martedì, luglio 17, 2007

Sardiinia

Eile hommikul teatas Roku konstruktiivselt:”Lapsed on kohutavad elukad!”, vòttes kokku meie kuulsusrikka nàdalavahetuse Sardiinias.
Noh, kòik tàiskasvanud inimesed jòuavad varem vòi hiljem taolise jàrelduseni, nii et mingem aga otsejoones Sardiinia teema juurde edasi.

Sardiinia reis tabas meid nii ootamatult, et ma ei jòudnudki end eriti ette valmistada. Kunagi hallidel aegadel T kinkis mulle raamatu ‘Diving in Sardinia’. Tànu sellele raamatule on mul pàris pòhjalik ylevaade tekkinud Sardiiniat ymbritsevas meres elutsevatest kaladest ja laevavrakkidest, kyll aga on Sardiinia maapealne elu jàànud mònevòrra tàhelepanu alt vàlja.

Aga mida ma nyyd Sardiiniast tean?

Sardiinias on ringikujulised pòllud, justkui sirkliga joonistatud (lennukist vaatasin). Keegi ei teadnud, miks nad ringikujulised on. Roku arvas, et ehk on ringikujulisi vagusid lihtsam teha, kui sirgeid.
Vòimalik, et need ringikujulised pòllud on mingi diip edasiarendus neist ringikujulistest kindlus-majadest, mida Sardiinas pronksiaja inimesed ehitasid. Nende kindlus-majadega nad eriti ei koonerdanud - tànapàevalgi komistab turist praktiliselt igal sammul nendele ehitistele.

Sardiinias on imekaunid rannad, kus vesi paistab mitme meetri sygavuseni làbi ja nàeb kalu edasi-tagasi sahistamas. Ma nàgin isegi yhte merisiili, kes vaguralt yhe kivi najale toetus.

Sardiinia keskosa pole muu, kui karm, àrakòrbenud loodus ja inimvaenulikud màed. Vot nendes màgedes ongi koopad, kuhu Sardiinia kuulsad inimròòvlid peidavad oma pantvange, kuni lunaraha tuleb.

Sardiinlased on òppinud hàsti joonistama tuvi moodi linde, kellel on kuke saba. Kui kaks lindu on nokkapidi kokku joonistatud, siis see on yhtsuse ja kokkuhoidmise symbol. Ma ostsin endalegi selle linnuga taldriku. Yhe linnuga taldrik oli neli korda odavam kui kahe linnuga, sellepàrast mu taldrikul ei ole mitte kokkuhoidmise symbol vaid hoopis individualistlik tuvikukk. Tegelikult... jàrele mòeldes on tuvikukk raha kokkuhoidmise symbol. Kes mida kokku hoiab eksole.

Sardiinas maksab sadamas purjeka parkimiskoht 5000 eurot kuus.

Sardiinlastel on veel yks kaval sissetulekuallikas lisaks inimeste ròòvimisele ja purjekate parkimistasude sissekasseerimisele. Nad toovad merest vàlja koralle ja teevad neist ehteid. Jupp koralli olla kullast kòvasti kallim.

Sardiina on yks itaallaste lemmik-puhkusekohti. Teine lemmikkoht on Sitsiilia.

Sardiinas on head toidud. Nàiteks nad kypsetavad sealiha seitse tundi maa sees ja tulemus olla vàga maitsev. Samuti on Sardiinia kalatoitude retseptid yle Itaalia kuulsad. Et Sardiinias laupàeva òhtul mingis restoranis neid legendaarseid delikatesse syya saaks, tuleb sada aastat enne planeeritud òhtut restoranis laud àra broneerida. Vastasel juhul ei jàà muud yle, kui tuleb sammud seada vòileivaputkasse vòi gelateriasse. Vòileivad ei ole Sardiinias teab mis tegijad, pean siinkohal kahetsustundega tunnistama.

40 tuhande elanikuga Algheros on yldiselt igasuguste kaupade hinnad umbes Oslo vòi Londoniga vòrreldaval tasemel.

Nessun commento: