lunedì, giugno 11, 2007

Olgu tagatud òigus tasuta Ferrarile!

Nàdalavahetusel vaatasin yle pika aja telekat ning nàgin oma yllatuseks ylevaateid Roomas toimunud tànavarahutustest, mis energilisuse ja korrakaitsjatele suunatud agressiivsuse poolest yletasid tublisti Tallinna aprillirahutuste mòòtmeid. Kiire olukorra selgitamine andis vastuse – kommunistlikud noored olid mitmes Itaalia linnas korraldanud meeleavalduse ja nòudsid – minu suureks imestuseks - tasuta rongisòitu!

No ma fakte ei viitsi kontrollida muidugi, aga Roku teadis, et rongiliiklus on Itaalias erafirma kàtes, nii nagu ka kiirteede haldamine. Nii et pòhimòtteliselt korraldasid kommunistlikud noored erafirma vastase meeleavalduse, nòudes tasuta teenust. See teadmine tekitas minu sisemaailmas globaalse hàmmari. Kuidas saab erafirmalt tasuta teenust nòuda? Ja kes siis maksab, kui mina ei maksa? Okei, kui maksab riik, siis millise maksu tòstmise teel see raha leitakse?

Itaalia on imede maa, mòtlesin, sest kus mujal saad minna erafirmat kimbutama, lyya jalaga uks lahti, nòuda teenust ja teatada, et ei kavatse makstagi.
Meeleavalduste telepildist innustatuna hakkasime Rokuga vàlja mòtlema, et mis firmadelt veel vòiks tasuta teenust ja kaupa nòuda. Justnimelt, mitte viisakalt kysida, vaid nòuda, sest iga normaalse erafirma kohus on tagada kodanikele tasuta kaupu ja teenuseid. See on mingi eksitus, et erafirmade eksisteerimise alus on kapitalistidest omanikele golfivàljaku osaku jaoks pappi kokku kraabitseda. Erafirma olgu sotsiaalabiasutus, mis peab kinkima tòòkohti tuhandetele itaallastele, kes siis valmistavad tasuta kaupu ylejàànud itaallastele. Yldsegi golfivàljakud tuleks àra keelata, kui ebavòrdsuse ja roiskuva klassiyhiskonna symbolid, mille nàgemine solvab iga enesest lugupidavat proletaarlast!

Ma arvan, et tuleb algatada viivitamatult vastav kodanikuliikumine ja taguda rauda kuni see on kuum.

Nàiteks mina olen isiklikult valmis minema Prada poe ukse taha meelt avaldama ja nòudma tasuta krokodillinahast kàekottide jagamist! Kui ei anta, siis làhen òòsel, lòhun poe akna ja kraban ise, vòttes eeskuju tublidelt noortelt inimestelt, kes Tallinnas initsiatiivi nàitasid ja òige asja eest seisid! Jaanikuu puhul vòin meisterdada ka vàikese armsa lòkke keset Prada poodi.

Roku arvas, et ta korraldaks meeleldi sama aktsiooni Ferrari poe ukse taga. Muidugi mòista ei nòuaks ta mingit suvalist kàekotti, vaid làheks loosungiga ‘Igale itaallasele olgu tagatud òigus tasuta Ferrarile!’

Yldsegi, golfivàljakud pandagu pòlema ja golfarid saadetagu tehasesse tòòpingi taha!

6 commenti:

Anonimo ha detto...

sellist protesti avaldamise teenust annab tänapäeval tellida.

Katu ha detto...

Ei seda tòòd ei saa mingitele suvalistele usaldada, pàrast on kòik ferrarid otsas. Tuleb ikka ise loosungitega viibelda seal poe ukse taga :P

mnjah ha detto...

Ma küll eriti laamendajate tegevusse ei süvenenud, kuid arvasin käesoleva blogi lugemise momendini, et tegemist oli Bushi vastase meeleavaldusega (http://www.estatermoli.it/news.asp?id_news=1867)
Kas seda tasuta rongisõitu peaks äkki Bush vaestele itaallastele tagama?
Meile Tomiga jäi pigem silma asjaolu, et meeleavaldajad lehvitasid "pace" lippu ning rääkisid rahumeelsest meeleavaldusest...kui rahumeelne ta tegelt oli, võisime ise telekast näha

Katu ha detto...

Ahha! Tòde on kuskil vahepeal! Nagu alati, eksole.

Nii.

Kysitlesin erinevaid kolleege meeleavalduste kysimuses ja selgus jàrgmine. Nimelt vanasti olla Itaalias mingi selline antiikne pòhimòte olnud, et kui on mingi suuryritus vòi meeleavaldus, siis sinna yritusele sòitjad saavad rongiga tasuta sòita. Vòi mingi allahindlusega (agevolazione).

Vot seekord need, kes tahtsid Rooma tulla Bushi vastasele demonstratsioonile, nòudsidki, et nad ei pea pileti eest maksma, kuna on ausad demonstrandid. Paraku aga rongifirma polnud mingit taolist ukaasi vàlja andnud ja tekkis arusaamatus. Kodanikud surusid ennast jòuga rongi peale nàiteks ja ryndasid politseinikke, kes piletit nàha kysisid.

Oudekki ha detto...

Või nagu kirjutas Milaanomees (http://siesta-ekspress.blogspot.com/2007/06/ah-et-juame-rooma-niikuinii_10.html)

"Trenitalial ei olnud kavaski pakkuda Itaalias protesti-vabaduse alla kuuluvat allahindlust.
- kuivòrd rahaline seis ei tohi olla mààrav pòhjus yldrahvuslikele meeleavaldustele pààsemiseks, siis sòidetakse tavaliselt symboolse piletiga. Mulle maksis nàiteks Bolognas kàik Cantierega vist 5€."

Katu ha detto...

Kas pole huvitav, et kui syndmusi erinevatest vaatenurkadest jàlgida, nàib, et tegelikult on kòigi osapoolte kàitumisele normaalne selgitus olemas.

Katsu vòtta kinni, kes on hea ja kes paha.