domenica, novembre 22, 2009

Nàdala kòrghetk Itaalias ehk pyhapàevane lòuna

Tàna toimus meil taaskord tyypiline Itaalia pùhapàevane lòunasòòk - erinevaid maitsvaid toite samapalju kui mu Fiat Grande Puntol kàike ja selline kisakoor, et kogenematu silm ootaks murelikult, millal noad vàlja tòmmatakse.
Roku isa ja Roku Moodne Vend karjusid teineteise peale, sest Roku Moodne Vend tahtis esmaspàevast valgeid veine filtreerima hakata, aga Roku isa ei teadnud, et esmaspàevaks peab elektrik selle tarbeks mingid yber-pistikud installerima ja loomulikult oli enne lahenduste leidmist vaja teineteist pòhjalikult syydistada ja kòik mineviku pahandused ja eksimused ka pàevavalgele tirida.
Mòistagi sekkus Roku Tòòtu Ode, kes oli isa peale kuri, et too olla kylapeal kellegiga tema terviseprobleemidest rààkinud ja et yldsegi miks isa on selline depressiivne maakas nagu ta on.
Roku ema asus ka kaagutama, et kòik on siin majas kogu aeg nii nàrvilised ja heietas, et sellest ajast peale, mil àmm nende juurde kolis on ta elu allamàge veeremas ja et ainukesed ònnelikud ajad olid need yyrikesed viis aastat, mil nad olid àmma juurest vàlja kolinud ja kui ài polnud veel àra surnud ja miks kyll àmmal oli vaja tulla neid kiusama? Nagu sellest veel vàhe oleks, lykkas suurem lapsjumal pisikese lapsjumala pikali. Vàiksem kukkus ròòkima mis kole ja Roku isa kàratas, et kas vòiks juba ykskord keegi seda suuremat last òpetada, et vàiksemat ei tohi peksta ja roku ema halas (mulle tàhendusrikkalt silma vaadates), et lihtne on hinnanguid anda neil, kes ise kahte last kasvatama ei pea ja et Roku Tòòtul Oel ei ole ka kerge, sest abikaasa on kogu aeg tòòl ja ta peab yksi lastega kodus olema kogu aeg.
Vahtisin lummatult, kuidas kòik làbisegi laua ymber kaagutasid, kui korraga teatas Roku ròòmsalt yle toa, et yldsegi on kòik Katu syy. Yldiselt jài Roku konstruktiivne vahemàrkus hyydjaks hààleks kòrbes, kuna kòigil oli midagi òelda vaja. Kuni vàike lapsjumal ema syles karjus, asus suurem lapsjumal seina sisse auku toksima ja roku isa teatas, et kas see kasvatamatu laps vòiks ykskord lòpetada vanavanemate maja lòhkumise ning Roku Tòòtu Ode hòikas yle lapse kisa, et yldsegi ta mees on kogu kas tòòl vòi maja ehitamas ja kunagi lastega ei tegele ja pole viimased kaks aastat endale isegi uut sàrki ostnud, sest kòik raha làheb majaehituseks. Samal ajal toksis suurem lapsjumal hàirimatult seina sisse auku, ylejàànud hòiklesid làbisegi ja Roku isa pòrutas aeg-ajalt rusikaga vastu lauda, et teda paremini kuulda oleks.
Praegu on kòik ròòmsad ja rahulikud ning juurdlen siin, et kas ainult Roku peres tehakse nii vòi on kòigi Itaalia perede pyhapàevased lòunasòògid nii kàrarikkad.

6 commenti:

patsifist ha detto...

Ehh, mu ühel sõbrannal on ka mees itaallane jano ta räägib kah, et ikka aktsioon kogu aeg käib. Agaet kõik olla selline mitte eriti tõsiseltvõetaval lõõpimise tasandil, niet tegelt ikka üks suur häppi fämili:) A nad ilmselt ei näe ka kogu mängu ilu, kuna ise Itaalias ei ela ja käivad seal vaid kui kauaoodatud külalised.

greta ha detto...

Mina olen küll sattunud sellistele itaalia perelõunatele kus kõik lausa idüll on. Aga perekond on väike ja mina pole ka omainimene (veel).Olles valmistunud itaalia stereotüüpdega rinda pistma, pidin lausa veidi pettuma -oleks ka tahtnud kasvõi veidi kisa ja kära näha. Praegu on seda leedulasest isa ja poolleedu venna seltskonnas palju enam.

Oudekki ha detto...

Oot, te siis televiisorist lõunaseid uudiseid ei vaatagi toidu ajal? :)

TT ha detto...

Sattusin täitsa juhuslikult siia ja sain kõhutäie naerda. Sul on nii ladus ja lahe kirjutamis stiil, et võiksid lausa itaalia/itaallaste teemalist kolumnit ajalehe naljanurgas avaldada. No nimed peaksid vist muutma:)

Anonimo ha detto...

to tatsutahime: jajah, telekast tuli TG samal ajal, volyym pòhjas korralikult :))) katu

Katu ha detto...

muide tahtsin siin TTle kommenteerida, et tòepoolest paljud on soovitanud ajalehte kirjutada. Kahjuks mul on nii kontrollimatu loomingulisus, et ma ei tea kunagi ette, mis mind inspireerib ja kui olen lubanud mingil kokkulepitud teemal kuhugi kirjutada, siis kuidagi ei tule òiget vaimu peale.