Muide, nagu blogger.com veebsaidi àrakeelamisest vàhe oleks - ka skype ja msn on siin kinni keeratud! Kuidas saab ilma blogger.com, skype ja msn-ta elada?!?

Elan pàev korraga.

Katu

Anonimo ha detto...

Tahtsin sulle juba elupõlise roomlasena jätta mõned julgestavad tõed auto juhtimiseks Roomas:
1) karta pole midagi, sest enamus ajast Sa kas seisad paigal või sõidad 15 km/h, nii et midagi hirmsat juhtuda ei saa.
2) hoolimata suurest kaosest ja näivast pohhuismist, on autojuhid tegelikult viiskad ja kui tahad paremast reast vasakule pöörata, siis lükka suund sisse, käsi aknast välja ja küllap Sul lastakse pöörata sinna kus vaja.
3) kui tee on tühi, vajuta nii palju kui saad, siis sa ei jää kellelegi ette - muidu hakkavad taga tulesid vilgutama ja ajavad su segadusse.
Ma ka alguses kartsin aga tegelikult selles kaoses kõik kuidagi kulgeb sujuvalt ja ma mulle tundub et Eesti liiklus ajas mind vanasti rohkemgi närvi. Nael kummi!
Toomas Roomast

Anonimo ha detto...

Tere Toomas,

need on abiks tòed. Aitàh!
Tàna hommikul muide Roku òpetas mulle yhe reegli, kuidas ummikus peateele sòit kàib. Nimelt nagu ristpiste - yks auto siseneb kòrvalteelt peateele ja siis liigub 1 auto mòòda peateed sammukese ja siis lastakse kòrvalteelt yks auto vahele janiiedasi.

Kàisin juba autotki otsimas -vaja on vòimalikult vàikest ja koledat. Vàikest sellepàrast, et oleks hea parkida ja koledat sellepàrast, et siis seda ei varastata àra. Koledaid autosid leidus. Vàikeseid, kuhu mu jalad mahuvad, ei leidnud. Jàtkan lootusrikkalt otsinguid!

Katu

Ruudi ha detto...

Kas sa enne auto ostmist uurisid, palju sul läheb kindlustus maksma? Mina ostsin selle töttu Eestist auto... Juba 3 aastat söidan Eesti numbritega... Eestis läks superkasko maksma vähem kui siin tavaline liikluskindlustus..
Ok vahest olen jala olnud, sest ema saadetud uus kindlustus pole öigel ajal kohe tulnud, kuid see on vaid detail ju...

Anonimo ha detto...

Tere Ruudi
Kindlustust ma yldiselt olen uurinud. Niipalju tean, et Naapolis maksab WV Golf kindlustus yheks aastaks ca 2000 eur, sest kòik vàhegi pandavad autod varastatakse Naapolis àra. No ja siis ma tean, et Roomas on ka kindlustust mòttetult kallis teha, mistòttu ma yldiselt olen plaaninud registreerida auto Francavillasse, et pappi kokku hoida. Aga teadmis - ma teen kindlasti hinnavòrdluse Tallinn vs Francavilla. Kui Tallinn vòidab, siis kasutan juhust ning ostan hoopiski Eestist automaatkastiga auto. Nimelt teadupàrast Itaalias ei myyda kasutatud automaatkastiga autosid.

Katu