venerdì, luglio 01, 2011

Never say never

Raamatupidamine ja kanadus on minu jaoks eluaeg mingid vàga kauged ja mystilised universumid olnud. Kes oleks arvanud, et tuleb pàev, mil Katu mòlemast teemast eriliselt huvitatud hakkab olema? Mina kyll poleks arvanud.
Tàna leidis aset teine raamatupidamiskirgi tàis pàev - commercialista andis tagasisidet mu Telecom Italia teemalistele kirjetele. Esimene oli tavaline arve ja teine oli kreeditarve ja mòlemad olin valesti teinud. Oh, milline ròòm, kui tàna Dare ja Avere taaskord tasakaalu said ning kòik vidinad òigetele kontodele làksid! Nimelt Telecom Italia arvetega on nii, et kàibemaksuga maksustatav pekk tuleb kolmeks osaks jagada (selleks on spetsiaalsed valemid). Kahele osale kehtivad erinevad kàibemaksumààrad ja kolmandale ei kohaldu halligi. Kulude poole pealt tuleb telefonikulud ka mitte lihtsalt arve pealt vòtta vaid kahest komponendist kokku panna (jàllegi spetsiaalsed valemid), sest yks komponent maksutatakse kàibemaksuga ja teine mitte. Yhtlasi lisandub kolmas huvitav rida "costi non deducibili" (kolmandad spetsiaalsed valemid), mida ma ei oska eriti Eesti konteksti vòi sònavarasse pannagi. Mingid "mitte mahakantavad kulud" vist?
Taaskord tuleb ainult imestust vàljendada. Maitea, mis tasemele ma tòusnud vòi langenud olen, aga elus poleks arvanud, et Dare ja Avere sellist lapselikku ròòmu vòiks valmistada.
Muide, lapsed, kas teate, et tànapàevase raamatupidamise aluspòhimòtted said vàlja mòeldud itaallaste poolt 15.sajandil? Tòepoolest, kus mujal raamatupidamise vibratsioone endasse sisse hingata kui mitte siin, kahekordse kirjendamise synnihàllis!

Sellega kehavàlised kogemused ei lòppe. Eile sattusin sellisele eksklusiivsele yritusele nagu kolme kooliòpetaja pensionilemineku pidu. Aga sellest pikemalt teinekord, kui kirjed valmis meisterdatud.

4 commenti:

Anonimo ha detto...

Kas sa tõemeeli ei olnud kursis, kust su endise tööandja raamatupidamisteenuste firma nimi pärines ja miks ta just selline oli?
P

Reede ha detto...

Ma mäletan selgelt, et koolis mulle õpetati, et kahekordne kirjendamine leiutati Inglismaal ja laiali levis Ameerikast. Tol ajal (kui ma koolis käisin) polnud Wikipediat ega internetti (meie maal) veel leiutatud ja nii ma õndsalt uskusingi, et Ameerikast jõudis asi Eestisse. Nüüd, olles natuke tundma õppinud USA riiki, täitsa saan aru, et nende meelest on kõik asjad maailma jõudnud neilt. Nii nagu vanasti oli kõik alguse saanud Nõukogude Liidust.
Tore, et Sa suudad raamatupidamisse kirega suhtuda :):):) Mina ei suuda seda enam ammu.
Sa oled üks ütlemata tubli ja usin inimene, mõne aastaga itaalia keel vesiselge, möödaminnes raamatupidamisest arusaamine omandatud, ühiskonda sisse elatud ja pole oma huumorimeelest ning eestikeelesest sõnavarast grammigi kaotanud.

Anonimo ha detto...

Väga tore, et Pegasus Sinus on jälle valla pääsenud ning sulg lippab mängleva kergusega:) See raamatupidamise teema on väga huvitav ja et kuidas see Itaalias korraldatud on? Ma olen kuulnud, et sagedaste seaduse muudatuste ja suure bürokraatia tõttu on raamatupidajad seal ühe kitsa lõigu tegijad. Nii suudavad nad oma kindlal lõigul deebu ja kreebu tasakaalus hoida. Või kuidas sellega on? Tervitustega! Jänese Ema

Katu ha detto...

P, muidugi olin kursis. Muide, Itaalias hoopis teatakse, et kangelase nimi ei olnud mitte Pacioli vaid Zappa. Noh, eks sellest on kaua aega juba mòòdas kah. Mòned inimesed ei màleta sedagi, mis yleeile juhtus, nii et anname selle vàikese ajaloolise segaduse andeks :)

Reedet tahtsin aga tànada innustavate kiidusònade eest. Maitea, miks inimestele jààb mulje, et olen tubli ja usin, aga jumala eest - olge rahumeeli sellel seisukohal :) A seda ameeriklaste propagandat àra jah tòe pàhe vòta. Pàristòde on Wikipedias!