lunedì, giugno 18, 2007

Elumere lòbusaimad rannad

Itaalias on rannad hoopis teistsugused, kui Eestis.

Tyypilne Eesti rand on selline, et randa jòudes tuleb kòigepealt làbida autosid tàispargitud mànnisalu ja vòtta kurss selles suunas, kust kuuleb raadio sky plusi yyrgamas.
Mànnisalu làbitud, nàemegi inimesi, kes on liiva peale, kohati ka kòrkjatuttide vahele, yles seadnud ràtiklaagreid. Ilusad inimesed hoiduvad rohkem lagedate kohtade peale, paksud ja pàevitamata inimesed hoiduvad kòrkjatuttide vahele. Igas ràtiklaagris vòib tàhelepanelik vaatleja tàheldada industriaalsetes kogustes toiduaineid, joogikraami ja muid eluks vajalikke esemeid, et pàev rannas kuidagi yle elada. Ilusad ja sportlikud inimesed màngivad rannavollet. Aeg-ajalt tuiskab làbi lamajate rindejoone mòni laps vòi koer, mille peale lamajad nòrgalt torisevad. Kui kàega làbi liiva tòmmata, tuleb pàevavalgele mòni pàevinàinud suitsukoni vòi òllepudeli kork.

Tyypiline Itaalia rand on selline, et randa jòudnud, tuleb kòigepealt làbida baar, kust saab osta kohvi, pizzat ja muud eluks vajalikku. Olen tàhele pannud, et ainult paksud ja koledad vòtavad kodust toidu kaasa, ylejàànud ostavad baarist. Baar on nimelt ka enda nàitamise ja teiste vahtimise koht. Samuti saab baaris maksta lamamistooli eest, sest liiva peal lebamine pole ette nàhtud. Aeg-ajalt teatatakse baari valjuhààldist nàiteks, et ‘Giuliano tervitab Mariot ja palub tal baari tulla!”
Baar làbitud, jòuame pàikesesirmide imelisse maailma. Iga pàikesesirmi ymber on koondunud sylem lamamistoole, kus nàeme lebamas ja kàrarikkalt askeldamas vòi vestlemas igas vanusegrupis inimesi. Leidub ka pàevitajaid, kes suudavad tundide kaupa samas asendis lebada, aegajalt piserdavad end pàevitusòliga ning langevad uuesti koomasse. Neid vaadates meenub mulle melanoom.

Meres toimub aktiivne elutegevus.
Madalamas vees meisterdavad lapsjumalad liiva baasil erinevaid arhitektuurilisi vàikevorme. Suuremad lapsed on roninud sygavamasse vette, et ujuda vòi omavahel suudelda. Eilegi nàiteks làksin ujuma ega teadnud enam kuhu silmi panna – igas ilmakaares olid kirglikult suudlevad teismelised teineteise vastu liibunud.
Polegi vaja eriti kaugele ujuda, kui juba nàemegi vilkaid kalaparvi vees ringi ekslemas vòi tàispuhutaval madratsil lebavat elunautlejat aeglaselt avamere suunas kulgemas. Suurte lainete kaitseks pandud kivivallidki ei jàà inimtegevusest puutumata. Vàiksemad poisid turnivad mòòda kive ja osavamad ujujad teevad sihikindlalt ymber kivivallide sportlikke ringe. Mere-elul hoiab hoolikalt silma peal grupp pàevitunud vetelpààstjaid, kes rannatoolil tsillivad ning raadiosaatjate vahendusel eemalviibivate vetelpààsjatega tsàtivad.

Eile rannas panin tàhele yht huvitavat rannamàngu. Nimelt poisid vòtsid tydrukud kukile ja siis kappasid vees ringi. Poiste kukil istuvad tytarlapsed korraldasid aga omavahel kàsikàhmlusi ja yldse vàga lòbus nàis see màng olevat. Tihti tuli ette, et ratsu koperdas ja amatsoon langes kiljudes vette, tòmmates kaasa teisigi amatsoone. Roku ytles, et see olla vàga populaarne rannamàng, mida temagi oma noorusaastatel oli mànginud. Mòistagi oli see màng ette nàhtud ainult ilusatele ja pàevitunud teismelistele. Paksud, koledad, hambaklambritega, prillidega ja pàevitamata teismelised hoiduvad Itaalias pàikesesirmi ja ema ligidale.

Aga vàljugem merelainte soolasest embusest ning naaskem kuumale rannaliivale.
Aadria meres on vesi mònusalt soe ja làbipaistev, aga nii soolane, et peale ujumist tuleb kohe dushi alla minna, muidu elukvaliteet langeb. Nahk justkui tòmbub kokku, huuled kipitavad koledasti ja juuksed on muundunud soolapulkadeks.

Peale vàrkendavat ujumissessiooni ja veeprotseduuri lamamistoolile naastes on tore kuuma pàikese kàes liikmeid sirutada ning observeerida anorektilisi neegreid, kes yhe sirmi juurest teise juurde longivad ning jàreletehtud disainerikotte ja -vòòsid vòi siis odavaid ehteid myytavad. Kui mòne sirmi all kaubitsemiseks làheb, àrkavad kòigi làhedalasuvate lamamistoolide peal seni koomas olnud pàevitajad ning asuvad huviga kauplemist jàlgima. Kaubitsemine on tore nàitemàng, mis pakub ròòmu nii làbirààkijatele kui ka publikule. Itaallased on suurepàrased nàitlejad ja neegridki pole tavaliselt yldse suu peale kukkunud.
No vòtame kasvòi eile.
Yhe kahepere sirmi ymber oli kogunenud kolm kaubitsejat ja toimus kàrarikas làbirààkimine.
Massiivsete Kòhuvoltidega Pereema: Kuule sina! Sina jah, kust sa pàrit oled?
Vòltsitud Chanel Kottide Myytaja: Senegalist.
MKP: Aga kas teie maal matemaatika on?
FCKM: On kyll.
MKP: Aga kui teil seal matemaatika on, siis miks siin su sòber - vot tema jah - ytleb mulle ,et yks vòò maksab 7 eurot, aga kaks vòòd 20 eurot? Kas ta on loll vòi?
Kuldsete D&G vòòde myytaja: Mina pole loll, mina kaval. Mul ka raha vaja.
/tòhus naerupahvak ymberkaudsete pàikesevarjude alt/

3 commenti:

Anonimo ha detto...

aga nudistide rannad. on tavapäraseks saanud, et Eesti suvi algab nudistide võitlusega. no kas on võimalik pirital või ei ole. see aasta otsustas linnaosa eraldada osa rannast neile.

Katu ha detto...

Nudistide randa ma veel pole tuvastanud Itaalias.

Kyll aga nàgin hiljuti uudistest, et avati ainult naistele mòeldud rand. Aga minu (ja kindlasti ka uudiseid vaadanud meesterahvaste) suureks pettumuseks polnud seal mingit toplessi ega midagi.

Ing. ha detto...

Riidesolemist selgitab ehk see, et ega siin pole tegemist pòhjamaise diskreetsusega, nii et paljaste naiste randa jaguks meesuudistajaid sama palju kui segaranda. Sellest ehk siis need kaetud kehaosad.
Mulle meeldiks naiste rand nagu Pàrnus. Meie suvekodu kandis pole. Kàin paljalt katusel pàevitamas (viisaka inimesena hoiatan ette àmma ja àia, mille peale nemad omakorda viiskate katoliiklastena teevad nàgusid...) huvitav, huvitav kas minu enesepaljastavad kombed on pòòrdvòrdses seoses Bari-Brindisi vàeosade lennutreeningute tihedusega suvilapiirkonans.... /kratsib kukalt... vasakule àra/