mercoledì, febbraio 20, 2008

nujork vol 2

Nagu eelnevas postituses juba mainitud, oleks New Yorgist palju kirjutada, aga ma kirjutaks siinkohal ainult huvitavamast, tehes seda erlendloeliku nimekirja làbi.

Asjad, mis mulle New Yorgis silma jàid ja meeldisid (ràndom jàrjekorras):
1.lennukiaknast nàhtud pàikeseloojangu vàrvides Manhattan
2.tasuta kypsised hotellis
3.neeger kes Viiendal avenyyl tyhjadest vàrvipurkidest ja metallijubinatest vòlus vàlja paeluvaid trummisoolosid
4.vòilillekollased taksod
5.vingelt kòrged majad. Nàiteks yhe majaga juhtus nii, et hakkasin seda maapinnalt vaatama ja liikusin pilguga katuseni vàlja. Vòtsin aega, et kaua làeb, et maja yle vaadata. 5 sekundit
6.nummid pisikesed majad lennujaama ja Manhattani vahel
7.Starbucksi White Chocolate Mocca
8.Eestlane. Eestlasest oleks palju kirjutada, aga peab ikka tuttavate inimeste privaatsust ka austama
9.kingapoe myyja Alice. Temast ei saa kyll kirjutamata jàtta
10.loomakaitsjate kuri pikett Escada poe ees
11.kingapoe myyja Giovanni, kes teadis Eestit sellepàrast, et ta on Paul Kerese talendi pyhendunud austaja ning làbi lugenud kolm Pauli raamatut. Ma ei teadnud, et Paul on nii palju raamatuid kirjutanud
12.lipud
13.postkaardimyya Salomon. Salomon kogus odavat populaarsust sellega, et kinkis mulle kòik NY vaadetega postkaardid, mida mul oli tegelikult plaanis ausal teel osta

Alice oli pàris vana tegelikult. Selline kòhnemat sorti, kortsuline blond leedi, vesihallide silmadega. Yleni headust kiirgav.
Kui ta mingiks positiivse mòtlemise guruks hakkaks, siis ma ostaksin kòik tema raamatud ja annetaksin ta liikumisele kogu oma palga (mòistagi selle, mis laenumaksetest ja muust hàdavajalikust yle jààb, sest olen ikkagi praktiline inimene).

Yhesònaga ma tuhlasin Macy’s kaubamajas, mis olla vàidetavalt maailma suurim ja otsisin nr 11 suurust kingi. Otse loomulikult lòppesid kòik kingad kymne juures otsa.
Selleks ajaks, kui ma Alice haardeulatusse sattusin, olin 11 suuruses tuvastanud vaid kahemeetrise kontsaga pisut pàevinàinud ussinahksed/kuldsed platvormid (labane!) ja kahemeetrise puidust kontsaga beezhist lakknahast Cole Haan’i kingad, mis olid imetabaselt kaunid ning panid mu sydame meeleheitest ja maailmas valitsevast ebaòiglusest lòhkema ning mòttes ahastama et mis pagana pàrast kòigist maailma inimestest just mina, mina kes ma jumaldan kòrgeid kontsi, ei ole syndinud meeterviiekymnesena. No ma pean silmas tàiskasvanuea mòòtmeid, mitte syndimise aegset pikkust. Kui jàrele mòelda, siis ma ei imestaks, kui tuleks vàlja, et juba syndides olin ma meeterviiskymmend. Igatahes lasteaias, nàib mulle, et olin juba kindlalt meeterviiskymmend.

No enamus kingakorrust oli juba làbi kammitud ja làhenesin systemaatiliselt viimastele riiulitele. Macy’s on selline systeem, et allahinnatud kingad on nurgatagustes suvaliste riiulite peal, kòik suurused ilusti vàlja pandud. Mitteallahinnatud kingad on glamuursete riiulite peal, aga ostja abistamiseks on iga kinga alla tàpselt kirjutatud, mis suuruseid pakutakse. Kas pole Ameerika ikka yks imetabane maa!
Tunnid mòòdusid ja ikka veel tòstsin kannatlikult igat kinga, et talla alla vaadata ning uurisin kotkapilgul allahinnatud kingade riiuleid. Julgen arvata, et kui kullapalavik veel moes oli, vòis taoline kannatlikkus olla heaks eelduseks kullapesija hiilgavale karjààrile.

Korraga kuulen, kuidas sòbralikul vanadaamihààlel (umbes nagu Ita Ever), kysib keegi, et kas saab aidata.
Vastasin kòhklematult et saab kyll.
Kandva pausi jàrel pidasin vajalikuks tàpsustada:”Olen òigupoolest meeleheitel!”
Alice aga ei kaotanud julget pealehakkamist vaid uuris, et mis murepilved kyll mu elutaevasse sellise meeleheite on toonud (vòi midagi sinnakanti). No selgitasin siis, et 11 on vaja, aga ainult 10 pakutakse ja kahistasin depressiivselt kilekottidega, kust eelmistest poodidest ostetud kingade karbid vàlja piilusid.
Vastus oli ebatavaline. ’No mitte et ma tahaks kliente kaotada, aga selleks, et suuri suuruseid saada, on kavalam minna www.bettershoes.com ja sealt otsida.’ Hmm.. hea mòte, aga siiski... Arutasime, et ei tea, kas nad ka Euroopasse saadetisi toimetavad. Jòudsime jàreldusele, see on vist rohkem mingi Ameerika vàrk.

Tànasin abi eest ja vaatasin riiuleid edasi.
Surnukirst ja pudel rummi! Silmapiiril kyytles hòbedane Michael Korsi ballerina suss.
Kahmasin kinga pihku ja tòttasin Alice’i jutule, et vasaku jala eksemplari saada. Kus nyyd Alice lòi ònnest sàrama ja kiitis, kui hea meel tal on mu yle! Toksis tàiesti siira òhinaga kinga koodi pihuarvutisse. Jàime ootama. Mina erutusest niheledes ja Alice sòbralikult naeratades. ‘àra seda kinga nyyd kàest lase,’ òpetas Alice. ‘Inimesed on allahindluste ajal pàris agressiivsed ja tihti juhtub, et napsavad teiste kàest asju àra’. See oli vààrt nòuanne. Olingi haruldase leiu pahaaimamatult istme peale pannud! Napsasin kiirelt kinga ja edaspidi hoidsin seda hoogsalt.
Kokkuvòttes need hòbedased kingad sobisid ja et ikka asjas kindel olla tòttasin ostu vormistama, kuigi osa poodi oli veel làbi vaatamata. Ma teadsin, et siit enam paremat ei leia. Lahkusime Alice’ga teineteisest justkui vanad sòbrannad.

Kulgesin edasi, jàrjest kingi yles tòstes ja suurusnumbreid kontrollides.
Kanàe! Mustad lakknahast Nine West stilettod! Puha 11 talla alla kirjutatud! Nine West on minus seni eelarvamusi tekitanud kui sààstukingafirma, aga hàda ei anna hàbeneda.
Sibasin lakknahast iludusega Alice juurde ja kysisin 11 suurust. Alice oli vàga ròòmus mind taaskord nàhes ja kiitis, et need on vàga ilusad kingad ja avaldas lootust, et neid ikka on veel 11 suurust. Toetasin oma lugematud ostukotid pòrandale ja jàime kingi ootama.
Vahepeal jagasime naiselikku elutarkust kingade teemal, vaatasime, kuidas yks daam kingi jalga proovis ja aitasime proovitavate eksemplaride hulgast kòige ilusamaid vàlja valida. Daami meessoost saatja oli igavuse kàtte kòngemas. Lòpuks jòudsid ka minu tulevased kingad laost kohale ja sobisid suurepàraselt.
Oh seda ònne! Mina olin ròòmus! Alice oli ròòmus! Peaaegu tundus, et kohe-kohe kòik inimesed viskavad mytsid òhku ja hakkavad erutatult aplodeerima, saateks mòistagi asjakohane muusika ja ilutulestik! Siin polnud vaja pikalt mòelda! ’Need ma vòtan’, teatasin otsustavalt, samal ajal nende stilettodega yle kòigi làhedalseisvate inimeste kòrgudes nagu kaksiktorn vòi midagi.

‘Ahhh I’m SO happy! Let me embrace you!’ ja enne kui jòudsin arugi saada, sylelesime Alicega teineteist, justkui olympiavòitjad. ’Just selliste hetkede pàrast armastan ma oma tòòd!’ hòiskas Alice. Embasime uuesti. Tulin minagi kapist vàlja ja ytlesin, kui ma suureks saan, siis ma hakkan ka kingapoe myyjaks, sest see on tòesti ààrmiselt vòluv amet. Valitses yleyldise teineteisemòistmise ja hingesugulase leidmise meeleolu.
Kassa juures lahkusime teineteisest nagu ema ja sòttaminev poeg, veel pikalt teineteisele lehvitades.

4 commenti:

Anonimo ha detto...

Armas lugemine, nagu alati!
Aga kingi soovitaksin tulla ostma Saksamaalt, ma pole päris kindel kas 11 suurus vastab 41-le, aga ise ostsin möödund nädalal lopumüügist 40 suurused Jimmy Choo´d ja vaatasin kurvalt riiulil ostjaid ootavat nr. 41 kingavalikut, seal oli tunduvalt ponevamaid eksemplare kui 39/40 juures. Isegi 42 valik oli asjalik, eriti kontsakingade hulgas, sest neid kohalikud naesed eriti ei taha.

Katu ha detto...

oot-oot! rààgime nyyd ikka asjast! et saksamaal kuskohas neid jimmy choosid antakse (tàpne aadress oleks abiks)

11 on muide sama, mis euroopas 42 ja vòin kinnitada, et euroopas olengi peamiselt skoorinud saksamaal, austrias ja hollandis. viimati skoorisin suurejooneliselt ka belgias.

K

Anonimo ha detto...

sündides olid sa 55 sentimeetrine

Katariina ha detto...

appi kui lahedalt sa kirjutad! Kui Blazac oleks ka nii värvikalt kirjeldada osanud, oleks tema raamatuid palju lihtsam lugeda.
Kohtasin kunagi TLN lennujaamas üht täitsa vabalt suhtlevat kena noort naist, kes kiirustas Itaaliasse ning kujutan sind kohe täpselt temana ette :-)