mercoledì, marzo 17, 2010

Eriline pàev

Tahtsin siin veel teada anda, et tàna avanes meil veinikoja kontori aknast pàris vòluv vaade lumisele Maiella màele. Tavaliselt, kui màe peal on lumi, on taevas hall vòi siis màgi pilvede taga ja teinekord jàllegi, kui màgi ilusti kàtte paistab, on lumi juba àra sulanud. Nii et mòistate, milline eriline vaade. A àrge neid esiplaanil olevaid juhtmeid vaadake.
Yhtlasi on meil eriline pàev selle poolest, et lykkasin kauavalminud ja lòputuid metamorfoose làbi teinud brosyyri trykki. Tehtud!

Hissand! Ja siis kutsuti meid reedeks Rooma mingit poliitikute òhtusòòki joogipoolisega sponsoreerima. Alguses òeldi, et peame lihtsalt ilusad olema, oma veinid laua peale ritta panema ja soovijatele valama. Eile aga tuli vàlja, et tegelikult neil pole klaase ja et oleks kena kui me enda degusteerimisklaasid kaasa vòtaks. Ja siis kelnereid neil ka pole, nii et kas me saaks ehk sommeljee-pòlled ette panna ja ise kelnerit teha. 80-le inimesele. Vòehh! Mina? Ma ei saa kohvitassigi pliidi juurest lauani viidud ilma et yle serva ei loksuks! Ja mitte keegi meist pole ju sommeljee! Jeerum! Roku nyyd yritab siin kuidagi asja korda ajada ja yldsegi, me vist ikkagi ei làhe seekord poliitikute òhtusòòki sponsoreerima. Aga vbl làheme. Senist asjade kulgu teades arvan, et reede hommikul otsustame.

Muide esmaspàevasel sommeljee-kursusel avanes mul harukordne vòimalus 60 inimese ees esimest korda elus veini dekanteerida nii nagu sommeljeed seda teevad. Kyynlaga ja puha. Kyynal, nagu selgus, on vajalik selleks, et valamise ajal pudeli kaela kyynla kohal hoides nàeb, kas on sadet veini sees. Vàga praktiline. Ja siis ma pidin pudelit spetsiaalses viltuses seadeldises avama, mille tulemusena pisut veini laudlinale loksus ja esisommeljee teatas, et àrge siin naerge midagi, meil on kolmanda taseme eksamil kàinud inimesi, kellel palju halvemini vàlja tuleb. See sisendas minus mòistagi ohtralt lootust ja optimismi mu sommeljee-tuleviku suhtes.
Mu lootust ja optimismi kàrbib vaid òige pisut asjaolu, et esmaspàeval on meil esimese taseme eksam ning mul on ainult Lombardia, Alto Adige ja Abruzzo denominatsioonid pàhe òpitud. Nàdalavahetusel làheb ilmselt pòhjalikuks rassimiseks ja siis esmaspàeval vòite kysida mu kàest ykskòik mida ykskòik milliste Itaalia DOC ja DOCG veinide kohta. Degusteerimistehnikate ja muude asjade kohta vòite muidugi ka kysida :)

4 commenti:

Unknown ha detto...

Kas see on seesama mägi, mille otsas käisime?

Katu ha detto...

jep, aga teisest kyljest vaadatuna! :)

Anonimo ha detto...

... ja esmaspäev on möödunud, räägi siis lähemalt oma oskustest ning saadud sommeljee-eksamikogemusest?

Anonimo ha detto...

Kallis Katu, ära jummala pärast selle poliitikutele show pärast põe. Siredad sääred (eriti koosluses blondi tukaga), triigitud põlled ja tärgeldatud lumivalged abivahendid on kõik, mis neil meelde jääb. "Ahjaa, mingit veini pakuti kah, no päris hea oli. Ostaks mõne kasti. Mis vein see oligi?" Nii: see tähendab, laske käia, viks nägu ette ja fassaad korda (nagu italianodele kohane - ja kõke seda tead ise paremini) ning serveerige ohtrate naeratuste ja professionaalsete kallamisliigutuste hurmavas kasmtes ja kõik ongi tutti biene! Pole vaja liiga palju mõelda, tehke asi ära ja kõik kärab! Herradel degusteerijatel oleks muidugist väga meeldiv leida imetoreda õhtusöögi meenutuseks oma ultra-moodse ja eriti glamuurse pintsaku taskust hiljem teie brändi meenutav kaardike a la "kust meid leida"! Jõudu!