martedì, giugno 22, 2010

Kes teil on olnud tunne, justkui aegluubis autoònnetust vaataks pealt?

Ohmaivòi!
Roku Moodsal Vennal on mingi Kylast pàrit sòber, kes tòòtab Austria Vàhetuntud Suusakuurorti restoranis. Sòber presenteerib end kui Vàga Tàhtsat Inimest, aga infokybemetest olen aru saanud, et on koka abiline.
Yhesònaga hàrga tàis itaalia poisid on vòtnud pàhe korraldada Vàhetuntud Suusakuurortis meie veinide degustatsiooni. Pange tàhele, et juunis. Kui suusakuurortites mitte kedagi ei ole. Umbes et Roku Moodne Vend làheb kohale ja kindlasti mina pean ka minema (sest RMV ei rààgi inglise keelt) ja kutsutakse kòik Austria tàhtsad inimesed ja yleyldsegi leiab aset vàhemalt rokkfestivali mòòtu yritus.
Kui asi minu kòrvu jòudis ja asja làhemalt uurima hakkasin, ilmnes, et RMV kokaabilisest sòber on asju korraldamas selliselt, et veinid ja selle tegijad tulevad kohale - mòistagi ise kòik kulud kandes - lootuses Austria Vàhetuntud Suusakuurortis feimi ja respekti koguda. Restoran vòtab kylalistelt 20 eurot per nase ja et meie vaeva kompenseerida, ostavad kymme kasti Pecorinot kah (aga mitte restorani hinnaga, vaid maaletooja hinnaga, sest RMV oli juba nii vàlja lubanud).
Ah et palju inimesi tuleks ja kes need oleks? Ilmnes, et sellele pole veel mòelda jòutud, aga umbes 40 peaks olema. Kylaliste vòimaliku identiteedi kohta selget vastust ei tulnud, nii et siinsele kogemusele toetudes julgen kujutleda umbes veerandsada kylalist: mòned igavlevad lumelauainstruktorid, postkontori tòòtajad ja paar tukkuvat pensionàri.
Tegin kiired arvutused. Kahe inimese edasi-tagasi reis Austria Mòttetusse Màgilinna vòtab aega kaks pàeva. Kui minna autoga, siis edasi-tagasi bensiin&kiirteemaksud làheks maksma ca 350 eurot. Lennuki varianti uurisin ka, aga ajakulu oli sama ja kokku oleks maksumus ca 700 eurot. Ilmselt tuleks pàev varem kohale sòita ja pàev peale yritust tagasi, mis teeks kaks òòd hotellis (ca 250 eurot, sest Roku Moodsa Vennaga ma tuba jagada kyll ei viitsi). Yhesònaga ajakulu oleks kahe inimese kolm tòòpàeva ja rahaline kulu vàhemalt ca 600 eurot.
Kui pàris aus olla, siis 600 euroga ja kuue tòòpàevaga saab turunduslikult palju rohkem àra teha, selle asemel, et pool tundi 25-le Vàhetuntud Suusakuurorti elanikule slaide nàidata. Asi tundus nii imelik ja RMV selgitused nii segased, et helistasin ise proua M-le.
Proua M osutus olevat segaduses germaani proua. Ta olla arvanud, et ta lihtsalt kuulutab yrituse vàlja ja siis kogu famiglia Radica lendab veinidega kohale ja tema korjab klientidelt raha ja kòik on ònnelikud ja tukkuvad pensionàrid ei saa arugi, mis juhtus.
Ilmselt oli pàris nòme kyll, et mina nyyd korraga kysisin aktsiisikoodi ja kàibemaksukohuslase numbrit ja selgitasin, et 10 kasti me ikka vist Fiat Panda pakiruumis kohale ei too ja et tavaliselt meie kliendid maksavad ise transpordi kinni. Proua M siis arvas, et ta rààgib sellest asjast omanikuga, kes kòik veiniostud otsustab. Saatsin juba tellimuse kinnituse ka àra ja palusin lynkadesse sisestada ettevòtte nimi ja KM kohuslase kood ja muud andmed, mis kòik puudu olid.
Vahepeal RMV otsustas, et ta ikkagi ei làhe Austriasse. Esiteks kohutas teda aja- ja bensiinikulu, mille peale ta veel mòelnud polnud. Teiseks sòitis ta nàdalavahetusel taaskord oma auto surnuks. See on tal juba neljas muide. Ise on noormees jàtkuvalt hea tervise juures, tàname kysimast.
Proua M pole ikka veel midagi vastanud. Aga RMV suhtles eile oma kokaabilisest sòbraga, kes andis teada, et yritus toimub juba selle nàdala laupàeval ja et kiiresti-kiiresti oleks veine tarvis. Tellimus suurenes korraga 10lt kastilt 16le, mille peale tegin siis uue tellimuse kinnituse, saatsin àra ja kysisin taaskord ettevòtte nime ja koode ja muud tyytut. Vastuseks ei halligi, aga koka abiline olla telefoni teel teatanud, et kòi sobib, ainult et ylekanne tehakse 15 pàeva pàrast. Ettevòtte nime meil ikka pole, kusjuures.
Nyyd pressivad Roku Moodne Vend ja Tòòkas Isa, et tuleks ikkagi transport àra broneerida ja veinid kiirelt àra saata ja et mina peaksin ikkagi òppima paindlikum olema ja yldsegi mis pagana pàrast ma kiusan inimesi nende aktsiisikoodide ja tobedate formaalsustega ja sedasi kliendid vòivad hakata arvama, et me oleme mingi ylbe firma.
No mina arvasin, et vòime ju saata kyll veinid àra, aga enne peaks restoran ikkagi arve àra maksma, sest kòik meie vàlismaa kliendid maksavad arve enne kui kaup vàlja làheb ja et neid andmeid oleks ikkagi ka vaja. Oh, ja kas ma mainisin, et Koka Abiline tòòtab restoranis vaid kuni 30.juunini?

Yhesònaga minu arvates kriiskab see keiss igast praost:"Fregatura! Fregatura!". No ma siin selgitan, et mòelge, meil on tegemist vàlismaa kliendiga. Me ei tea isegi ettevòtte nime ega KM kohuslase numbrit. Meil pole tellimuse kinnitusele mingit vastust. Inimene, kes tellimust teeb, làheb nàdala aja pàrast tòòlt àra ja ilmselgelt pole isegi autoriseeritud midagi ostma. Ja kòigele lisaks ei maksaks nad enne kui juuli keskel, kui kaup on ammu àra saadetud. No ma ei saa aru, kuidas nad aru ei saa!
Yhesònaga, et konstruktiivne olla, siis pakkusin, et muudes asjades ma nàpuga jàrge ei ajaks, aga arve peab kyll makstud olema enne kui kaup vàlja làheb. Ja et tegelikult tollidokumentide jaoks oleks neid andmeid ka tarvis, mida ma juba paar nàdalat tagasi kysisin.
Aga RMV ja RTI muudkui pressivad, et vaja ikka vein saata, sest on ju ikkagi RMV sòbraga tegemist ja kui veinid laupàevaks ei jòua, siis on kòik brutta figura ja yleyldse maailma lòpp ja meil pole ju Austrias edasimyyjat ja mòtle, mis vòimalused meile kòik kasutamata jààvad ja et kui mina neid ei aita, siis nad teevad kòik ise àra ja ilma minuta. Praegu làhen ja kaeban Rokule kòik àra! Ja kui see ka ei aita, siis ostan pileti Austraaliasse ja enne detsembrit tagasi ei tule!
/lahkub lavalt jalgu trampides ja porisedes/

Nessun commento: