martedì, marzo 09, 2010

Targutusi Shakespeare teemal

Kui pàris aus olla, siis soetasin selle raamatu kahel pòhjusel. Esiteks sellepàrast, et autor on Bill ja kui tema juba vòtab ette midagi kirjutada, siis on alati huvitav ja vahva. Teiseks sellepàrast, et mind hàiris pisut asjaolu, et ma tean rohkem Lily Allenist kui William Shakespeare'st ning kòiki asjaolusid arvesse vòttes on selline asjade seis pisut piinlik kyll.

Olles raamatu làbi lugenud, tuleb tòdeda jàrgmist.
Shakespeare'i kohta on nii imetabaselt vàhe materjali saadaval, et on tàiesti normaalne teada rohkem Lily Allenist kui William Shakespeare'st.
Need vàhesed infokybemed, mis Shakespeare'st meieni jòudnud on, vòib kòik Billi raamatust yles leida, ilma et peaks massiivseid elulooraamatuid làbi nàrima. Lisaks saab pàris huvitava pildi kuninganna Elisabethi ajastu elustiilist, teatriskàimise kommetest ja keelekasutusest.

Kas teil on ette tulnud, et mòni Shakespeare yber-nàidend vòi yber-sonett eriti kohale ei jòua? Lihtsalt ei saa lause mòttest aru nàiteks? Mul kyll on olnud ja nyyd tean pòhjust ka - Shakespeare olla systemaatiliselt uusi sònu ja vàljendeid leiutanud. Umbes, et kui riimi jaoks làks tarvis ja parajasti polnud sobivat sòna vòtta, siis ta lihtsalt - sipsti! - leiutas midagi.
Paljud tema keeleuuendused leidsid ka tee kònekeelde, aga need, mida laiemasse ringlusesse ei vòetud, on endiselt nàidendites ja sonettides sees. Yhesònaga, tàiesti normaalne, et kòigest aru ei saa.

3 commenti:

Puhvis Kukk ha detto...

Mina teen sama moodi! Kui eesti k sona ette ei tule siis leiutan voi kasutan sona "heegeldama" - vaga mitmekulgne. :)

Katu ha detto...

:))))) sympaatne

anneli.hiiesalu@yahoo.com ha detto...

Tere Katu...ma ei teagi nüüd, miks pean just siinkohal Shakespeare teemade juures sellise välja-astumise tegema, aga no ju sellel siis mngisugune mulle eneselegi teadmata tagamõte on...:D Nimelt olen olnud juba mõne-aastane "Su-blogi-lugeja" ja imestan isegi, et pole varem miskit kommenteerinud, vaid ainult egoistlikult naudelnud su kirjatükke lugedes ja elu jälgides.. Nüüd aga ei pidanud enam vastu ja tahtsin öelda, et suur-suur aitähh, et oled olemas ja aidanud mul kogu selle aja Itaalia-elule lähemal püsida, nendel vahepausidel, kui ise seal veel koguaeg olla ei saa..(jäägu need jutud teiseks korraks, koos põhjenduste-laiendustega)...;)Ise viibin oma ajus Itaalias u.90% oma kapsiteedist ja ülejäänud 10 veel Eestis... Ihuliselt aga pean vähemalt iga 6-8 nädala tagant Itaaliasse sama, sest muidu lihtsalt ei saa... :D Ilmselt ei ole see tunne Sulle võõras...vähemalt kunagi olnud.. Seniks aga kuna püsivamalt seal kanda kinnitan..ilmselt Siena kandis...soovin Sulle maagiliselt mõnusaid päevi ja öid, ning kirgastavat kevade-ootust..;)
Parimatega...
Anneli ;)