martedì, maggio 22, 2007

Sesoonsed kòhuhàdad

Roku vanaema maja juures on kaks kirsipuud.
Seoses kirsside valmimisega oleme mina, Roku ja Roku Moodne Vend juba kaks nàdalavahetust kirsipuude otsas askeldanud.

Eks muidugi Eestis kasvavad ka kirsid, aga sellisele marjamaale, nagu need kaks puud, pole ma elus enne sattunud! Puud olid paksult kirsse tàis, iga mari uskumatult prink, mahlane ja magus.
Kòige mònusam ongi kirsse nii syya, et istud puuvòras nagu mingi suur lind ja topid mahlaseid, pàikes kàes soojenenud marju suhu.

Enam ei ole kirsse nende puude peal.

Muide, kui pàikese kàes soojenenud kirsse palju syya, algab sòòja kòhus tormiline keemiline protsess, mis vàljendub peamiselt lakkamatute ròhitsuste, peeretuste, kòhulahtisuse ja punnkòhulisusega, teadis rààkida Roku tàdi Emma. See olla seotud sellega, et kirsid on pàikese kàes nagu kuidagi ylekuumenenud vòi midagi taolist ja iga kirsi sees toimuvat kààrimisprotsess, mis kòhus eriti aktiivseks muutub.
Tàdi Emmal oli òigus.
Roku on mures, et kòhuhàdadest pààsemist pole niipea loota, sest praegu on kirsid ja varsti valmivad fikid (need on mingid hàsti magusad asjad, mis kasvavad nende kahe kirsipuu kòrval) ja siis viinamarjad ja siis tuleb arrosticini-pidude hooaeg (arrosticini on mingi lambalihasashlòk, mis tòhusa kòhulahtisuse tekitab millegipàrast).

14 commenti:

Ing. ha detto...

Järsku on hoopis murelid ehk maguskirsid.
Päris Kirss ehk hapukirss on ikka hapukas-magus ja seda ei kõlba enne süüa, kui ta on üleni oma sordijärgse värvuse kätte saanud (kollasest sügavpunaseni), murel on magus ka siis, kui ta veel ei pärispunasta. Itaalias kasvavad enamasti siiski murelid.
Närisin natuke tähti. :)

Ing. ha detto...

Ja fikisid pole olemas, need on hoopis viigimarjad ehk fichi (ains. fico)
Viigimarju Eestis värskel kujul ei saa, need ei kannata transporti ning lähevad ruttu pahaks.
Nad on hästi magusad ja kõhnadele soovitatavd kui kiire paksenemisedieedi sobiv komponent.
Kuigi mul oleks vaja rakendada vastupidist dieeti, siis viigimarjadest ma end eemal ei suuda hoida :P

Ing. ha detto...

Ega ma ju ei loe enne lõpuni ja siis pläkuta, ma räägin vahele. Just kolm nädalat tagasi sõime Pescaras arrosticinisid... :) mina sõin mõõdukalt ja ei juhtunud midagi. Mu abikaasa sõi ohjeldamatult ja kaotas päevapärast kaalus 1,5 kilo :)

Katu ha detto...

No need misiganesmarjad olid pàris tumepunased tegelikult, aga ma ei vàlista, et oli tegemist murelitega. Yldiselt kòik nimetasid neid nimega 'ciliege'. Kas itaallased yldse eristavad mureleid ja kirsse kuidagi?

seisus kohustab ha detto...

jumal tänatud, katu on elus ja kirjutab, seega ei ole peeglita taksojuht teda veel leidnud :)

ps ma ise ka kahtlustasin, et fikid võivad oma maises eksistentsis viigimarjadeks osutuda (neil on vist siinkandis sarnane nimi)

Katu ha detto...

Ega siin muud trikki pole, kui et ma paari nàdala pàrast làhen seda fikipuud inspekteerima ja siis vaatame, kas on viigimarjad.

Igatahes aitàh selgituste eest. Kuidagi kergem on elada, kui tead, mida sòòd.

kitty ha detto...

kirsside ja murelite osas kahtlustaks mina ka, et itaallased kutsuvad kirsiks seda, mida meie mureliks, ja meie kirss omakorda on ülejäänud maailma jaoks "hapukirss". aga ega ma ei tea kah, niisama lahmin.

Katu ha detto...

Muide kui yldiselt taimedest rààkida, siis ma olen siin Itaalias tutvunud vàga paljude uute kòògiviljadega, mille eestikeelseid vasteid ma yldse ei tea. Siin on kòògivilju nagu muda.

Yks vàga maitsev kòògivili on 'finocchio'. Ta on vàlimuselt hàsti suure sibula moodi ja nagu eukalùpti meenutava kòrvalmaitsega. Kas keegi teab, misasisi see eesti keeles on?

Ruudi ha detto...

Finocchio on apteegitill ( eestis on kasutusel vist tõesti vaid seemned). Kohe näha,e t sa ei käi estoniaitalia foorumis,seal on kõikide kahtlaste juurviljade ja taimede tõlked olemas :)
Fichi on muidugi viigimari ja ära üldse hakka vanemale vastu vaidlema nüüd :)!. Neid on kahte sorti veel, fico d+india (kaktus) ja fico (puu), eesti keeles peaksid mõlemad ikka viigimarjad olema.

Ruudi ha detto...

Ja murelid on itaalia keeles duroni, vàhemalt minu linnas kòik teavad mis need on ja kòik ka sòòvad neid hea meelega.

Katu ha detto...

Vahi nalja - apteegitill!

No ma korra kàisin seal foorumis, aga valdavalt hakkasid mulle silma yritused stiilis 'itaalia sòprade òhtu paides', mis nagu ei sobinud mu huvidega.

Seal foorumis tuli veel registreerida, mida ma ka tegin, aga ma unustasin oma kasutajanime ja parooli hetke pàrast àra.

Ing. ha detto...

Ma arvan, et kirsi-mureli teemaga võib Põhja ja Lõuna Euroopa tülli ajada. ;)

keegi juba küsis: Che differenza c'è tra ciliegie, marasche, duroni e amarene?
ja keegi teine vastas: allora, per semplificare, ci sono due tipi di albero di ciliege: il ciliegio dolce che produce le ciliege che appunto sono dolci e si distinguono in “tenerine” per la polpa tenera, e “duroni” per la polpa soda e sono anche + scuri quasi neri;
poi c'è l'albero di ciliegio acido che produce frutti di sapore amaro. e cioè le ”amarene”sono rosse con polpa e succo chiari, le“visciole”che hanno sia la polpa che l succo rossi, e le “marasche” che sono un po più piccole delle altre .

Et siis mina järeldan: ciliegie dolce/duroni = murel ja kirss = amarene, marasche, visciole.
Nagu alatüübid või nii.

Anonimo ha detto...

Apteegitilli müüakse kõigise suuremates eesti poodides fenkooli nime all juba aastaid, häbenege nurgas! Üldse on meil päris mitmed köögi- juur- ja eksootilised viljad täiesti poes olemas ja ükski eestlane enam tegelikult Euroopa piires ei peaks küll ehmatusest ära surema kui taldrikul näiteks baklazhaani näeb... või mis? Fichi d'india on kodumaal müügil vist kaktusvilja nime all. Ainus vahe tõesti ongi, et kui Eestis poes vaatavad otsa toored, kuivad, papised ja pikal reisil nii maitse, lõhna kui toiteväärtuse kaotanud kõrendid, siis kõige värske kodumaal ei tunne nende terveid ja täies elujõus sugulasi lihtsalt esimesel pilgul ära ;-) Head hooaega (aprikoosid peaks ju ka juba olema?) - Eestis kõik õitseb!

Katu ha detto...

No ma tahakski siinkohal aiandushuvilisi kodumaalasi informeerida, et Itaalias on alanud nii aprikooside kui ka nektariinide hooaeg ning Roku vanemate maja taga on kurgid suureks saanud :)