venerdì, gennaio 12, 2007

Maksude optimeerimine Itaalia moodi

Eile sòime sòòklas lòunat ja korraga D kysib:”Kuulge, mulle pakutakse varastatud telekat myya. Tàiesti uus ja maksab 500 eurot, poes maksab 1200. Mis te arvate, kas 500 eurot on mòistlik hind maksta varastatud teleka eest.?” Nii me siis arutasime, kas 500 eurot on mòistlik hind ja kus varastatud telekaid parandatakse, juhul kui peaks mingi error juhtuma. Jòudsime jàreldusele, et 500 eurot vòiks maksta kyll ja et ikka leiab kellegi, kes parandab.

Ma olen kuulnud, et Itaalias on mingi televisioonimaks. Umbes nagu Soomes ja Norras nàiteks. Kuna Roku just ostis punkrisse teleka, siis kysisingi abivalmis kolleegidelt nòu:”Selgitage palun, mis see televisioonimaks on ja kuidas seda makstakse ja palju yldse maksta tuleb?” Korraga vaatasid kòik imestunult mu poole. Tajusin, et kysisin vist lolli kysimuse. Ma ei eksinud.

Yhesònaga televisioonimaks on Itaalias selline maks, millest kòik on kuulnud, aga mitte keegi ei maksa. Ainult S-i penskarist ema pidavat televisioonimaksu maksma ja F hakkas ka televisioonimaksumaksma, kui abiellus. Rohkem ei pidavat olema Itaalias teadaolevalt inimesi, kes televisioonimaksu maksavad. Kui korteris lauatelefoni pole, siis ei saa keegi kontrollida, kas sul on telekas ega saa ka maksu sisse nòuda. Kui on lauatelefon, siis aeg-ajalt (umbes kord paari aasta jooksul) tuleb mingi mees ukse taha ja kysib, et kas teil on siin majas illegaalne telekas. Siis ei tohi kutsumata kylalisele ust lahti teha, òpetasid kolleegid.

Avastasin, et punkri làhedal on ujula. Sellel on ambitsioonikas nimi - “Ujumisakadeemia”. Ujuma saab ainult siis, kui sul on arstitòend, mis ytleb, et oled terve ja normaalne inimene. Arutasin arstitòendi kysimust G-ga. G òpetas:”Mine kohale, ytle et tahad ujuda aga sorri arstitòendit veel ei ole. Aga kohe tood ja et kas saaks erandkorras ilma arstitòendita ujuda. Jàrgmine kord, kui làhed, siis ytle, et oijah see tòend jài mul koju. Paar korda veel vabandad ja kahetsed ning mòne aja pàrast ei kysi keegi arstitòendit enam.” Mulle Itaalia meeldib, ausòna!

Nàdalavahetusel olen Roomas. Kavatsen minna ujuma ja loomaaeda ja iidseid varemeid vaatama.

Kas Roomas eestlasi elab? Ma tahaks eestlast nàha.

3 commenti:

mnjah ha detto...

Aitäh, sain nüüd teada, kuidas televisioonimaksust hoiduda :-) Ka mulle on see kiri kaks korda kodu tulndu, kuid maksnud pole ning senini vaikus...
Eestlasi Roomas on päris palju (mina paraku nende hulka ei kuulu :-()Tule kaema www.estoniaitalia.org

Alemana ha detto...

Iirimaal on ka säärane maks. See oli esimene asi, mis mulle selgeks õpetati, et alati tuleb küsida, kes ukse taga on ja siis kui on võõras, teeselda, et sind pole kodus.

Katu ha detto...

Jajah, màletad kuidas Puhhi-raamatus Jànes teeskles et teda kodus pole? :)

PS! Mnjah, suht abiks veebsait.