martedì, febbraio 02, 2010

Mis on yhist ujumisel ja liinitòòl?


Kes basseinis ujumas kàib teab, et mida jahedam vesi, seda parem. Esiteks peab siis rohkem ujuma, et mitte àra kylmuda ja pealegi hoiab jahedamat sorti vesi meeled kenasti àrksad.
Vot selliseid diipe mòtteid mòtlesin eile, kui liinitòòd tegin. Itaalia mòistes oli meil ikka vàga-vàga-vàga kylm eile. Pàeval umbes 9 kraadi, aga hommikul ja òhtul 2-3 kraadi ymber. Kuna ma olen Kylmakartlik Pòhjamaine Naine, siis sebisin ilgelt ja trampisin ringi, et soe oleks. Kòik kiitsid, et kyll Katu on tòòkas. Ma ei hakanud neile basseinivee temperatuurist rààkima kartuses, et mind oleks valesti mòistetud. Las arvavad, et olen tòòkas :)

Villimismasinad on kallid ja reeglina vàikesed veinikojad neid endale lubada ei saa. Aga kus hàda kòige suurem, seal teenusepakkuja kòige làhem. Nàiteks meile pakub teenust yks tegija, kellel on spetsiaalne rekka. Vàljastpoolt nàeb vàlja nagu tavaline rekka, aga kui kyljed eest àra tòsta, tuleb pudelite villimise liin vàlja. Yhest otsast paned tyhja pudeli sisse, masin peseb-kuivatab pudeli àra, paneb veini sisse ja korgid-kapslid-etiketid peale ning teisest otsast vòtad valmis pudeli vàlja.
Yhesònaga, kui mina eile hommikul cornettodega kohale jòudsin, leidsin veinikojast puhiseva ja piiksuva kaadervàrgi, mis oli tàis mystilisi vilkuvaid tulukesi ning suuri punaseid nuppe justkui kosmosejaam seitsmekymnendatel tehtud filmides.
Kuna olin end abiliseks pakkunud, sain kòigepealt pudeleid liinile tòsta koos kellegi mulle seni tundmatu tegelasega, kes kylmale ilmale sobivalt oli riietunud kosmonaudikostyymi ja aksessuaariks valinud peapaela. Kaugelt vaadates paistis, et rumeenlanna, aga làhemal inspekteerimisel reetis habe, et tegemist on noore mehega. Mòttes ristisin ta Rumeenia Pruudiks. Kohe tuli mul rakendada oma kogemusi protsesside optimeerimise vallast. Nimelt alguses tegutsesime nii, et mina vòtsin pudelid aluse pealt ja panin lindile ja Rumeenia Pruut tegi sedasama. Kahjuks ruumi oli vàhe ja kokkuvòttes toimus meil ilge sebimine lindi ààres ja pudelid olid kòik erinevate vahedega ja see ei sobinud yldse mu korraarmastava loomusega. Tegin siis RPle ettepaneku, et mina vòtan pudelid aluse pealt, annan talle ja tema paneb lindile. Tegimegi nii ja kohe hakkas kiiremini minema. Vahepeal kàis Roku nòustamas, et me vòiks mòlemad pudeleid aluselt vòtta ja korraga neid lindile panna, mille peale selgitasin, et juba optimeerisin protsessid àra ja sedasi làheb palju kiiremini.


Pàeva kòige pyhalikum hetk oli esimese Vigneti Radica pudeli liinilt vàljumine, mida nàete ka juuresolevalt pildilt - Pinot Grigio Terre di Chieti IGT. Erilist aplausi ja pidulikkust viljeleda ei saanud, sest esimese pudeli jàrel tuli neid robinal mitusada. Aga lòunapausi ajal imetlesime esmasyndinut nagu tarvis. Roku kirjutas talle peale Nr 1 ja pani ta hellalt kappi, tulevastele pòlvedele nàitamiseks ja muidu eputamiseks.
Kui olin Rumeenia Pruudiga kolm alusetàit, ehk 1800 pudelit liinile tòstnud (mòelda vaid, sama liigutust 1800 korda jàrjest teha!), ylendati mind kastide voltijaks ja pudelite kastidesse pakkijaks. Nimelt yldiselt làksid pudelid suurte kandiliste metallist kàrude sisse, aga kui kàru pàris tàis ei saanud, tuli veinid kohe kastide sisse panna. Kaste ma ei lugenud, aga voltisin ja teipisin ja pakkisin mis kole ning hiljem tòòpòldu yle vaadates tekitasid kòrged kastihunnikud minus mòningast imestust.
Vahepeal, kui polnud vaja pudeleid kasti panna, kàisin rumeenlasel George'l ja onu Peppinol abiks pudeleid liinilt àra vòtmas ja esitasin veinimeister Vittoriole igasugu kysimusi. Veinimeister Vittorio oli Cerasuolo pàrast pisut mòtlik ja kutsus degusteerima. Tegelikult oli see tàiesti mòttetu tegevus, sest veini temperatuur oli umbes 7 kraadi. Selle jàrelduseni jòudnult leidsime, et vein peab ikka òigel temperatuuril olema, muidu on aroomid kinni ja maitsest ka eriti aru ei saa. Kahtlustan, et Vittorio tahtis lihtsalt nalja pàrast nàha, kas ma sommeljee kursuselt juba midagi òppinud olen.
Kokkuvòttes oli kella neljaks kòik tehtud. Rekka pakiti kokku ja sel ajal kui poisid pudeleid lattu lykkasid, hàngisin ma kontoris kuni sòrmed àra kylmusid.

7 commenti:

Unknown ha detto...

Need pudelid näevad nii ahvatlevad välja. Täitsa janutama hakkas. Edu Sulle nendega edasi toimetamisel ja pane ikka Eestisse ka üks soodsa hinnaga partii teele! Kadri

patsifist ha detto...

Tõesti - hästi ilusad ja maitsekad putlid. Kindlasti on teil sigahia meel nende üle, ikkagi esimesed lapsuksed ju! Soovin putlitele edu ja loodan, et saan kunagi ise ka nende sisu maitsta:))

Unknown ha detto...

Kui järgmisel aastal see liinitöö jälle toimub, äkki võin end ajastada appi? Tööprotsessi kirjeldus oli põnevustlubav:)

Katu ha detto...

Heihopsti, Anu! Aga sa tuled ju viinamarju ka korjama, eksju? :)

Kadrile a Patsifistile tahtsin òelda, et òige pea peaks meie hurmavalt kaunid pudelid ja nendes peituv imetabane nektar Eestis saadaval olema :)

Unknown ha detto...

Ikka ikka, peame ainult ühildama viinamarjade valmimise ja minu ajakava:) Mingid viinamarjad võiksid saada valmis augusti esimesel poolel (siis mul puhkus).
Võiksite hakata ka välja andma tunnistusi, et olen olnud sel ja sel aastal nobenäpp seda ja seda sorti viinamarjade korjamisel.

Unknown ha detto...

Kas Sa avalikustad ka, milline vinoteek või kauplus hakkab kaunites pudelites olevat imetabast nektarit pakkuma? Samuti, kas vanad sõbrad saavad sõbrahinnaga?

Katu ha detto...

Kadri, kindlasti avalikustan :)

Anu, augustis peaks Chardonnay valmis saama, aga pole kindel, kas just esimesel poolel. Aga sa vòid ju alati tulla viigimarju korjama. Pirnid vist saavad ka augusti alguses valmis :)