venerdì, aprile 13, 2007

Ruut-Kolosseum


Roomas on selline rajoon nagu EUR. Harilikul turistil on sinna suhteliselt raske sattuda – EUR asub pàris kaugel kesklinnast ja yhistranspordiga vòtab kaua aega, et sinna jòuda. Pealegi mul on kahtlus, et kuna EUR meenutab itaallastele eredalt nende ajaloo yht pòhilist hàbiplekki, fashismi, siis ei kiputa eriti korraldama ekskursioone sellesse rajooni ega Ruut-Kolosseumiga postkaarte myytama. Pigem juhitakse turist julgustava naeratusega ja kindlakàeliselt Rooma foorumite ja pàris-Kolosseumi suunas, mis annavad tunnistust hoopis hiilgavamatest hetkedest Itaalia ajaloos ja aitavad suveniirimyyjatel kvartali myygieesmàrke tàita.

Vot seda EURi polekski òieti tàhele pannud, kui ei oleks seda pildil olevat karpi, mille Mussolini ehitada lasi. Mussolinil oli nimelt mòte, et teeks sellise rajooni Rooma, mis on nagu Vana-Rooma, aga uues kuues. Nii ta lasigi pystitada trobikonna paleesid Vana-Rooma vòtmes ja muuhulgas ka Kolosseumi kaasaegse versiooni, mida rahvakeeles kutsutakse ‘Ruut-Kolosseumiks’ (Colosseo Quadrato).

Hoone on selles mòttes nipiga, et tuletab igavesti inimkonnale meelde fasishmi vaimse isa nime, kellelt Hitler oma pòhilised ideed kòik maha kopeeris. Et siis yhesònaga Ruut-Kolosseumil on 6 korrust, mis tàhistab eesnime Benito ja igal korrusel 9 akent, mis tàhistavad perekonnanime Mussolini.

Ykshommik, et ummikut vàltida, sòitsime pisut ringiga tòòle, làbi EUR rajooni. Oli ilus kevadhommik, pàike paistis, kogu maailm haljendas ylevoolavalt. Kui aga EURi jòudsime, tekkis kuidagi selline pisike-inimene-suures-systeemis tunne - suured paleed, lòputud sirgjoonelised pargid ja laiad tànavad. Puha puhtad vormid ja sirged jooned– midagi polnud siin juhuse hooleks jàetud, isegi puud olid kuidagi kandilised ja muruplatsid ebaitaallasliku tàpsusega pygatud. Imelik oli.

4 commenti:

Ruudi ha detto...

Issand küll, sul nagu oleks suhtlemisvaegus!!! Enne teed pika pausi ja siis kirjutad raamatu :)
Tegelikult loen hästi tänulikult su jutte alati, sest on paljusi asju, mida ma ise ei panegi tähele ( sellest on vist ka Mnjahh juba rääkinud...).. Nii, et jätka samas vaimus...

mnjah ha detto...

Samad sõnad nagu Ruudil! Meie mõtted töötavad kas 100% ühes suunas või 100%liselt vastassuunas, vahepealne tee puudub :-)

Eurist aga - see jääb jah kaugele (muideks mitmed Eesti turismigrupid viiakse Euri juurde bussidega, kust liigutakse vanalinna metrooga), aga näiteks Isamaa Altar! See on ju lausa keset foorumeid ning kah fashistlik mälestusmärk, samuti on Piazza Venezia kuulus oma Mussolini rõdu poolest...seega mitte kõik pole keskusest kaugele peidetud...

Katu ha detto...

Prouad, vaadake, mul on selline tehniline probleem, et ma pean tòòtama kogu aeg Gigantses Telekomifirmas ja nad on blogger.com saidi àra blokeerinud. Nii et ma ei saa yldse blogida ega midagi.

Vot aga tàna sain korra kontorisse ja viskasin kòik mòtted bloogi, mis ma vahepeal kirjutanud olen :)

Esmaspàevast olen jàlle Gigantses Telekomifirmas ja saabub vaikiv ajastu uuesti.

Suhtlemisvaegus on ka muidugi tegelt :)

Katu ha detto...

Nojah tegelt, isamaa altari ja ròdu suhtes on òigus muidugi.
Ja jumal tànatud, et isamaa altar on siiski pàris nummi vòrreldes nende EUR klots-majadega ja pealegi pole seal nàiteks hobusekujusid tàpselt samapalju, kui Benito nimes tàhti vòi muud sellist.