giovedì, dicembre 17, 2009

winery?

Oih. 'Winery' tòlkega seoses tuli nii palju kommentaare, et lihtsam on uue sissekandega vastata.

Paistab, et asjatundjate arvamused langevad veinimaja ja veinikoja vahele. Maja on vist korrektsem, aga samas kòlab kuidagi anonyymselt, kas te ei leia? Ma arvan, et mulle meeldib koda. Mis edasi saab? Kas tuleb eesti keelde uus sòna ametlikult vàlja pakkuda?

Muide, Lulu, lyhike versioon 'veinla' on minulgi mòttesse tulnud, mòeldes nàiteks suvila, mesila, sigala ja muu taolise peale. Vahest tehnilise prisma làbi vaadates olekski 'veinla' korrektne? 'Veinlast' vòiks teha pàris vahva luuletuse sònadega 'vòimla' ja 'kàimla' :) Ma arvan, et senikaua kuni keeleteadlased 'veinlat' suhtes arvamusele pole jòudnud, on meil veinikoda.

Eesti alkoholimyyjate kodulehed viitavad yldiselt tootjale, mis on ilmselt ka korrektne, aga ei vàljenda minu meelest seda, et me ainult ei tooda, vaid ikkagi kasvatame viinamarju ka, mis on uskumatu tuumateadus ausalt òeldes. Vahemàrkusena tahaksin siinkohal òelda, et mida rohkem ma viinamarjade kultiveerimisest teada saan, seda enam tundub, et kui sygiseks haigused ja vihmad ja pòuad pole viinamarju àra vòtnud, siis on ikka puha lotovòit.

4 commenti:

TT ha detto...

Uus sõne eesti keelde, miks mitte, Inglise keeles olla juunis ametlikult 1000000's sõna kasutusele võetud. Teeme järgi:)

Mul kah 4 viinamarja kasvu aias ja seni on jäänud mulje, et ainus hoolitsus mida vajavad on talvine lõikamine. Kannavad nagu segased, ei jõua kuidagi kõike ära süüa. Aga eks hobi korras kasvatamine on ka teine asi.

Katu ha detto...

Njah, meil on 18 hektarit. Ja peale lòikamise tuleb neid kevadel mingite kemikaalidega pritsida ja kui liiga palju vihma sajab, on pahasti ja kui ei tule vihma, on jàlle pahasti. Ja kui naabri istanduses on mingi taimehaigus, siis tihtipeale need haigused levivad uskumatult kiiresti kòikidele ymbritsevatele istandustele.

Unknown ha detto...

Muideks, Eestis selline asutus nagu Eesti Keele Instituut.
www.eki.ee
Nemad sellistes keeleküsimustes nõu annavadki (asjalikud muideks).

patsifist ha detto...

Jah, EKIs on siuke asi kah nigut keelenõuanne (http://www.eki.ee/keeleabi/index.php?leht=1), a samas ei tasu unustada, et seal annavad tihtipeale nõu sellised nooremas pinsieas tädid, kes vbla KÕIKIDELE küsimustele siiski alati ei oska vastata:)) A muidu on nad sõbralikud:)