martedì, maggio 22, 2007

Saksa programmeerijad

Tàna lòuna ajal sòòklas juba arutati elavalt Saksa programeerijate kysimust. Kòik itsitasid, et oi millised tòmmude pòskedega sakslased meile saadeti ja tehti muidki nalju. Saksa programmeerijad kulgesid oma kandikutega yhe seenior programeerija kaitsva tiiva alla piki letti ja loodetavasti ei saanud aru, et kòik neist rààgivad.

Sòòklas oli huvitav jàlgida, kuidas Itaalias kòike koos tehakse. Nimelt meid saabus mingi enam-vàhem 15 inimesest koosnev grupp sòòklasse. Kylalised Saksamaalt ja nende saatja jàid sissepààsu juures itaaliakeelset menyyd lugema ja kogu sylem programmeerijaid, yldiselt kollektivismist kantuna seisid ka viisakalt menyy juures ja kuulasid, kuidas hindudele tòlgiti, mida itaalia keeles ‘pasta 3 eur’ tàhendab. Et siis sellised huvitavad viisakad kombed siinmaal, tegin jàrelduse.

Sapistide tuppa làhevad kolleegid nagu piinapingile, sest hindud rààgivad tàiuslikku inglise keelt, mida siin yks kodanik nimetas lausa viktoriaanlikuks. Itaallased jàllegi on kòik suures hàdas, sest harjunud làbi ajama itaalia keele ja hoogsate kàeviibutustega. Sealt toast vàljuvad itaallased kurnatult puhisedes ja silmi pòòritades.
Sòòklas làheneski mulle projektijuht P ja andis ylesande – sina oskad inglise keelt, hakka nyyd Saksa programmeerijaid kantseldama. Vòtsin ylesande lahkelt vastu, aga siiamaani on hindud kogu aeg oma tuppa varjunud ja mulle nagu tundub, et neid lausa sinna suletud ukse taha kantseldama minna oleks kuidagi imelik.

Vahel kuulan ikka hàmmastusega, mida itaallased teistest rahvustest rààgivad. Nàiteks sòòklas Saksa programeerijatest rààkides kandus jututeema ameeriklaste peale. Pikkade Juustega Konsultant teatas resoluutselt:’Keskmine ameeriklane on kòvasti lollim kui keskmine itaallane!’
‘Nonoh’, pyydsin vastastikuse lugupidamise ideest kantuna Pikkade Juustega Konsultandi hoogu maha vòtta.
‘Einoh, onju lollid! Nad teevad kòike tàpselt skripti jàrgi. Nii kui skript silme eest àra vòtta, ei tea nad yldse mida teha ja jooksevad kokku. Keskmine itaallane saab kyll normaalselt hakkama, ilma et talle tàpselt kòik ette-taha selgeks tehakse’
‘Nonoh’ yritasin midagi vastu ymiseda, jàttes avalikustama seisukoha, et eeldatavasti kòigis globaalsetes firmades tòòtavate inimeste (mitte ainult ameeriklaste) seisukoht on, et justnimelt itaallastega on alati mingi kamm, sest nad ei pea eriti protseduurireeglitest ja kokkulepetest kinni ega respekteeri tàhtaegu. Vahva on kuulda mòlema osapoole seisukohti.

Nessun commento: