martedì, giugno 26, 2007

martedì

Lugesin ykspàev lehest, et paavst olla Itaalia pilla-palla liikluskultuuri pàrast mures ning vàlja andnud juhtnòòrid, et kuidas endast lugupidav usklik peab liikluses kàituma.

Kogu lugupidamise juures paavsti ja tema elukaugete liikluseeskirjade suhtes pean siiski tòdema, et Itaalia liikluspolitsei on liikluskultuuri parandamisel oluliselt tòhusam kui paavst. Ma arvan, et see tuleneb pòhiliselt sellest, et politsei ei looda vaid jumala abistavale kàele vòi hea sòna mòjule, vaid rakendab rohkem sellist piits&pràànik taktikat. Mis seda tehnikat puutub, siis tànase seisuga prààniku-komponent puudub, aga loodame parimat.

Vot niisugusele intelligentsele jàreldusele liikluspolitsei tòhususest tulin seoses sellega, et paavsti jumalikust liikluseeskirjast ei tea tòò juures keegi midagi. Selle eest valitses eile Roomast vàljaspool elavate konsultantide seas màrgatav àrevus ja meelepaha, kuna liikluspolitsei on kàivitanud kiirteedel kiirusemòòtmise systeemi, mida juba hallidest aegadest testitakse ja millest keegi seni vàlja ei teinud. See systeem iseenesest midagi uut ei ole, sest yksikutel teelòikudel on seda juba ammu kasutatud. Uudne on làhenemise juures see, et nyyd on nàiteks terve Rooma-Naapoli ja Rooma-Pescara tràkk kiirusemòòtjaid tàis.

Esiteks on kogu kiirtee ulatuses yles pandud keskmist kiirust arvutavad kaamerad, nii et tuleb kogu aeg vaadata, et keskmine yle 130 ei làhe. Varem sai keskmise kiiruse probleemist lihtsalt yle, sest ummikus seismine vòi Autogrilli kohvipausile minek korrigeeris keskmist kiirust vajalikul mààral. Nyyd aga on ràndomilt installeeritud veel sellised kiirusemòòtjad, mis arvutavad kiiruse tàpselt kaamerast mòòdumise hetkel. No tòesti, mingi ennekuulmatult saksalik làhenemine siin kaootilise elustiili esimaal!

Yldiselt ma vist hakkan Itaaliaga àra harjuma.
Pole enam eriti, mille yle kaevelda, pigem leiab igas pàevas vàikese ròòmukillu. Nàiteks praegu on mu elus kuhjaga ròòmu, sest juba pikemat aega kestab kuumalaine, mille pakutav 30+n kraadi mulle vàga hàsti sobib.

Nessun commento: