martedì, gennaio 09, 2007

Pasta pronto

Mul on oma arvamus inimestest, kes pole kunagi sòògivalmistamise suhtes erilist huvi yles nàidanud, aga Itaaliasse kolinuna hakkavad imekspandava innukusega kokkama, toiduretsepte koguma ja potis maitsetaimi kasvatama. Tavaliselt on need inimesed Toskaana maastikest ebatavalises vaimustuses, varases keskeas, naissoost ja pàrit Inglismaalt.

Yhesònaga tegin àmma juhendamisel yhe pasta, mis kukkus pàris hea vàlja. Soovitan proovida.
Pasta nime ma ei tea, mistòttu mòtlesin ise nime vàlja.

Papardelli di Abruzzo

Vaja làheb:
- hakkliha (umbes 500 gr)
- parmesani juustu (umbes 150 gr)
- 1 muna
- 500 gr lintpastat (Itaalias nimetatakse seda papardelli, sellised pikad ca 1 cm laiused lindid)
- Kylmutatud herneid 500 gr
- 1 vàike porgand
- Peterselli
- Puljongikuubik
- Pool sibulat


Alustuseks tuleb teha lihapallid. Selleks tuleb riivida juust ja segada hakkliha ja munakollasega, sellest segust vormida ca 1 cm làbimòòduga pallikesed. Neid palle vòib pàrast sygavkylmas sàilitada ja hiljem igasugustes toitudes kasutada.

Kui lihapallid on valmis, tuleb need panna pisut paksema pòhjaga potti, kus on juba pòhja òli valatud tàpselt niipalju, et pòhi oleks òliga kaetud. Lisada herned, maailma kòige pisemateks tykkideks hakitud petersell ja sibul ning mòistlikult pisikesteks tykkideks hakitud porgand. Nyyd peab see kraam hauduma vàiksel tulel kuni herned on pehmed ja liha valmis. Aeg-ajalt vòib tunde jàrgi vett lisada, kui paistab, et segu liiga kuiv on.

Mòne aja pàrast vòib panna pasta jaoks vee keema ja kui see eelkirjeldatud hautis on valmis, tuleb pasta visata keevasse vette ja keeta kuni pasta on valmis, aga mitte liiga pehme (see instruktsioon kehtib vàrske pasta kohta, mida saab spetsiaalsest poest osta ja millel pole keetmisjuhendit peal. Kui on kuivatatud pasta, vòib jàrgida paki peale kirjutatud juhendit muidugi).

Nyyd segada pasta ja hautis omavahel kokku ja ongi valmis!

Muide Itaalias pole nii, et ostad suvalised makaronid ja siis valmistad neid nii nagu ise tahad, lisades tàpselt selliseid aineid, nagu heaks arvad. Ainult turistid ja sakslased teevad nii. Itaallased aga teavad, et nàiteks spagettidega kàib kaste A, teokarpidega B ja lintnuudlitega kaste C. Kui valmistada nàiteks teokarpe kastmega A, siis loetakse seda suuremaks reeglite rikkumiseks kui linnas 100 km/h sòitmine vòi maksutulude varjamine.

Nessun commento: