lunedì, novembre 06, 2006

Torts ilmajuttu

Olen alati ylbe muigega kuulanud, kui itaallased raagivad, et oues on ilgelt kylm, ainult 10 kraadi sooja. Nyyd olen oppetunni saanud ega muiga ylbelt. Kuna itaalias puuduvad majades igasugused kytteseadmed, siis see kylmaprobleem ei seisne mitte selles, et oues on 10 kraadi, vaid selles, et toas on samapalju kraade kui oues. Ja kui oues on ainult 10 kraadi, siis on toas ka 10 kraadi ja koik hangub. Eile oosel magasin esimest korda elus pidzhaamaga. Toas oli 16 kraadi sooja.

Elu paikeselisema poole pealt niipalju, et siin valmivad praegu mandariinid ja kiivid ja tana on oues peaegu 20 kraadi.

Koduehitus on kultuurierinevustega meil siin vyrtsitatud. Arhitekt on vahepeal joonistanud valmis meie kodu plaani. Kuna mina tahtsin sauna (mul on juba kogemusi siinsete kylmade talvede ja yldise saunapuudusega!), siis on sinna saun ka planeeritud. Koik R sugulased, kes plaani on nainud, kiljatavad, et kesse hull korterisse sauna ehitab. Siis me selgitame R-ga konkreetselt, et see on kultuurierinevus ja jutul lopp :)

Samas naiteks vaatasin mina plaani ja tekkis kysimus, et milleks korterisse teha kaks vannituba. Kusjuures need on veel korvuti. R oemees andis padeva selgituse - Itaalias pole olemas yhtki korterit ega maja ilma vahemalt kahe vannitoata ja esimene asi, mida eluaset hankides ostja uurib on see, et mitu vannituba on. Kahte vannituba on siis selleks vaja, et yks on pererahva jaoks ja teine kylaliste jaoks. Kysisin ka vannitoa porandakytte kohta (sest mul on kogemusi siinsete kylmade talvedega ju!). Vannitoa porandakytte teemal kuulatakse mind viisakalt ara ja oeldakse, et see on huvitav mote. Vahel tundub, et ma olen Borati-filmis :)

5 commenti:

Anonimo ha detto...

Kui te midagi kapitaalset seal ehitate, soovitan panna põrandakütte kogu korteri ulatuses. Eeldan, et maha tulevad keraamilised plaadid ja siis on suvel jahe ning talvel soe. See praegune külm on alles algus.

mnjah ha detto...

Usu mind, kui oled kahe vannitoaga ära harjunud, siis on raske hiljem ühe vannitoaga korterisse elama minna...:-) meil siis kolm vannituba kahe inimese peale, kõik dushi ja wc-ga(ehk tulevikus leiavad ka kõik oma rakenduse)

Anonimo ha detto...

et nagu Borati kodukülas siis. ;-)
see vannitubade teema on tulemus liiga efektiivsest ruumikasutusest, mis Eestis elades külge jäänud.

Katu ha detto...

Kusjuures, see porandakytte motte oli mu koige esimene mote, aga vahepeal on selgunud, et siin on elekter ilgelt kallis. Kas porandakytet saab ilma elektrita ka kuidagi funktsioneerida?

Anonimo ha detto...

Gaasiga. Mul Tallinnas funktsioneerib terve korter praktiliselt gaasiga ja arved on naeruväärsed, kui võrrelda keskküttega.
Aga seda ma olen pannud tähele jah, et Itaalias on inimesed arendanud täiuseni jahutamise tehnika ning meie teame kuidas kütta. Itaalia ämm ja äi käisid nagu kuutõbised mööda Tallinna elamist ringi ning oigasid "caldo, caldo" (väljas oli miinus 30). Nii et uuri.