sabato, maggio 15, 2010

16,1 km

Eile oli erakordselt pònev pàev - kàisin kodulehe tarbeks meie viinamarjataimi pildistamas. Olen viinamarjade lehteminekut juba kaua oodanud. Mul tuli taimede pildistamise idee siis, kui viinamarjad olid àra korjatud ja ning korjejàrgses konditsioonis viinamàgi on... Vahemàrkusena lisan, et alates sònast "eile" kuni sònani "on" tòmbasin rindu pool kilo vàrskeid Puglia kirsse. Ei oska muudmoodi seda kommenteerida, kui et ilmselt olen tolmuimeja tàhtkujus syndinud.
Teema juurde tagasi tulles, eile yhesònaga pildistasin viinamarjataimi. Kodulehele sobis yles panna peamiselt maastikupilte, mistòttu jagan teiega Muid Huvipakkuvaid Ylesvòtteid.
Esiteks olgu òeldud, et kuigi see kaugelt vàlja ei paista, kàib viinamarjade kallal juba kòva tòò. Rumeenlane G ja tema Vaikiv Naine lòikavad viinamarjataimede kyljest liigseid oksakesi àra. Nimelt viinapuu on justkui kausitàiss kirsse. Ja otse loomulikult, mida vàhem sòòjaid, seda rohkem kirsse igayhele jagub. Kui see nàide nyyd viinamarjadele yle kanda, siis mida vàhem marju puu peal, seda intensiivsema vàrvi ja maitsega nad on, mis omakorda on vajalik selleks, et neist viinamarjadest paremat veini saaks.
Peale eelmainitud operatsiooni sòidab Roku Tòòkas Isa traktoriga ridade vahelt làbi ja pritsib mingit ainet taimede peale. Pakun, et juuretài vastast myrki, aga vòib ka midagi muud olla. Kui ikka ise ei kysi, siis ega sealt mingit jutuvada ei tule ka :)
Neile, kes tahavad teada, milline on oliivipuu òis, tegin spetsiaalne botaanilise ylesvòtte. Ma ise ei teadnud, millised on oliivipuu òied, nii et taaskord pòhjamaisele prouale vàga hariv kogemus.


Siinkohal yks suures plaanis vaade eelmainitud oliivipuudest. Kas pole maaliline? Ykspàev làhen sinna piknikule. Kes tuleb?

Kui olin terve viinamàe làbi kòmpinud, otsaesise hommikupàikese kàes punaseks pòletanud, yhe màekallaku peal isegi kylje maha pannud ja objektiivi puhastamise lapi àra kaotanud, avanes mulle imeline vaatepilt, mida teiegagi jagan - kirsipuu! Nàete neid isuàratavaid punaseid mammusid? Enam neid seal ei ole! Redelit ma igaks juhuks ei kasutanud, sest Kylas on veel kòigil meeles lugu sinjoorist, kes eelmise aasta kirsihooajal kirsse noppides redeli otsast alla kukkus ning hiljem haiglas suri.
Vahemàrkusena tahtsingi lisada, et Tollos saavad inimesed ikka imelikult surma. Nàiteks eelmisel nàdalal hukkus yks òitsvates viiekymnendates aastates sinjoor selle làbi, et kukkus jalgratta otsast, lòi pea àra ja nyyd on kogu Kyla leinas jàlle. Lapsed, kandke ikka ilusti kiivrit, kui jalgrattaga sòitma làhete!
Yks keskeale làhenev Tollo lapsmees jàllegi suri nàlga. Sulges end oma majja ja ei sòònud enam. Enne seda oli ta umbes aasta jooksul kaotanud ema - kes jài otse kodu vàravas auto alla mingil sellisel viisil, et on peaaegu Darwini auhinna kandidaat - ja isa, kes kukkus traktori otsast kuidagi ònnetult. Lapsed, òppige ikka ise syya tegema! Kunagi ei vòi teada, millal see oskus teile kasuks tuleb.


Pildistamissessiooni lòpetuseks oli Helmut Rebasel pònev yllatus varuks. Armatuuril vilkusid kangekaelselt kòikvòimalikud indikaatorid. Ainult vilkuvad suunatuled olid veel puudu. Kes teab, mida need kòik tàhendavad? Ma ise tundsin kàsipiduri ja ABSi àra. Kusjuures kindlalt ei olnud kàsipidur peal! Hiljem nende vilkuvate indikaatoritega kodu poole liikudes tàheldasin, et spidomeeter oli kangekaelselt nullis. Tore kyll, aga katsu liikluspolitseile seletada, miks kiirust yletasid!
Pisut ehmununa pidasin auto kinni ja helistasin Rokule, kes arvas, et kui Helmut pidurdab, siis vòib sòita kyll. Positiivne asi selle hàdapeatuse juures oli imekaunis moone tàis vàli, mida ma ilmselt niisama polekski màrganud. Lapsed, peatuge teiegi teinekord looduse ilu ees! Kokkuvòttes lòpp hea, kòik hea, sest mida làhemale kodule jòudsin, seda vàhemaks neid vilkuvaid indikaatoreid jài ning isegi spidomeeter tòusis uuele elule.

4 commenti:

Karmen ha detto...

tulen hea meelega sinuga piknikule imeliste oliivipuude alla!! tänud kutsumast :).

Alemana ha detto...

Oh, see parempoolne kollane, seda ma tean! See põles sellel Mazdal ka, mida ma siiski ei julenud osta. Selgus, et see on "kontrolli mootorit" tuli. Üsna hirmutav, aga siiski ainult kollane, mitte punane tuli. Ja keegi meie kontori meestest ei osanud mulle seda kirjelduse järgi öelda. Aga äkki ma ei oska kirjeldada...

Anonimo ha detto...

Väga vahva lugemine! Ja Helmutile hoian ikka pöialt, lootes, et ta varasesse põdurusse ei haigestu. Aga, Katu, Sind on vist "ragazzi"-kõnepruuk tabanud. Kasutasid selles sissekandes 3 x lausealgust "lapsed,...". "rebjaata"... jne. Eks see ongi kaasahaarav, arusaadav. Eesti keeles lihtsalt ei ole sõna "lapsed" sellise tähendusega.

Katu ha detto...

Ah et kontrolli mootorit. No peab vist Helmuti asjatundjate juurde viima. Muide tal pakiraami luuk ei kipu ka enam avanema eriti ja vòti disintegreerub kaheks tykiks. Vahest need asjad on kuidagi seotud omavahel?

Muide lapsed/rebjaata/ragazzi tàhelepanek pani mindki siin mòtlema. Kuidagi nii loomulikult tuli, aga jah eesti keeles see pole nii loomulik midagi. Olen peast peaaegu itaallane!