sabato, dicembre 26, 2020

Kalendris on jõulud, mõtetes on meri

Kodumaa, tavaliselt paljud küsivad, et räägi, Katu, kuidas Itaalias jõule peetakse. Sel aastal on jõulud hoopis teistmoodi ja sellest võiks ka kirjutada, aga tegelikult tahtsin sulle kirjutada, kuidas meil merenduse vallas läheb.

Me oleme punases tsoonis, mis tähendab, et põhimõtteliselt on kõik kinni ja kuskile minna ei tohi. Roku lesib juba päevi diivanil. See on vist mingi meremeeste asi, aga ta paneb hommikuti triiksärgi selga ja pidzaamapüksid jätab. Jõululaupäeval olid dressipüksid, aga ma ei tea, kas sellepärast, et oli pidulikum päev või sellepärast, et pidzaamapüksid olid otsa saanud. Ühesõnaga, ta lesib diivanil ja õpib laevajuhi eksamiks. Vahel, kui lapsed pööraseks lähevad ja alt naaber vastu lage koputab, siis ta käratab midagi. Keegi sellest eriti välja ei tee. Lapsed müdistavad edasi, naaber koputab edasi.

Jõuludeks soovis Roku meremehemütsi. Asusin internetis otsima ja tuli kurva uudisega Roku juurde tagasi vudida:"Roku, Amazonis on ainukesed meremehemütsid karnevalikostüümina, aga siis pead leppima sellise komplektiga, kus on ka 80-ndate stiilis vuntsid ja plastmassist piip." Roku saatis mulle vastu Paul & Shark lingi, kus olid saadaval soliidsed, soojad, villased sonid, 100 eurot tükk. Aga ka siin leidus takistusi! Roku peaümbermõõt? Manitsesin Rokut, et kui Roomas õhtul töölt koju läheb, mõõtku oma pea ümbermõõt ära. Selle ta muidugi unustas iga kord ära ja kui ükskord leidsime aega, et seda arutada, küsisin, et kuhu ta selle mütsiga sedasi keset talve ja ilma paadita minna mõtleb. Roku mõtles järele ja leidis, et tal pole selle mütsiga eriti kuskile minna. Kinkisin talle jõuludeks veekindla kõhukoti ja telefonihoidja. Paati veel pole, aga vähemalt on algus tehtud. 

Itaalias on selline asi nagu fonoloogiline tähestik. Näiteks, kui pead mingit võõrsõna tähthaaval ütlema, siis näiteks A on Ancona, B on Bologna ja I on Imola. Rocco on vahepeal saanud selgeks, et see on mingi maarottide tähestik ja õige merehunt kasutab tähestikku hoopis teistmoodi. Näiteks ei ole mitte P nagu Palermo vaid P nagu Papa. R ei ole Rooma, vaid Romeo. Kusjuures Papa ei tähenda mitte paavsti vaid "laev hakkab lahkuma, kodanikel palun pardale tulla". 

Enne, kui lõpetan, tahtsin selgitada üht asja. Kui midagi peaks juhtuma ja uurijad avastavad, et meil on Roomas korteris meeletu kogus joogivett, wc-paberit ja meeter nööri, siis ma selgitan kohe siin ära, milles asi on. 

Mäletad, Kodumaa, kui kevadel Amazonist kemspupaberit tellisin ja tuli mingi meeletu kogus? Naabrid ilmselt arvasid, et ostsime uue pesumasina, aga - näed! - oli hoopis kempsupaber. Vot see kempsupaber on endisel seal. Muidu mulle tundub, et igal nädalal pean uue paki ostma, aga kui sul on ikka sadades neid rulle, siis võtab aega, et menetleda. 

Roomas on väga kõva vesi. Näiteks ostsime pesumasina ja paari kuu pärast läksid ootamatult korgid läbi. Peale mitut elektrikapi parandust ja korkide läbiminekut selgus, et tegelikult oli süüdi pesumasina küttekeha ja see olla rikki läinud seoses sellega, et vesi on liiga kõva. Hankisin mingi jubina, mis vett pehmendab. Kui pesumasinaga võib naljatada, siis kohvimasinaga kindlasti mitte!
Kohvi tegemiseks ja muidu joomiseks kasutame seda teenust, et tuuakse kastidega pudelivett ja kui pudelid tühjad, tellime uued ja vanad viiakse ära. Vahepeal sai Rokul vesi otsa. Tellisin uue vee, aga kui vanadele kastidele järele tuldi, ilmnes, et tegelikult oli sahvrinurgas mingi ulmeline kogus vett täiesti alles. Tüüpiline olukord, et kui mees peab midagi otsima ja see otseselt väljasirutatud kätele ei lange, siis ei ole olemas. Nüüd elab Roku Roomas, esikus 20 kasti vett ja sahvris vist 10. Mõistagi ei viitsi ta neid veekaste korralikult sahvrisse panna. Veekastide vahel kuivatab ta oma särke. 

Ja meeter nööri? Kes vähegi merendusega kokku puutunud, kergitab kindlasti siinkohal kulme ja küsib, et mismõttes meeter nööri. Selle ostis Roku, et sõlmede tegemist harjutada. 

Side lõpp. Naasen pere rüppe!

Tsau, mu kallis Kodumaa! MMuuuuuaahhhh!

 







Nessun commento: