mercoledì, novembre 21, 2007

Lugu sellest, kuidas viisakus vòidab, aga aususega ei saavuta midagi

Eile lòunalauas tuli meil taaskord Naapoli elanikest juttu.
Yldiselt, kui kuskil seltskonnas on mòned naapollased, siis arutatakse tihti kultuurierinevusi Naapoli ja ylejàànud Itaalia (tavaliselt Rooma) vahel.
Kui aga seltskonnas on naapollased ja palermolased, siis vòib aga nàha yleyldist vennastumist, sest nad tunnevad, et on sugulashinged vòi sòpruslinnad vòi midagi.

Teadupàrast on Naapolis juba aegade algusest kujunenud vahvaks traditsiooniks mootorrattaga tànaval jalutavast inimesest kiirelt mòòda sòita ja – naksti! – kott àra tòmmata. Sellepàrast nàiteks andis ykskord Naapolist pàrit Veronica mulle tarka nòu, et mòttekam on kotti hoida majade, mitte sòidutee pool ja yldsegi tema nàiteks ei vòta tavaliselt kàekotti endaga kaasa.

Yhesònaga eile lòunalauas teatab Marco Naapolist:”No meie, naapollased, oleme pisut ebaausad kyll, aga vàhemalt mitte jobud”
Vòtame kòik saadud info teatavaks ja jààme teemaarendust ootama, mis ei lase end kaua oodata.
Marco jàtkab:”No nàiteks minu fidanzatal (tòlk kihlatul) tòmmati hiljuti kott àra. Kusjuures varas veel lehvitas talle viisakalt ja mis kòige huvitavam – paari pàeva pàrast sai ta oma koti politseist kàtte. Kòik oli alles, ainult sularaha oli kadunud.”
“Che signore!” (tòlk. Vahi hàrrasmeest!) irvitas Lorenzo Bolognast.

Aga kokkuvòttes nòustusime kòik, et hàstikasvatatud varas, kes ohvrile lahkudes lehvitab ja vòtab kotist ainult vajamineva kraami, tagastades viisakalt ylejàànu, on yks òige sinjoor kyll.

Muide pàrast veel Marco rààkis, et yks ta tuttav politseinik rààkis, et kui kuskilt mobiiltelefoni leiad, siis pole mòtet seda politseisse viia lootuses, et siis kadunud ese òigele omanikule tagastatakse. Nimelt politseinikud pidavat kòik telefonid endale vòtma.

Ykskord Marco olla leidnud telefoni, aga see oli PIN koodiga blokeeritud. Vot ja siis ausa inimesena ja teades politsei tòòvòtteid, hakkas ta mobiilifirmadesse otse helistama, et telefon ikka omanikule tagastada. Mobiilifirmad ei olnud yldse koostòòvalmid ega reageerinud ka siis, kui aus leidja teatas, et vot ta ei saa ju politseisse viia telefoni, sest siis vòtavad politseinikud selle endale. Kokkuvòttes jòudis Marco mitte eriti yllatavale jàreldusele, et Itaalias ei saa ikka ausal teel midagi tehtud ja myys telefoni mustal turul maha vòi midagi taolist.

Nessun commento: