martedì, giugno 15, 2010

Igapàevane nutt ja hala

Eelmisest nàdalast raputab Itaalia veiniavalikkust uudis Sitsiilia veinikojast, vahva nimega "Pyha Anastasia Klooster" ehk Abbazia Santa Anastasia, mille juhtkond ja veinimeister on politsei uurimise all seoses sellega, et vàidetavalt pesti nimetatud veinikoja kaudu maffia raha.
Kedagi pole veel otseselt syydi mòistetud, aga seda peab ytlema, et kòik see uih-maffia-otse-selgest-taevast teater on mònevòrra yllatav kyll. Nimetage mulle yks Sitsiilia ettevòte, kes pole maffiaga seotud. Ma ytlen, et lihtsam on kohata UFOsid ja siiami kaksikuid.
Kui siin juba politseist juttu tuli, siis mul on uus foobia - finantspolitsei. Ykskord nad tulevad niikuinii ja ma tàiega kardan neid, eriti peale hiljuti kuuldud lugu.
Proua L, Roku Leinaròivais Vanaema Pòetaja, rààkis, et ta naabrile, pisikese ehitusfirma omanikule, olla finantspolitsei robinal kaela sadanud. Pyhapàeva hommikul. Ehitusettevòtja pere olla seadnud end tytre leeritamisele minema, kui politseinikud ukse taha ilmusid ning nòudsid juurdepààsu dokumentidele ja arvutile.
Jutud sellest, et pere on just kirikusse minemas ja kas saaks paari tunni pàrast neid asju ajada, langesid kurtidele kòrvadele. Millest vòime jàreldada, et finantspolitseile pole miski pyha. Politseinikud teostasid erakordselt pòhjaliku làbiotsimise, mis olla kestnud lausa òhtuni vàlja. Ettevòtjalt nòuti seletusi, et miks on tal 2009.aasta kàive vàiksem kui 2008. aasta oma. No ettevòtja siis selgitas, et juba teist aastat on ehitusmaastikul tòòd vàhe ja kus tòòd pole, seal ei tule kàivet ka. Finantspolitsei seda ei uskunud ja tàiega pressis, et tunnista yles kuhu raha panid. Ettevòtja siis seletas pisarsilmi, et vaadake ise, meil siin on majanduskriis ja siin Kylas mitte keegi ei ehita ega remondi ja kust ma vòtan teile selle kàibe. Politseinikud aga vastu, et kàive peab olema vàhemalt samapalju kui 2008. aastal ja me mààrame siin teile 2009. aasta tulumaksu 2008.aasta pòhjal ning nyyd jààb teil, armas ettevòtja, koduylesandeks tòestada, palju tegelikult teeniti. Vahel olen haletsenud keskaegseid talupoegi, kelle niigi napist sissetulekust feodaalid enamuse maksude nàol sisse kasseerisid ja viljapòllud ka segi trampisid oma hobustega, aga ma ytlen teile, et maksumaksja òiguste osas valitseb Itaalias puha pime keskaeg veel.
Nyyd Hàrra Naaber praalivat Kyla baaris, et ta valmistub vanglasse minekuks. Ettevòte vireleb ja nòutud tulumaksu maksmiseks tal raha ei ole. Selleks, et viletsat olukorda Itaalia riigile tòestada, peaks adokaadi ja commercialista* palkama, aga neile maksmiseks tal ka ka raha pole. Huvitav olekski teada, mis sellest kòigest sai. Muidugi Itaalia byrokraatia on aeglane, nii et Hàrra Naabri arreteerimiseni vòib veel pàris mitu aastat minna.
*Commercialista on vàga huvitav institutsioon, milletaolisest ma ainult Itaalias kuulnud olen. Tegemist on advokaadi-maksukonsultandi-finantskonsultandi-audiitori hybriidiga, ehk inimesega, kes pakub konsultatsiooni kòikvòimalikel ettevòtluse ja finantsidega seotud teemadel. Commercialista vòib nàiteks koostada eraisiku tuludeklaratsiooni, vormistada eksportiva ettevòtte tollipabereid, nòustada raamatupidamiskirjete korrektse sisetamise teemal, teha ettevòtte aastaruannet vòi optimeerida maksukulu. Selleks, et commercialista'ks saada, tuleb làbida spetsiaalsed kursused ja eksamid, mis vòtavad mitu aastat aega. Aga kui kord tehtud on, siis on elu mureta, sest tulenevalt Itaalia vàga komplitseeritud seadusandlusest, milletulemusena normaalne inimene isegi oma palgalipikut iseseisvalt tòlgendada ei oska, on commercialista'del alati kàed-jalad tòòd tàis.

2 commenti:

Anonimo ha detto...

Kui fiscal sise tuleb, on parem kohe nõutud summa ära maksta nagu tegi Karl Lagerfeld- pani letti 80 miljonit franki, et fiscal minema tõmbaks ja kaotas lisaks veel 42 kilo kaalust... Aga tavaliselt on need alati "sõbrad" kes vihjeid saadavaid, et oleks vaja kontrollida...

Kristel

Katu ha detto...

Njah... Karl on arukas mees. Siin Itaalias ka soovitatakse, et maksukogujate ja maffiaga pole mòtet kiusu ajada, sest niikuinii vòidavad nemad.