giovedì, dicembre 30, 2010

"T-shirt?" "No-no!" "Big sex?"

Teise pàeva lòpetuseks peab ròòmsalt tòdema, et ilmselt Chinatown ongi Bangkoki kòige ràmedam kvartal, sest tegelikult on Taimaa pàris vahva (tervitused Lulule!).
Esiteks budistlikud templid. Mòistagi kàisime tàpselt nendes kohtades, kuhu kòik turistid esimese asjana làhevad, aga erinevalt nàiteks Kolosseumist olid templid yle ootuste huvitavad. Kòigepealt Wat Pho, mis on kuulus selle poolest, et seal asub maailma suurim lebava Buddha kuju. Kuju oli muljetavaldav, aga kujust enamgi avaldas muljet kogu templi kompleks, mis yllatas ja hàmmastas oma suursugususe, detailirohkuse ja kunstilise tasemega. Puhas silmailu. Hoolimata turistide massidest ikkagi vàga rahulik ja zen koht.
Wat Phra Kaew oli veelgi glamuursem. Buddha kujud puha diskopalli stiilis kaunistatud ja uskumatu kuldpalee. Ellutòusnud muinasjutt! Wat Phra Kaew templis asub Tai Kòige Tàhtsam Buddha Kuju, mida kuningas isiklikult riietamas kàib. Jah, erinevalt tavalistest Buddha kujudest on tal erinevad kuued, mida igal aastaajal vahetatakse. Oh, ja ààrmiselt kaunis oli majake, kus olid freskod Tai eepose Ramakian ainetel.
Taimaa yks imelisemaid nàhtusi on aga... oh yllatust! elektrijuhtmed. Juba esimestest siinveedetud hetkedest olen tàiesti vòlutud imelistest juhtmepusadest ja ràgastikest, mis siin tànavate kohal kòlguvad. Juhtmed jooksevad reeglina kònnitee kohal ja majade kòrval, nii et pole just haruldane juhus, kui akna avamisel on kàeulatuses antiikne generaator vòi pàevinàinud kilp, mille ymber on pòimunud tuhanded juhtmed. Imeline! Alguses imestasin, aga nende juhtmetega harjub nii àra, et kolmandal pàeval avastasin end bussipeatuses ebamaise eletrikilbi/korkide /juhtmete kompositsiooni all istumas nii, et ei pannud tykk aega tàhelegi.
Kalapedikyyr on Londonis vàga moodne teenus, mistòttu otse loomulikult "fish spa" silti nàhes oli kiusatus seda proovida kyyneseene hirmust kòvasti suurem. Idee poolest on tegemist akvaariumiga, kus elavad vàikesed kalakesed. Paned aga jalad sisse ja kalad nakitsevad kòik ilusti puhtaks. Yhesònaga, torkasin jalad vette ning sekundiga olid kymned ahned kalad ennast mu jalgade kylge klammerdunud ja vohmisid hoolega. Uskumatu kiirus! Vaatepilt oli pisut ehmatav ja tunne oli justkui saaks sadu pisikesi elektrilòòke. Tòmbasin jalad vilksti! vàlja ja kalakesed pògenesid akvaariumi nurkadesse ehmatusest toibuma. Kalade Emand òpetas, et hoidku ma ikka jalgu vees ja et paari minutiga harjub àra. Proovisin uuesti ja tòepoolest. Nyyd teeks kalapedikyyri kasvòi iga pàev. Tulemused olid suurepàrased ja tàiesti vòib neile andeks anda, et kyynte lakkimist ja massazi polnud. Vàga tublid kalad. Uurisin Kalade Emandalt, et kuidas neid kalu kutsutakse ja vastuseks tuli puhtas eesti keeles "kala". Nonoh, kui kala siis kala. Igatahes soovitan kòigile pedikyyrihuvilistele.
Meil Rokuga oli plaanis teha iga pàev 2 massaazi. Siiamaani oleme kiirete asjatoimetuste kòrvalt ainult yhe masaazi pàevas suutnud organiseerida, aga selle eest millised masaazid! Bangkoki pàeval vòtsin òlimasaazi yhes nooblis asutuses. Hinnad olid pisut kòrgemad kui lihtsamates kohtades, aga peale Hiinalinna oli suur tung làànelike mugavuste jàrele. Elu parim masaaz ja hind 11 eurot.
Ilmselgelt on Bangkokis erinevaid rahvusi koos, aga peab ytlema, et olen tàis siirast imetlust Tai vahvate elanike suhtes. Tòsi ta on, et turistidega on nad pisut napolitaanod, aga yldiselt nàivad nad olevat yks viisakas, abivalmis, rahuarmastav ja tòòkas rahvas, kellel ei puudu ka kunstimeel.
Kohati on nad superkazzolad ka. Superkazzola on Itaalia termin inimeste kohta, kes rààgivad nii, et neist aru ei saa ja kasutavad sònu, mida olemas pole (et neist aru ei saadaks). Nàiteks itaalia keeles on klassikaline superkazzola sòna "antani" ja seda kasutatakse umbes nii:"Tere, sinjoora! Kas oleks vòimalik antani? Hàsti kiiresti! Teate, mu tàditytar tuleb juba.. noh.. antani.. saate aru?" Enamus inimesi vastab muide, et saavad aru, aga kui keegi ytleb, et ei saanud, siis lihtsalt kordad oma "antanit" niikaua kuni tegelane lihtsalt alla annab. Tai superkazzola kàib umbes nii:
Superkazzola (aupaklikult ja sòbralikult): Teie tuba kahe voodiga.
Hàmmeldunud Turist: Oot-oot. Ma broneerisin yhe voodiga toa. Saate aru, yks voodi, kus magavad kaks inimest?
SK: Jah-jah. No problem. Kaks inimest magada saavad.
HT: No hàsti.
SK: 2000 bahti!
HT: Mis 2000 bahti? (kraamib vàlja broneerimiskinnituse ja ajab nàpuga jàrge) Ma broneerisin kaheinimesetoa yhe voodiga. Ja siin on kirjas yks voodi. Kas ma saan selle toa?
SK:Jah-jah! Just selle toa saate!
HT: Yhesònaga ei pea maksma selle eest, et yhes voodis magada?
SK: Justnimelt! Meil kòik toad juba vòetud. Teie saabuma hilja. 2000 bahti.
HT: Aga ma broneerisin yhe voodiga toa! Kui te mu toa kellegile teisele andsite, siis see on teie probleem, mitte minu.
SK: Jah-jah. Saate tàpselt selle toa, mis broneerisite. Aga teie hilja tulite. 2000 bahti.
Kaubanduslikult aspektist vaadatuna on tailased uskumatult ettevòtlikud inimesed. Kòike myyakse ja kauplemine on vàga skemaatiline. Nàiteks sattusime mingile turule, vaatame hàrja kuju myyakse. Rokul on kinnisidee, et kui kuskil on hàrja kuju, siis tuleb see kollektsiooni jaoks soetada. Kysime hinda, myyjaproua tòttab kalkulaatori jàrele. Ekraanil on "800". Peame hinda pisut kalliks ja asutame minekule. Proua osutab energiliselt kalkulaatorile ehk et òelge oma hind. Teeme oma pakkumise -400. Energiline pearaputus ja kalkulaatori ekraanile ilmub 600. Roku kustutab 600 àra ja pakub 500. Proua noogutab ja hàrg ongi meie.
Jalutame edasi ja nàeme pisut teistsugust hàrja kuju. Aga peaaegu justkui meie veinimaja logo. Kysime hinda. Jàllegi vòetakse kalkulaator appi - 1200. No minge hekki. Raputame pead. Pakutakse kalkulaatorit, Roku sisestab 500. Myyja justkui solvuks ja pakub 800. Arutame Rokuga, et meil tegelikult juba yks hàrg on ja palju neid Tai hàrjakujusid ikka yhes majapidamises olema peab. Tàname viisakalt ja asutame minekule, mille peale myyja riputab end Roku jala kylge ja hòikab:"500 okei!". No meil yks hàrg ikkagi juba on, nii et yritame kindlameelselt edasi liikuda. Proua klammerdub visalt Roku kylge ja lehvitab kalkulaatoriga. 300. No sellest on juba raske keelduda. Maksame 300 bahti ja hàrg ongi meie.
Muide, turul làhenesid meile igal sammul ettevòtlikud kodanikud seksteenuste pakkumisega. Kaupa ei nàidatud, aga teenuste hinnakiri oli korralikult vormistatud ja kiletatud A4 leht, servast servani variante tàis. Vàga fantaasiarohke.
Vahtisin parajasti yhes varjualuses kujusid ja asju, kui sisenes omapài jàànud Roku ja kandis ette sisuka dialoogi, mis tal àsja oli aset leidnud. Nimelt làhenes keegi mehike ja pakkus:"T-shirt?" Roku vastu, et ei-ei, mille peale tuli kiirelt vastu:"Big sex?'". Enne kui Roku varjualuse kaitsvate seinte vahele tòmbus jòuti veel pakkuda "banana show". Siiamaani arutame, mida kòike banana show tàhendada vòiks. Transvestiiti? Liputajat? Vòi lihtsalt tavaline kepp? Roku oleks ikka pidanud korralikult jàrele kysima. Minu imestuseks tàheldasin, et kàsikàes jalutavale paarile làhenetakse pàris intensiivselt, aga Roku ytles, et vòrreldes sellega, kui ta yksi Bangkokis kàis, olid nad ikka diskreetsuse kehastus. Yksinda jalutavat hàrrat pidavat teenusepakkujad lausa ahistama. Aga ma olen kindel, et Roku ei murdunud, sest ta ytleb mulle iga pàev kui ilus ma olen :)

4 commenti:

Oudekki ha detto...

Mul on selline tunne, et filmi "Amici miei", kust nii terminid supercazzola kui "come se fosse antani" pàrinevad, on ka eesti kinolevis nàidatud, seega pisike vihje ei tee halba.

Film ise on geniaalne muidugi, seega soovitan kòigil yle vaadata.

notsu ha detto...

Fantaasia hakkas kohe tööle, kuidas supercazzolat eesti keelde tõlkida - eritürnüübel (kangesti tahaks lisada - tellitava suurusega)?

notsu ha detto...

Väikese järelemõtlemise peale taipasin muidugi, et tellitava suurusega türnüübel on hoopis universaaltürnüübel.

P ha detto...

olen viimased 3 nädalat Tais veetnud ja kõik su jutud kõlavad väga igapäevaselt :) varsti harjud ära ja miski ei tundugi enam kummaline.
oleme abikaasaga jõudnud näha ja kogeda ikka igasugu värki..rongiga Krabile, bussiga (tahtsime ekstreemi, noh!) Phuketist Bangkoki(koos prussakatega ja olles yhed vähesed valged), Ko Phi Phi võlu ja valu, Maya Bay (THE beach!) ylituristlikkus, kauplemine stiilis alien vs predator (kui diili lõpus on
myyja morn, siis sa ei maksnud 5x vaid 2x rohkem:)), ping pong show (ilmselt sama nagu teile
pakutud banaanishow. googelda:) ja kui lähete, siis kysige enne jookide hindasid näha. tavaliselt on need 1200 bahti, me maksime 500, mis oli ilmselt ikka liiga palju, foorumites soovitati kaubelda 300 peale. igatahes, oli kurblik ja kummaline kogemus :)).
oeh, homme on kojulend ja võib öelda, et tore on tagasi reaalellu naasta, kyll aga kahju plätad saabaste vastu vahetada.