lunedì, giugno 28, 2010

Mis ma oskan òelda?

Pàeva kultuurierinevus - Varssavi optikapoodides ei myyda kontaktlààtsede vedelikku! Mis tàhendab, et ma pean homme veiniostjate ette ilmuma prillidega, mida mu òde ilmselt kirjeldaks kui "okulaarid-kuhu-te-Katu-viite!" Tirisin Proua M ja tema lapsjumalad kòigisse tee peale ette jàànud optikapoodidesse, aga alati oli vastuseks, et neil on vaid prillid ja et lààtsevedelikku saab 50m kaugemal asuvast poest. Trikk oli selles, et tegelikult ei olnud alternatiivset optikapoodi 50 ega ka 100 m kaugusel! "Aga apteek!" pakuvad abivalmid lugejad. Aitàh pakkumast! Yhte apteeki astusime sisse ja seal teatas proua klienditeenindaja paduvihma kàes seisva lehma eluròòmuga:"Optika shopp!".

Pàeva elutarkus - kahe lapsjumalaga pole yldse mòtet vaatamisvààrsusi kylastada. Pidevalt jookseb yks sòidutee suunas vòi siis tuleb teda tassida ning imiklaps samal ajal karjub vankris ja nòuab imetamist. Proua M arvas, et ta on nyyd matka polka, ehk Poola Ema, kellel on yks karjuv laps puusa peal, teine karjuv laps rinna otsas ja varbad porised. Muhelesime, et vaid purjus abikaasa oli puudu.
Kòigest sellest vòib jààda mulje, et pàev mòòdus ebaònnestumise tàhe all. Kyll aga pean pigem màrkima, et oli vàga kaunis ja pàikeseline.
Jalutasime piki vàga glamuurset ja erakordselt puhast Varssavi kesklinna. Neil olla vàidetavalt ainult yks glamuurne tànav siin, aga selle eest on see pikk, nii et kolm tundi kulus àra.
Varssavis on ka yks teine tànav, mis olla Poola kòige paremini hooldatud tee - Royal Road. Proua M oli vàga tige Poola riigi peale, kes ei suuda maanteid normaalselt korras hoida, aga oma Royal Road'i poleerivad uskumatu hardusega. Kommenteerisin, et paljud eestlased ka kurdavad Poola konarlike maanteede yle.
Pierogi tegemiseks polnud proua M-l energiat, mistòttu poola rahvustoite kàisime sòòmas yhes vàga huvitavas kohas - The Inn Under the Red Hog. Sellel on tegelikult mingi poolakeelne nimi, aga mul oli ingliskeelne menyy.
Vene ajal olla siin olnud kommunismi suurkujude salajane prassimiskoht, kus suitsetati kuuba sigareid ja sòòdi supilusikaga kalamarja, samal ajal kui ròhutud poola rahvas viisaastaku plaani tàitis. Et proled aru ei saaks, mis asutusega on tegemist, ehitati tànavale ràndom paviljon nimega "Magda baar". Keldrisse aga loodi luksuslikud ruumid vaipade ja lyhtritega. Seal olla viibinud isegi Fidel Castro ja Mao Zedong. Oh ja vàidetavalt olla keldrist saanud maa-alust kàiku pidi otse Poola Kultuuripaleesse. Keldrist polnud Poola avalikkusel aimugi, kuni 2006. aastal paviljoni renoveerima asuti ning korraga olla tulnud pàevavalgele maa-alune restoran kolletanud menyyde ja kastikusse kirjutatud retseptidega. Loodame nyyd, et see fantastiline lugu ka tòele vastab! :) Soovitan eriti soojalt kartulipannkooke seentega ja peedisuppi kartulipudruga. Aga valmistuge selleks, et teenindus sakib ja pierogisid (mis olid head, aga mitte nii head kui kartulipannkoogid ja peedisupp) tuleb oodata tund aega.

7 commenti:

Tanel ha detto...
Questo commento è stato eliminato dall'autore.
Tanel ha detto...

Poola kaubandusega ongi selline lugu, et kõik on kolinud internetti. Lõpmatult võib avastada, kui palju erinevaid tooteid Poolas tegelikult tehakse ja mida mujalt maailmast kohale on tassitud, kuid reaalses poes enamust sellest ei leia. Sellega ei taha ma öelda, et internetikaubandus väga arenenud oleks mugavuse mõttes ja rahvusvahelise krediitkaardiga maksta saaks jne., kuid kohaliku pangaarve olemasolul saab hakkama.

Sööke on siin mitmeid häid veelgi, nagu lihtsad klassikalised supikesed zurek ja flacki (viimane looma maost lõigatud ribadest tehtud).

suslik ha detto...

kartulipannkoogid on lihtsalt niiiiiiii head.
räägib poolezlotine.

Katu ha detto...

@tanel: vahest internetikaubanduse vohamine on kuidagi seotud nende auklike teedega kuidagi? :)))

@suslik: tàiega nòus. nii kui pliidi juurde pààsen, proovin ise selliseid teha. no kohe keele viib alla!

Ing. ha detto...

T2nan Katu, et minu k6hu- ja gripiviirusega t2idetud p2eva suutsid m6nusa naerupahvatuse tekitada. JA t2nan Araabia Yhendemiraate, et nad sinu blogi pole veel luku alla keeranud. Loodetavasti nad seda ei tee v2hemalt j2rgmise 3 aasta jooskul.

Katu ha detto...

@Ing: Uupps, kas sellepàrast, et teil on kòik alkoholiga seotud kodulehed àra blokeeritud?

Ing. ha detto...

V6imalik jah. Aga neil on muidu miniseelikud ja paljas ihu ka keelatud - kui nad endale eesti keele t6lgi leiavad, kel huumorisoolikat pole, siis 2hvardab su blogi lukku keeramine. Seniks, aga saan ma te tegemistele kaasa elada.