giovedì, ottobre 28, 2010

Tervitused kòrva-proualt

Tàna tahaks kutsuda kòiki kòrges eas prouasid ja hàrrasid tervise teemadel heietama. Mul endal oleks nàiteks jàrgmine lugu.

Nimelt kevadel hakkas kòrv pisut end tunda andma. Yhel pàeval oli mul Roku Tòòka Isaga (kellel on juba aastaid kòrvakuulmine pisut kehvavòitu) jàrgmine vestlus:

RTI: No ma siis nyyd làhen. Kas panen siit selle ukse kinni?

Mina: Mida-mida?

RTI (pisut valjemini): Ma panen selle ukse kinni?

M (kòva selge hààlega): Pane jah.

RTI pòòrdub mòtlikult minekule, endal kàsi juba ukselingil:"Oot.. et panen selle ukse kinni, jah?"

Mina (kòva selge hààlega): Pane kinni jah!


Nagu nàete, vajadus kòrvaarsti juurde minna oli puha pàevselge. Muide, kòrvaarsti juures kàimisega seoses avastasin oma kòige lemmikuma itaaliakeelse sòna. Nàiteks kui "EatLovePray" raamatu peategelase kòige lemmikum itaalia-sòna oli attraversare, siis minul on - pange nyyd, lapsed, hoolega tàhele, kui Itaalias peaks vaja minema - OTORINOLARINGOIATRICA. Kas pole vahva sònamonstrum? Ega ma tàpselt ei teagi, kuidas seda hààldama vòi silbitama peaks, aga kindlasti vàga vahva puremismaterjal.

Yhesònaga, kàisin paar korda otorinolaringoiatrica-mehe juures. Sai vist kòik korda, aga pidin umbes kuu aja pàrast uuesti kontrolli minema. Kuust asjast sai suvi, suvest sygis ja nyyd tuligi mul mòte, et vòiks kontrollimas kàia kyll.
Helistasin tàna hommikul reipalt polikliinikusse. "Tere-tere, sooviks kòrvaarsti juurde aega kinni panna". Vastuseks sain kylma dusi. Umbes, et yldsegi meil siin broneeringuid tehakse kella 12st kuni kella 13ni ja me ei rààgigi inimestega, kellel pole perearsti suunamist. Uurisin siis, et kuidas nii, et kevadel ei olnud vaja, aga nyyd on. Vastuseks tuli, et see, mis enne oli ei loe ja et praegu on suunamist vaja. Aga kuna Itaalias ei ole asjad kunagi nii, nagu nàivad, torkisin ikka edasi, et tegelikult ma juba kevadel mitu korda kàisin ja et peaks lihtsalt korduvale visiidile tulema ja et kas sellisel juhul on ka suunamist vaja.
Puànt oli ysna ootamatu:"Ahaaa! Teie olete kòrva-proua (la signora dell'orecchio)!" No mis sa oskad òelda? Ilmselt siin tavaliselt ei kàida kòrvaprobleemidega kòrvaarsti juures, sest miks muidu selline vàrvikas hyydnimi. Kòhatasin kohmetult ja pomisesin, et vist olen jah kòrva-proua. Registratuuri-proua leebus silmapilkselt ja teatas abivalmilt, et jah-jah kòrvaarst vòtab homme vastu ja et vòib mulle kohe aja kirja panna, aga et ma peaks ikkagi suunamise ka hankima selleks ajaks, kui nende juurde tulen.
Nii et ma olen nyyd siis La Signora dell'Orecchio. Mis itaalia keeles kòlab justkui Sòrmuste Isand (Il Signore degli Anelli). Mul hetkel veel selget ettekujutust pole, mida selle intrigeeriva seosega peale hakata, aga vàike kahtlus on, et siin on mingi peen nali peidus. Alustuseks pyyan yle elada homse kòrvaarsti visiidi. Juba kujutan ette, kuidas proua registratuurist hòikab yle oma klaasseina:"Tere hommikust, Kòrva-Proua! Astuge julgelt làhemale!" Kòik ylejàànud ootajad tòstavad pea ajalehelt vòi keeravad ringi ning vaatavad, kes on see Kòrva-Proua. Brrr!

Tànane pilt on pàrit Lenna reedeselt kontsertilt. Kui aega saan, kirjutan teile Eestis kàigust ka, sest vàliseestlane Reede kirjutas nii ilusti oma kogemusest ja mulle tundus, et oleks vahva omalt poolt pisut heietada.

7 commenti:

mnjah ha detto...

Oot, oot, mis sa käid äkki kõrvu günekoloogi juures kontrollimas? Või kui oli ikka tegemist kõrvaarstiga, siis mis nimega teisi "prouasid" kutsutakse!?

Katu ha detto...

Vot-vot. Ma oleks ka tahtnud teada, mis nimega teisi kòrvaarsti juures kàijaid prouasid kutsutakse :) Aga sòrmuste isanda teemal edasi mòtiskledes jòudsin mòttele, et vahest oleks palju òigem tòlge "Kòrvade Emand". Kes teaks, kes teaks?

Marmelaad ha detto...

....mmm, et kas käidud? kuidas läks?
kas ja kuidas teisi kabinetti kutsuti?
jälgisid ikka mängu?

Reede ha detto...

No ütle kus olen mina Eesti kogemusest kirjutanud? Mul oli plaanis küll, et ma kirjutan, aga pole aega saanud. Ei ole lihtsalt aega. Raamatud vaja läbi lugeda ja filmid üle vaadata. Ja pärast on meelest läinud, mis ma õieti seal Eestis nägin. Ma vanem inimene ka juba :)

Katu ha detto...

@Marmelaad: käisin ära! Hästi läks! Mitte kedagi ei olnud järjekorras ja Kõrva-Prouaks ka ei nimetatud. Arst arvas, et tegelikult on mul yldsegi mingi ninaviga, mille nime olen juba unustanud ja kirjutas välja retsepti mingis sellises fondis, et 007 ka ei saa aru. Pooleteistkuu pärast pean uuesti kontrolli minema, nii et ilmselt kutsutakse mind siis juba Ninaemandaks vms :))
@Reede: kommentaaris kirjutasid ju.

Marmelaad ha detto...

tegelikult ega kõrvast ninani ei olegi pikk maa, kui peeglist hoolega jägida,
kuskil kõrva piirkonnas on veel keskkõrv, mis pealikuna juhib meie kuulmise, haistmise ja tasakaalu meeli. vot nii tark olen ma:D
äkki on keegi sulle kõrva karjunud...
või oled sa nuusutanud midagi, mis ninale pole meeldinud...
no see oli lihtsalt meelevaldne jutuvada, tegelikult sul midagi märkimisväärset viga ju ei ole, eksju?:DD

arstide käekirjast arvan ma seda, et koos residentuuriga läbivad nad ka käekirja mitteloetavaks muutmise seminari - ja seda loomulikult rahvusvahelisel tasandil.

Anonimo ha detto...

OTORINOLARINGOIATRICA, eks ta meil ole üsna sarnane otolarüngoloog -LOR-arst suupärasemalt :)