venerdì, luglio 20, 2007

Prussakad

TàNA HOMMIKUL NàGIN PRUSSAKAT VANNITOAS!!!

Vàrdjas pògenes uksepiida sisse, ma ei saanudki teda kreemipudeliga lòmastada. Eks ise olin aeglane. Nimelt kaotasin mòned sekundid, sest ei tahtnud enda pudelit kasutada ning otsisin mingit Roku oma.
Nyyd koletis elutseb seal vannitoas ja mina evakueerun nàdalavahetuseks Francavillasse.

Selleks, et prussakas kòògist vannituppa jòuaks, peab ta làbima teekonna, mis làheb magamistoa eest làbi. See muudab mind ààrmiselt murelikuks, sest kus juba prussakas ukse taga, on ta varsti toas ka eksole. Sealt on ainult vàike samm avastamaks prussakas enda voodist vòi raamatu vahelt.

(mul tulid vastikusest kylmavàrinad eelmist lauset kirjutades)

Yhesònaga, Roku on jàtkuvalt ignorant ja vòttis heaks mulle teatada, et yldsegi Itaalias tulebki prusskatega koos elada, sest nad on igal pool.
Nomaitea, arvasin et oleme hingesugulased, aga nyyd kyll enam ei ole. Minu arust prussakate tolereerimine on maailmavaateline kysimus, umbes nagu Shia vòi Sunni. Siin pole ruumi kompromissidele ega kokkulepetele!

Siis Roku arvas veel, et kui need prussakad ikka nii suur probleem on, siis vòime ju osta mingi sellise maagilise vidina, mis on nagu vàike majake. See majake tuleb kòòki yles panna, kòik prussakad làhevad sinna sisse ja surevad àra. Kas keegi on kuulnud mingist sellisest majakesest???

Vahepeal hakkasin uusi kortereid vaatama ilsole24ore kodulehekyljelt ja puistasin kòik kraanikausid pesupulbrit tàis. Kòògis ma enam ei kài. òhtusòòki sòòn gelaterias ja hommikusòògiks vòtan kylmkapis leiduva jogurti asemel kohvibaarist cornetto ja cappuccino.

Aga ikkagi. Kust see prussakas nyyd siis vannituppa sai???

Kui ma Rokule helistasin ja rààkisin asjast, siis arvake, mis ta ytles?
Ytles 'Vaeseke, tal oli vist janu!'

Janu maiàss!

Kas Itaalias ehk saaks korteriyhistu kaudu sebida mingi prussakatòrjefirma kohale? Kuidas see kàib tàpsemalt?

11 commenti:

Ruudi ha detto...

kahjuks jahh prussakatega tuleb koos elada.. ka meil nad on ja naabrid on vaid mulle vastu vailenud, et pole prussakad ja et need putukad on eluaeg olnud :(
Majakesi on mul köök täis, iga kapi all on neid.. ja seda juba 6 aastat... ei kao need prussakad kuhugi, kui sa üksi nende vastu võitled.
kui kellegil on tõpoolest nõu, kuidas neist lahti saada, siis loen ka mina hea meelega

mnjah ha detto...

Seda ma ju mainisingi ühes kommentaaris, et prussakas otsib vett ning seetõttu võib teda leida igal pool korteris, kus on vett. Kui aga juhtud teda nägema kusagil veeta ruumis (nagu magamistuba näiteks), siis võid neid juba väga vabalt ka hommikupiima seest leida...võäkkkk...
Aga prussakas jõuab vannituppa mööda torusid (mitte köögist) näiteks alumisest korterist. Meeldivad soojad ja niisked kohad. Seepärast ongi soovitatud panna pesupulbrit kraanikaussi, vetsupotti, vanni, et prussakatel ei oleks võimalusi vett juua. Ja siis tasub tõesti kõik kohad neid nn.majakesi täis panna, töötavad hästi ning nende eelis on see, et prussakas ronib majakesse, sööb oma uimastit ja läheb siis surema kusagile kaugele prakku ega jää tema laip sulle silma alla...:-(
Aga Rokult küsi aga, et kuidas ta suhtuks lutikatesse. Venelastel oli ju sageli see komme, et tõid uute elukohta tikutopsis ka armsad putukad kaasa...
mul pole õnneks kodus olnud prussakaid (nüüd tartu korteris on, aga pole seal peaaegu üldse elanud ja raputasin kah pulbrit igale poole), aga töötasin kunagi ühes firmas mis asus ühe söökla peal ning see kontor kubises...nii et kujatage ette minu hirmuvärinaid, kui pidin mõnda paberti kusagilt riiulist võtma ja kõik laiali jooksid ning mina kiljudes uksest välja...

mnjah ha detto...

Aga nendest on väga lihtne lahti saada - absoluutselt kõik augud tuleb kinni mätsida tsemendi või silikooniga. Õhuaukudele tihe marle ette ning kinnitada korralikult kleeplindiga. Kui viis aastat tagasi tartu korteri ostsin, kubises see elukatest - aga sai üsna hästi lahti just sellisel moel - augud kinni, marled igale poole, majakesed kööki ja vannituppa, pesupulber vette...prussakatele meeldib soe, talvel saab neid ka surnuks külmutada...siis ka lihtsam neist jagu saada. Kui aga kõik pisikesed augud ja praod on kinni mätsitud, siis uksekella nad ikka ei tule helsitama...

Ruudi ha detto...

nüüd lugesin ka vanad jutud läbi ning ka eelneva prussakajutu. Mul üks naabritädi paneb klaasi veeaugu ette, ning ei pidavat enam tema kodus käima.
Ka mul juhtub, et öösel kui köögis tuli põlema panna, liduvad 5-6 vennkest igasse ilmakaarde laiali. seda juhtub eriti siis, kui keegi pole lauda saiapurust puhastanud.

annu ha detto...
Questo commento è stato eliminato dall'autore.
AnnuMannu ha detto...

Mina seda kùll ei taha uskuda, et nùùd Itaalias elades on prusskad mingi mòòdapààsmatu nàhtus.See on ikka suhtumise asi.Tutvusringkonnas ei tea mitte kedagi, kellel need kodus oleks ja kui siin juba ùhe kàrbse kàttesaamiseks tòstetakse kasvòi mòòbel ùmber, siis vaevalt et keegi prusskatega oma elamist rahuga jagaks.Kindlasti on maju, kus nad on ennast sisse sòònud ja siis vaevalt ainult sinu pùùe neist vabaneda aitab, kui naabrid midagi ette ei vòta.Saad lahti mòneks pàevaks vast, aga kuskilt pressib ennast lòpuks ikka mòni koletis sisse:(

Tõnn ha detto...

Tjah...

Meil siin Tai maal on need prussakad umbes labakäe suurused ja oskavad isegi veidi lennata. (Noh, suurusega ehk liialdasin veidi...)

Esimeses elukohas neid ikka leidus aeg-ajalt. Aga aitas see, kui selle prao, kust nad tulid, plastiliiniga kinni möksisin.

Aga muidu on neid myrke ja aerosoole jm vahendeid igal pool saada. Ja aitavad ka.

Mingeid prussaka-taolisi elukaid siin maal ka syyakse, kenasti õlis praetult ja maitsestatult. Õlle kõrvale hea krõbistada.

Anonimo ha detto...

prussakale meeldib ka elektroonika, sest sealt saab samuti sooja. kui võtta ära niiskus, soojus ja toiduained, siis pole ka prussakaid.

Oudekki ha detto...

Ainult, et kui need prussakad juba kord kohal on, siis nende surnuksnäljutamine võtab kuid ja kuid, nad on väga püsiv rahvas.

Kui majas on prussakad, siis sa võid jah kogu korteri kriidiga üle kriipida ja majakesi täis panna, ikka tulevad tagasi. Siis aitab ainult üldine tõrje (teoreetiliselt peaks olema olemas ka tõrjefirma, aga pead kogu maja nõusse saama)

Ruudi ha detto...

Haha, Tõnis, ma peaksin vist oma elukaid siis koguma hakkama ja õlle kõrvale pakkuma külalistele :)
Päris hea idee, peaksid ka kiirelt valmima, kaua ta ikka sitt praeb...minuti ehk :)

seisus kohustab ha detto...

minu Lasnamäekogemus tuletab mulle meelde, et ükski kriit ega maja ega superhüperkoristamine ei mõika: ikka tatsavad ringi. elavad ntx külmkapi mootori ümber - seal ju hea mõnna ja soe ning kui sina neile juua ei anna, kobistavad alla/üles naabri juurde janu kustutama. Isiklikult olen näinud karastunumaid vendasid päikesepaistel akna kaudu peremehi vahetamas.
Lõpuks kodustasin naabri prussakatõrjespetsialisti, kes korra kahe aasta jooksul majapidamisest üle käis ja igas nurgas mingi pritsiga sirtsat-surtsat tegi. ja siis teatas, et garantii on nüüd 2 aastat. täpselt kahe aasta pärast istus meeldetuletus köögis ja liigutas tundlaid. Siis tuli jälle tegelasele helistada ning ta kohale meelitada.
Arvan, et võitev strateegia on see, et korrumpeerid mingi tõrjefirma spetsialisti, kes on nõus vaid sinu korteri ette võtma ning siis liduvad kallid elukaasased naabritele majaõnne viima.