mercoledì, giugno 23, 2010

Kolmas vaatus ehk kodusòda

Tàna oleme niikaugele jòudnud, et meil on moodustunud kaks leeri. Roku Tòòkas Isa ja Moodne Vend, kes veinid eile Austriasse àra saatsid (no on ikka topised!). Ja teises leeris mina Rokuga. Roku on parajasti Roomas ja ei saa midagi teha, aga eilsete pikkade konverentskònede kokkuvòtteks arvas ta, et meile aitab sellest kangekaelsest ebakompetentsusest ja organiseerimatusest. Austria kysimus pole just esimene lahing, mida me RMV ja RTIga tòòstiilide erinevuse tòttu pidanud oleme, lihtsalt senimaani pole asjad nii teravaks làinud.
Yhesònaga, Roku arvab, et kui Tòòkale Isale ja Moodsale Vennale meie, rahvusvahelise kogemusega konsultantide, nàgemus ettevòtte tòò organiseerimisest ei sobi, tehku veinikoda nii nagu heaks arvavad ja me yldsegi làheme Miamisse puhkama ja màngima. Miks Miamisse? No Berliini vòi Stockholmi ju ei làheks..
Rokut teades arvan, et eks see on niikuinii hetke emotsioon ja homme on tal juba mingid teised ideed, aga alustuseks on seegi hea. Igaks juhuks ma Miami pileteid veel ei broneeri ja pigem tòòtan kodust. Ja Roku ei vòta perekonna telefonikònesid vastu, mis on vòrdlemisi uudne. Ma tean ise ka ratsionaalselt, et pole yldse konstruktiivne làhenemine, aga vahel on parem vait olla selle asemel, et jòuetust vihast ajendatuna mingeid nòmedusi òelda ja pàrast kahetseda.
Kusjuures eile juhtus nii mòndagi huvitavat. Nimelt Roku Tòòkas Isa vòttis kàtte ja helistas Austria Vàhetuntud Suusakuurorti restoranile ning ilmnes, et proua M ei teagi veel, et Roku Moodne Vend ei kavatse laupàeval kohale ilmuda. Aga et eks nad siis yritavad anda oma parima, et meie nektareid presenteerida, sest kylalised olla kòik kohale kutsutud juba. Ja ma kohe ei saa mainimata jàtta kui alandlikult Roku Tòòkas Isa maksmise kohta kysis. No kurat vòtku! Yhesònaga, proua olla lubanud kòik vajalikud andmed anda ja puha. Roku Tòòkas Isa làks hetkeks kontorist vàlja ja arvake àra, kelle kòne ma vastu vòtsin? Proua M! Ossapoiss mis peapesu mu kòrvadesse voolas:"Meie siin tàiega teeme teile teene ja vòtame teie veine presenteerida, aga te isegi ei tule kohale! Mis pagana huvipuudus see olgu! Kas te teate kui raske on Austrias veine myya? Turg on tàis! Ma ytlen teile, turg on TàIS!" Tegelikult sain prouast tàielikult aru, sest tòepoolest Kòik Maailma Kohad on kuni kòrvadeni mahamyymata veini sees ning pàris jabur on veinikoja esitlus korraldada ja nòrkemiseni sebida ja siis korraga tootja ei tulegi kohale ning seegi pole kindel et veinid jòuavad.
Veinide kohalejòudmisest rààkides asus Proua M pragama, et mis see olgu, et veinid ikka veel ei jòua ja et me juba nàdalaid siin rààgime. Mille peale ma vastasin, et meie olime juba kaks nàdalat tagasi valmis veinid àra saatma, aga et ootame ikkagi vastust tellimuse kinnitusele ja andmeid tollidokumentide jaoks. Mille peale esines Proua M kiidukònega kellegi Treviso veinitootja teemal, kes toovat talle veinid auto pakiruumis kohale ja ei kysi kunagi, mis ettevòtte nimi ja registrikood on ja yldsegi Treviso veinitootja tulevat alati ka siis kohale, kui tema veine presenteeritakse ja ta yldse ei saa aru, mis kood ja asju me kysime. Juhtisin proua tàhelepanu asjaolule, et meie siin, Abruzzos oleme Trevisost 800 km lòuna pool, mis toob endaga kaasa mòningaid logistilisi vàljakutseid, aga proua arvates oli see puhas ignorantsus ja et see Treviso mees ikkagi...
Kokkuvòttes oli kòik vàga nòme, sest ma tean tàpselt kui raske on itaallastega midagi organiseerida, sest tòesti ei vòi kunagi kindel olla, kas nad peavad oma lubadusi vòi mitte. Ja ausòna on hale, kui sedasi alt hypatakse, nii et Proua M-i suunas làheb kogu mu empaatia ja sympaatia. Aga siiski. Teisest kyljest ega nemadki kòige korrektsemalt ei kàitunud, sest kui nad oleks tellimuse kinnitusele vastanud ja firma andmed andnud, poleks me eile taolises olukorras olnud. Muide ma kysisin ka, et kas ta saadaks ikkagi vastuse, et tellimuse kinnitus sobib ja seda kysimust proua ignoreeris tàiega, stiilis:"jajah, aga ikkagi et nyyd see laupàev..". Mis tàidab mu meeled erakordselt halbade eelaimdustega.
Igatahes olin rangelt otsustanud oma pààstekoeralikke instinkte maha suruda ja sellest pekkikukkunud projektist distantseeruda. Teatasin, et mul on vàga kahju, et asjad nii làinud on ja et Roku Tòòkas Isa vòi Moodne Vend helistab prouale tagasi.
Lòpetuseks kàrkisin pisut Roku Tòòka Isa ja Moodsa Vennaga, peamiselt sel teemal, et te olete ettevòttele tàiega ohtlikud ja yldsegi, miks mina pean teie jamade pàrast vòòrastelt inimestelt riielda saama. Mòistagi oli peale kòike seda draamat veinikoja atmosfààr vòrdlemisi pingeline ja ma tundsin, et mul pole meelekindlust oma silmadega pealt vaadata, kuidas 96 kaitsetut veinipudelit kaubikusse laaditakse, mille eest me tàiesti surmkindlalt raha ei saa.
Tuhisesin otsustavalt koju. Harva juhtub, et sedasi pàise pàeva ajal end kodust leian, mistòttu ei osanud ootamatult sylle kukkunud vaba ajaga muud teha kui et terve arbuusi nahka panna. Pàrast oli halb olla. Ei, toidust ikkagi lohutust ei leia, kui suhetega probleeme on.

PS! Tegelikult tahtsin sinuga, Kodumaa, jagada viimaseid ylesvòtteid viinamàgedelt ehk Pinot Grigio viinamarjade portreed.

4 commenti:

Oudekki ha detto...

Naja, ma kujutan ette, kuidas Austria tädi otsustab, et kuna te kohale ei tule, siis ta ei viitsi maksta ka...

Aga muide, ma kirjutasin sulle ühe kirja katznodz aadressile, sest ma tegelikult ei tea, mis aadressit sa peamiselt kasutad :) Kunas oleks hea pildistama ja veini hankima tulla?

Ja üleüldse, kuidas arbuusist saab paha hakata?

Katu ha detto...

Aitàh, et viitasid. Ma nyyd kàisin su kirja lugemas ja vastasin ka :)

Arbuusi juurde tulles - eile tòdesin, et tàiega vòib paha hakata, kui viis kilo arbuusi korraga rindu tòmmata. Selles mòttes, et otseselt ei keeranud sees, aga kòht oli hirmus tàis ja ròhatasin jàrelejàtmatult. Rààkimata sagedastest visiitidest tualetti.
(hmm... vahi mis meditsiiniline kommentaar tuli :))

Anonimo ha detto...

Oh päris naljakas jutt kõrvalvaatajale(lugejale) ja hästi tuttav (olles ise lõunamaalaste äritegemist ja asjaajamist pealt näinud) Aga, nii üllatav kui see on, et lõppkokkuvõttes kõik toimib. Aega läheb palju, aga kes seda aega loeb... vahepeal ütlevad inimeste närvid üles, siis karjutakse natuke üksteise ja kliendi peale, aga lõpuks lepitakse ikka ära ja ollakse sõbrad. Ei ole Vahemere rahvastel midagi peale hatata rahvusvahelise ärikogemuse ja tavadega. Ma üldsegi ei saa aru, miks te välismaailma kipute, kas poleks targem Roomas, Naapolis ja Milaanos endale turg saada? Languedocis, kus me endale majaveinid ostame, veinitootjad konkreetselt ei viitsi välismaiste ostatega tegeleda ja on selleks mingi eraldi firma loonud, kes siis kogu maakonna veinimajasid esindab ja asju ajab.Põhjus on selles, et nad ei taha teha asju ainult markentingi ja raha pärast ja veinimeistrid tahavad ajada äri nii nagu ajasid nende vanaisad: tuleb restoranipidaja ja ostab kasti veini või poepidaja ja ostab kasti veini- aetakse juttu, degusteeritakse- see on nn ilus elu.Keegi ei taha sult Power-Pointis esitlust etc. Ka Eesti näide on see, et kodanikud, kes otsustavad jaekaubandusse mingi teatud toote sisse võtta, ei otsusta seda ju veini kvaliteedi järgi, vaid kas veinimaja pakub perele puhkamiseks majakest jne. Mina oleks ka Austria pikalt saatnud, aga omanikel peab olema õigus ka valesi otsuseid vastu võtta. Küll kõik paika loksub...
Puhkust võid endale ikka lubada...
Kristel

Katu ha detto...

@Kristel: vàga huvitav kommentaar. Lausa ytleks, et kutsub yles sisukamale vestlusele.
Kòigepealt, mis Roomat/Milaanot/Naapolit puudutab, siis esimeses meil on juba edasimyyja, teises varsti hakkab olema ning kolmandasse me ei kipu (sest mitte keegi ei kipu sinna). Abruzzos oleme ka esindatud, aga pelgalt Itaalia turust ei piisa, et àra elada.
Mis vanakooli veinitegemist puudutab, siis minu meelest on see ààrmiselt romantiline, aga mida rohkem ma veinitegemist nàen, seda enam on mul kahtlusi sellise eksistentsi vòimalikkuses. Vbl et eksin ja ongi vòimalik nii elada, kui sul on Languedoc's veinimaja eksisteerinud juba viimased 300 aastat. Meie paraku on alles teine aasta kàimas ning jàrgmised 6 aastat vaja pangalaenu tagasi maksta, mistòttu veinikoja trepil tsillida ja yhekastiostjaid eriti oodata ei saa. Ilmselt erinevad kontekstid.
Puhkuse suhtes olen tàiega nòus!