giovedì, novembre 15, 2007

teeseldes tòòtegemist tulid mul jàrgmised mòtted

Roomas elamine on meeldiv, sest ei pea mitte kunagi talverevidega sebima, mòtlesin alemana blogi lugedes.

Aga yldiselt talved on siin ikkagi karmid. Mulle meeldis juulikuus rohkem, kui òòsiti oli 30 kraadi sooja. Praegu on umbes 15 kraadi sooja ja majades sees on ka 15 kraadi sooja.

Itaallased kòik imestavad, et miks ma salli ja seest karvaste kinnastega kàin, sest pòlise pòhjamaalasena ei tohiks mul yldse kylm olla.
Ja pean tunnistama hàmminguga, et kontseptsiooni, et toas vòib olla soojem kui òues, ei usuta eriti. Vàlja arvatud need itaallased, kes on kuskil pòhjamaades kàinud. Nemad tavaliselt kiidavad uskmatutele takka, et vot jaa kusjuures tòepoolest nad kàivad seal lyhikeste varrukatega toas ringi!
Need itaallased, kes tubade kytmise vòimalikkusesse usuvad, leiavad fenomenile kohe ka kiire selgituse – mis teil viga seal Eestis kytta, teid on ju ainult poolteist miljonit. No ma ei tea, ise itaallased leiutasid akveduktid ja puha, aga nyyd ei usu, et tube vòiks soojaks kytta.

Ma olen vahel aeglase reaktsiooniga, aga kui nyyd jàrgmine kord keegi jàlle nii ytleb, siis mul on vastus juba valmis.

See oleks jàrgmine:
1) /elegatne kulmukergitus ja teeseldud yllatus/
2) 'Hmm... aga kui lubate, juhiksin alandlikult teie tàhelepanu 143 miljonile venelasele, kes kòik oktoobrist màrtsini tube samamoodi soojaks kytavad'

àge. eks?

Teisest kyljest jàllegi, kui kysitakse, et millega Eestis kòetakse, pean isegi nentima, et ‘no me nàiteks pòletame puitu’ kòlab siinses kontektsis kuidagi absurdselt.

Jàrgneva mòtteavalduse eest vòib juhtuda, et I2 syydistab mind selles, et olen Ingridi kàsilane ja et tegelikult olen mina potsatajanahas marta ja kommunist ja miskòikveel, aga ma ikkagi tahaks avaldada yhe arvamuse siinkohal. Mulle isiklikult nàib, et need ‘toetavad kommentaarid anonyymseks jààda soovivatelt heasoovijatelt’ on I2 ise valmis kirjutatud. Nende kommentaaride stiil on kuidagi kahtlaselt sarnane.

Nagu nàete, on mul tekkinud aega, et blogisid lugeda 

Tàna on tàpselt selline tòòpàev, millelaadseid ma siin itaalias vihkan. Nimelt meisterdasin jàrjekordse powepointi suurvormi, valades sinna kogu oma itaalia keele oskuse ja vòime produtseerida erakordselt kaunikujulisi mulle ja noolekesi elegantsetes vàrvikombinatsioonides. Yhesònaga sain selle eile òhtul valmis, kuigi tegelikult peab see valmis saama reede hommikuks.

Tàna aga pole ylemusel aega mu capolavorot enne kella kuute vaadata, mis tàhendab, et heal juhul kella seitsme paiku skoorime. See tàhendab kindlasti, et pean kiirelt reede hommikuks mingeid tàiendavaid andmeid otsima, mille peale varem keegi ei mòelnud ja tegema yletunde peale seda, kui olen siin yheksa tundi mòttetult molutanud ja tòòtegemist teeselnud, kuna mul pole midagi teha. Karta on, et enne kella kahtteist òòsel minema ei pààse.

Kindlasti tekib kaastundlikel lugejatel nyyd kysimus, et miks ja mismòttes ja mingi jobu oled, et enda eest seista ei oska. Vastan kokkuvòtlikult: when in Rome…

Kuna mul on tàna palju vaba aega, tegin kingade inventuuri.
23 paari.
43% on mustad.
26% on ballerinad.
56% on ostetud tànavu aastal.

Mis veel?
Rohkem midagi.

3 commenti:

Reede ha detto...

Huvitav, meie itaallasest majaperemees kütab küll oma maja hoolega. Nii et me magame talv läbi, aken lahti. Aga noh, peremees on tegelikult San Marinost (võibolla see on midagi muud, kui Itaalia) ja üleüldse viimased 35 või rohkem aastat NY-s elanud. See võib inimest muuta.
Jaapanlased ka ei küta oma maju. Üks mu sõber elab Tokios ja igal talvel kaebab, et toas on 13 kraadi sooja ja ta istub soojapuhuri kõrval kogu aeg. Neil pole aega olnud elektriradikaid panna, sest maja on vana ja juhtmed tuleb ära vahetada, aga mees on iga päev 12 tundi või rohkem tööl. Naine on küll nõukogude lapsepõlvega, aga juhtmete vahetamine jäi omal ajal õppimata (ma tahan siinkohal seda öelda, et mina oskan juhtmeid vahetada). Jaapanlastel ju puhkust pole ja ainuke vaba päev aastas on 1. jaanuar. Iga nädal tegelikult nad saavad ka ühe vaba päeva, mis on neil magamiseks.

Katu ha detto...

ausalt òeldes nàib, kui selliste tsiviliseeritud rahvaste nagu itaallaste ja jaapanlaste elukvaliteedi jàrgi otsustada, siis eestis on ikka pudrumàed ja piimajòed.
On vaba aega ja soe tuba ja vòib karistamatult viriseda.

Anonimo ha detto...

Kütte koha pealt pean mina hoopis ütlema, et mul on siin Roomas probleeme ülekütmisega, olen sunnitud pooled radiaatoritest oma korteris lihtsalt välja lülitama, sest muidu lihtsalt ei saaks elada.