venerdì, aprile 13, 2007

Hissand kui lahe!




Selline mòte kargas pàhe, kui nàgin keset Via Condottit hàngimas reibast pòtra!

Pòdral olid suusakinnastest meisterdatud sarved ja tekk yll, nagu juuresolevalt pildilt isegi nàete. Pea oli meisterdatud sokist ja lòualuu lauajupist.
Puise lòualuu kyljes rippus plekkpurk raha kogumiseks. Nii ta tammuski tànavanurga peal, lòksutas lòugu ja kolistas plekkpurki.

Ykskord hallidel aegadel jalutame vanaemaga Viru tànaval. Òigemini vanaema tippis hoogsalt ees, nii et ràtsepakostyym servadest pigistas, mòlema kàe otsas toidukotid, ning mina sibasin pisikeste sammudega jàrele (sest siis ma polnud veel 1,84cm eksole).
Vanaema on tuntud koleerik ja ta vòtab alati sòna, kui talle tundub, et on tarvis. Nàiteks ta helistas hiljuti ETV sekretàrile pàrast mingit jutusaadet, kus esines Toomas Hendrik Ilves ja juhtis tàhelepanu, et president rààkinud vigadega. Kui vanaemale mingi veaga kaupa myyakse vòi kui Maalehe vahelt on ‘Targu Talita’ puudu, siis ta làheb viivitamatult poodi koos kauba ja tsekiga ja kaitseb valjult oma òigusi.
Yhesònaga, kulgeme vanaemaga mòòda Viru tànavat ja korraga nàeme - raamatupoe ees istub tiba ràpane noorepoolne mees ja kerjab. Nii kui vanaema noormeest nàgi, otsustas hakata òpetussònu jagama. Astus noormehe juurde, pani toidukotid maha ja pidas valjuhààlse motivatsioonikòne koos juurdekuuluva zhestikulatsiooniga. Kòne kandev point oli:”No mis see siis olgu! Ise noor mees, kàed-jalad terved ja kerjate siin! Marss tòòle!” Ma tàpselt enam ei màleta seda kònet, aga mulle tundub, et tuli ka isiklikust hygieenist ja alkoholi kahjulikkusest juttu.
Vot enamasti, kui kerjust nàen, siis tekib mul tahtmine olla selline julge nagu mu vanaema ja sama sònum ette kanda, aga kuna koleerilised geenid pole nii tàpselt minuni edasi kandunud, siis tavaliselt jalutan –niuh! – kerjusest mòòda.
Vot selle pòder-kerjusega oli teistmoodi – talle andsin ròòmsa meelega yhe euro. Ta oli màrkimisvààrselt originaalsem kui kòik need gladiaatorid, vaaraod ja tyytud mustlaslaulikud, keda Roomas hordide kaupa kohtab. Muide, kui euro purki pistsin, siis pòder hàsti muhedalt kuidagi lògistas lòuaga ja raputas oma kinnas-sarvedega pead.

Nessun commento: