lunedì, luglio 18, 2011

Vananevad superstaarid ja lòpetuseks head muusikat

Sel nàdalavahetusel kàisime igal òhtul kontserdil. Minul oli pàris tore, aga Mr Bean vist mòtles kyll, kulm kipras, et midapaganat siin kàratsetakse kòik òòd làbi. Nimelt meil siin kontserdid enne kella kymmet òhtul ei alga, sest kòik teavad, et kella 8 paiku syyakse òhtust ning kodanikud kultuurihuvilised peavad saama kòhu korralikult tàis syya. Minu meelest vàga kena komme. Lihtsalt viimastel kuudel olen ma enam-vàhem kella kymnest juba teki all olnud.

Kuna Mr Bean on hea laps ja heal lapsel - nagu me kòik teame - on mitu nime, siis neil kuudel on ta juba terve rea nimemuutusi ja -tàiendusi yle elanud. Lapsjumal, Fagiolino, Mr Bean, Puffo, Tony, Nummik, Gnocco, Gnocchetto. Huvitav, kas see on normaalne ja kas teised kanad ka kòhus viibivatele lapsjumalatele nimesid panevad? Mr Bean on muide pàris vàrske nimi. Tekkis eile òhtul, edasiarendusena Fagiolino'st (eesti k. "vàike nummi uba").

Tegelikult tahtsin hoopis kontserditest kirjutada. Meil nimelt toimus siin Pescara Jazz. Vàga huvitavas formaadis muide. Festival kestis ainult kolm òhtut, aga selle eest igal òhtul maratonkontsert kahe esinejaga jàrjest. Reedel esinesid Cassandra Wilson ja The Manhattan Transfer. Cassandra oli minu jaoks tàielik flopp. Tal on imeline hààl, aga Pescara publikule ta kyll laulda ei viitsinud. No tòesti, iga pala oli mingi 10 minutit erinevaid instrumentaalsoolosid, Cassandra lausus mikrofoni paar fraasi ja ylejàànud aja kòigutas end àraolevalt. Pillimehed olid tublid ja pyydlikud, aga mitte kòige silmapaistvad soleerijad. Yhesònaga, igav oli ja làksime baari kuni The Manhattan Transfer peale tuli. Mis valmistas selle-eest toreda yllatuse. Kunagi sai Eestis yhel nende kontserdil kàidud ja oli ka vahva. Aga Eesti kontserdiga vòrreldes tegid nad Pescaras palju rohkem improvisatsioone ja soolosid. Paar igihaljast hitti kah publiku ròòmuks. Vàga heas vormis vanainimesed.

Laupàeval oli Ivana Spagna kord. Yldiselt oli meeleolukas òhtu. Bucchianico piazzale olid lauad-pingid yles pandud, plats kòik kaunilt valgustatud ja pakuti piazza-toitu. Parimatest laudadest vòis Ivana Spagna esinemist mònusalt kebabi nàsides nautida. Ivana yhest kyljest yllatas ja teisest kyljest valmistas vàikese pettumuse ka.
Ytleme kohe àra, et nàgu ei valmistanud pettumust. Mind on alati erutanud ja hirmutanud ilukirurgidest rapitud nàod. Jòle vaatepilt, aga no kuidagi vàga kòitev samas. Justkui liiklusònnetus. Ivana nàolapp oli pàris vaadatav liiklusònnetus (kui liiklusònnetuse kohta nii vòib òelda).
Repertuaari osas ootasin ma vahvat 80ndate camp'i, aga Ivanal olid teised plaanid. Nimelt oli ta mòelnud panustada perekonnavààrtustele ja olen-lihtne-tydruk-rahva-seast sònumi edastamisele. Esitamisele tuli terve rida pateetilisi laule ja mingeid lastele mòeldud lugusid, nàiteks Disney Lòvikuninga multifilmist laulud ja mingi Mary Poppinsi lauluke. Suurel ekraanil nàidati koltunud fotosid Ivana vanematest. 54-aastane Ivana rààkis, kuidas ta olla paar aastat tagasi orvuks jàànud ning oma kadunud vanematele mòeldes kirjutanud laulu, mille ta mòistagi ette kandis. Yhtlasi luges ette peatyki oma autobiograafiast (saadaval kòigis raamatupoodides!) ja rààkis kuulajatele, kuidas ta pere olla lapsena vàga vaene olnud. Nimelt olla ta vàikesena hàmmelduses olnud, et miks ema teatud poodidest suure ringiga mòòda kàib. Pàrast olla teada saanud, et ema olevat poodnikele vòlgu ja sellepàrast tuli kàia neis poodides, kus ta veel vàga palju vòlgu ei olnud. Selline huvitav òpetussòna siis perekonna rahavoogude juhtimisest. Mis aga yllatas, oli see, et Ivana, vananeva ja kustuva tàhega superstaarina, kes Mòttetutes Màgilinnades tasuta kontserte annab, oleks vòinud palju vàiksema pingutusega làbi saada. Aga ei. Show oli korralik, kostyymivahetustega ja puha. Heli kah korralik (vahepeal Ivana lasi kontserdi kàigus yht-teist tuunidagi, sest ta polnud heliga rahul). De Gregori laulu "La Donna Cannone" esitas ta inglikostyymis ehk valge maani òòsàrk ja pikad-pikad sulgedega tiivad. Oigel hetkel (siis kui Donna Cannone kahurist vàlja lendab) tòusis Ivana trosside abil lava lae alla ja hòljutas oma massiivseid tiibu. Noh.... (praegu hoian naeruturtsatust tagasi) mulle meenutas ta oma oleku poolest neid nahkhiiri vòi viktoriaanlikku majavaimu, aga proua auks peab ytlema, et màrkimisvààrne pingutus ja silmapaistev tehniline teostus sellegipoolest. Vàga tubli!

Muusikalises plaanis pààstis nàdalavahetuse pyhapàeva òhtu. Nimelt Pescara Jazz raames esinesid kòigepealt Cyrus Chestnut Trio ja tema jàrel trompetist Wynton Marsalis koos Jazz at Lincoln Center Orchestra'ga. Kui nad peaks kunagi Kodumaad kylastama, siis kindlasti soovitan teil, lapsed, piletid hankida.
Imeline kontsert! Lausa nàgin seda tàna òòsel veel uneski. Elus pole yhtki kontserti tagantjàrele unes nàinud, aga see unenàgu vòiks vabalt korduda veel ja veel. Cyrus on imeline jazzpianist. Kontrabass ja trumm samuti tàiuslikud (vàhemalt minu kanakòrvade jaoks). Puhas nauding vaadata ja kuulata. Peamiselt tulid ikka jazzilood, aga vahepeale nàiteks Brahmsi "Hungarian dance nr 5" jazzivòtmes. Originaalne. Mulle meeldis.
Mòni minut enne keskòòd tuli lavale Wynton Marsalis oma orkestriga. Kindlad klassikalised hitid, Thelonius Monk'i ja Duke Ellingtoni repertuaarist peamiselt. Aga vàga hàsti esitatud, pillimehed omavahel imelises harmoonias, ohtralt improvisatsiooni ja soolosid. Tore ja tempokas oli. Hoolimata hilisest kellaajast oleks neid kyll hommikuni kuulata vòinud. Cyrus Chestnut liipas kah lavale tagasi, mille peale orkestri pianist aupaklikult talle klaveri taga ruumi tegi ja puhkpillimehed hàmmeldunult kulmu kortsutasid ning omavahel energiliselt sosistama hakkasid. Lòpuks Cyrus ja Dan (orkestri pianist) màngisidki kordamòòda.
Hissand, ja trummar! Vist on olemas selline vàljend nagu jazztrummar (vrdl jazzpianist)? Igatahes eluparim jazztrummar on selles orkestris - Ali Jackson. Youtube's leidus temast vàike nàitlik video ka. Kontserdi lòpus said nad lisaloona eluparima pidurdamatu jàmmimisega hakkama ja Ali tegi kaks sellist soolot, et lihtsalt hullumeelne. Uskumatu, mis kiirusega mehel kàed kàivad! Muide viimane kontsert meeldis ka Mr Bean'ile. Kui ta eelmisel kahel kontserdil kippus jalaga andma, siis seekord kòigutas end òrnalt ja nòksutas puusa ilma suuremat tyli tegemata. Mòistagi meeldib mulle mòelda, et ma oskan interpreteerida, mis tujus ta on vòi mis ta Maailma Asjadest arvab :))

9 commenti:

Hedvig ha detto...

Mr Bean on väga hea nimi :) Meie kanamajas on kasutusel ainult nimi Bébé, sest see on prantsuse keeles lihtsalt nii nunnu sõna, et muud pole vajagi. Eelmisel nädalal austati mind sealhulgas esimeste jalahoopidega (tal on aega mind kuni detsembrini rõõmsalt taguda). Ma ka mõtlen, et mis ta nüüd siis tahab, kas tal on midagi öelda või niisama igav :)

Katu ha detto...

Irwwww (re: kanamaja). Palju ònne esimeste jalahoopide puhul! Ma siin prantsuse nimemajandusega vàga kursis ei ole, mistòttu kysiks kohe otse ja maakeeli, et kas Bébé on tydruku, poisi vòi unisex nimi?

Ruudi ha detto...

bebè on nagu baby inglise keeles! Pole sugu :)

Muuseas minu vàga hea sòber on Ivana Spagna vend aga me ei rààgi kunagi ta òest, ònneks :) Ja ma naguii kuulan teistsugust muusikat ja ta teab....

Meie lapsjumalal polnudki nagu mingeid kòhusiseseid nimesid Kàisin just spets ka pàevikust ùle vaatamas, ikka kirjutan, et mu kallis laps :)
Ma olin ju koerainimene, mingid tited ja kòik selle ùmber kàiv trall, kàis isegi nàrvidele!

Meil oli suur nimeprobleem, nagu kòikidel vanematel, eks. Et mis nimeks panna. Ja muidugi kòik uurisid ja ei saanud aru, kuidas meil pole veel nime!! Sest mina ei tahtnud kellegile òelda.
Kuni viimse hetkeni pidi ju Laine sùndima... kuni mu vanaema Anita nòks enne sùndi àra suri...

Hedvig ha detto...

Suured tänud! Bébé kõlbab jah nii poisile kui tüdrukule. Meil on tegelikult nimi juba ammu valmis, aga kuidagi imelik oleks kõhuelukat nimepidi hakata kutsuma...ämmaemand kõnetab teda küll viisakalt ees- ja isanime pidi ja peab temaga pikad jutud maha :)

Kas teil on nimi juba välja valitud? Väga põnev oleks teada, mismoodi itaalia ja eesti nimede vahel valimine käib. Prantsuse keelega on suhteliselt lootusetu. Kui just ühesilbilist nime ei pane lapsele, hääldub nimi ikkagi täiesti erinevalt.

Katu ha detto...

Uau, Ruudi, kuidas sa lapse isa Laine suhtes nòusse said?

Vastuseks Hedvigile, meil on tòesti nimi juba valitud, aga kah tàitsa nòus, et esialgu on imelik teda nimepidi kònetada. Sellest kòik need hyydnimed. Nime valik kàis lihtsalt. Nimelt siin Lòuna-Itaalias on kombeks, et kui pere esimesel lapsel synnib poisslaps, siis see poisslaps saab endale vanaisa nime. Yhesònaga, Mr Bean'i nimeks saab Antonio (hea, et vanaisal normaalne nimi on - Pierluigi, Benito vòi Filibertoga ma kyll nòus poleks olnud). Teiseks nimeks tuleb midagi eestipàrast, aga siinkohal jàtkan hoopis meie pere traditsiooni. Ehk kui àra synnib, vaatame otsa ja tuvastame, et mis nimi tema nào ja olekuga sobida vòiks.

Ruudi ha detto...

Lapse isa sain ilusasti nòussa Lainega aga vanema mitte ( siis minu ema). Kahju, et ma Susi peale ei tulnud, see oleks veel paremini kòlanud Anita jàrel..
Oleks poiss olnud siis oleks teda oodanud Salvatore ( Pààstja ) saatus :D ( ei tegelikult mitte, mu àmm lausa mitu korda ròhutas, et pole vaja sellist nuhtlust ).
Antonio on tòitsa hea nimi, Eestis kùll kòlab nagu kosmosemuttide karm mees Antonio aga pole hullu, ajaks mil teie Antonio suureks saab, on kosmosemutid ammu unustatud.


Muuseas see "vaatame otsa ja otsustame, mis nimi sobib" mood on vaid Eestis ja see tegelikult ei toimi. Beebid on kòik krimpsus ja sinised, ùpris Filiberto nàgu :D

patsifist ha detto...

Mnjah, see vaatameotsa-süsteem on nats kahtlane, selle järgi võiks nad kõik nimeks saada UFO või E.T. vms:))
Meil on mõlema lapse nimi alles peale lapse sündi tulnud, mõlemal korral pika uurimise-vaidlemise-imestamise tulemusel. Tüdruku nimega läks vaidlus nii suureks, et laps sai suisa kaks nime.
Kui poiss sündis, kirjutas abikaas mingilt Eesti nimeleheküljelt välja u 10 nime, mis talle väga meeldisid, nende hulgas oli ka VALDIS näiteks:))))

Katu ha detto...

Eimuidugi. Tànks, Ruudi! (re: kosmosemuttide karm mees) :)))
Salvatore oleks elulahe nimi olnud, eriti koos sinu perekonnanimega :)

Kyll aga tahaks "vaatame-otsa-ja-otsustame" meetodi kaitseks vàlja astuda. Nàiteks mu òelapsed on mòlemad selle meetodi jàrgi nimetatud ja kuna kedagi pole E.T.ks vòi UFOks nimetatud, siis ytleks, et asi toimib. Anyway, meie puhul oleks see niikuinii teine nimi ja kui ideed ei tule, vòib yldse panemata jàtta, nii et ysna pingevaba yritus, ma ytleks.

Ruudi ha detto...

Ja olgu siis see teine nimi selline òige Eesti oma, eks. Nagu Priit vòi Lembit, et kui ta kunagi kuulsaks saab siis ma saan kuskilt filmi tiitritest lòpuks vaadata ja hòisata, et oo see on kindlasti eestlane :) ( igaùhel omad kiiksud, jahh ma ootan kòik kirjad alati lòpuni àra ja ùks Priit tòòtab Holliwoodis, kelle nime peale ma alati hòiskan).
Kusjuures ma pole sugugi mitte nii patrioot, ka Itaalia nimesid on tihti igal pool...