lunedì, novembre 19, 2007

kysimused lugejatele

Siin yhe postituse kommentaare lugedes tekkis mul rida vastamata kysimusi.

Mis on teksaskandaal, millega seoses Ruudi Alessandra Mussolinit hea sònaga meeles peab?

Mis on blob ja kust seda saab?
Ma nimelt vaatasin jàrele, et Porta a Porta tuleb praktiliselt igal òhtul. Kogu lugupidamises juures tegijate pyhendumuse ja yleinimlike pingutuste suhtes ei suuda ma igal òhtul tundide kaupa mingeid eredamaid hetki oodata (eriti kui Alessandral peale Porta a Portas esinemise parajasti muud tegemist on ), nii et mingi ‚best of’ oleks abiks kyll.


Miks Tatsutahime ja Ruudi Vespat vihkavad?

2 commenti:

Oudekki ha detto...

Blob on RaiTre pealt pärast õhtuseid uudiseid, 20.10 tööpäevadel ja 20.00 laupäeval-pühapäeval.

Vespast võiks kirjutada terve sissekande, miks ma teda vihkan. Porta a Portast on tegelikult näha kui vastik see mees on, aga kui minna faktide juurde...

Alustame detsembrist 1969, Milanost kus tolleagne RAI Milano korrespondent Bruno Vespa ütles pärast Piazza Fontana plahvatust õhtustele uudistele, et "nüüd ei ole enam mingit kahtlust, see monster on anarhist Pietro Valpreda". (Väljend "sbattere il mostro in prima pagina" on sellest saadik kasutusel, jah, seitsmekümnendate samanimeline film viitab ka sellele juhtumile).

Vespa loomulikult kinga ei saanud vaid jätkas kenasti oma karjääri jõudes Prima Repubblica viimasteks päevadeks TG1 peatoimetajaks. Tema kolleegid korraldasid talle umbusaldushääletuse. Paar päeva enne seda hääletust, aprillis 1992 Vespa intervjueeris DC tolleaegset peasekretäri, jalutades temaga umbes käe alt kinni tema aias. Vespa reageeris süüdistustele ainult üteldes "mida te minust tahate. Ma olen TG1 toimetaja ja loomulikult on DC minu editore di
riferimento...

Mani pulite ajal tundus korraks, et Vespal on lõpp peal, aga nagu me kõik teame, lõppes mani pulite Berlusconiga ja Berlusconi on Vespa uus editore di riferimento - ja loomulikult tugevdas seda positsiooni ka D'Alema, nagu alati. Ja seepärast Porta a Porta kohta üteldaksegi aeg-ajalt "parlamendi kolmas koda".

Vespa läks RAIs ära ja müüb oma Porta a Porta't eraproduktsioonifirmana, et teenida veel rohkem miljoneid. Nagu sa oled ehk tähele pannud, avaldab ta toimetajana igal aastal raamatu Itaalia poliitikast, mille avaldavad nii Mondatori (kuulub Berlusconile) kui ERI (RAI) ning seega kasutab ta iga võimalikku RAI ja Mediaseti kanalit, et tasuta oma raamatut reklaamida. Kusjuures, mina täiesti usun ka seda varianti, et Berlusconi suurendab läbimüüki kunstlikult, et "legaalselt" Vespa teenuste eest tasuda.

Politsei on erinevatel puhkudel ka Vespa telefonikõnesid jälginud ning sealt pärinevad laused poliitikute nõuandjatele/assistentidele, mis kõlavad umbes "ära muretse, küll me saate tema vajaduste kohaselt kokku paneme" või "hüva, keda tal vaja on, et ma saatesse kutsuksin".

See kummardamine Berlusconi ja Fini ees ajab mind isiklikult kohati iiveldama.

Ahjaa, Augusta Iannini oli see kohtunik, kes vabastas Berlusconi ja Previti kaheksakümnendatel süüdistustest. Kui Berlusconi oli juba peaminister, siis andis ta Ianninile ülihea koha Justiitsministeeriumis - ja ülihästi makstud. Augusta Iannini on Bruno Vespaga abielus, eksole.

Tjah, kommenteerisin ühele tuttavale MSN-is, et seletan just, miks ma vihkan Bruno Vespat ja tema ütles. "Mina ka vihkan Bruno Vespat. È il solito leccaculo dei potenti"

Katu ha detto...

oo kui huvitav.

muide ma olen just lugemas tobias jonesi 'the dark heart of italy', kus on terve peatykk piazza fontana teemale pyhendet (mis on yks ylim ebaòiglus, korruptsioon ja asjade kinnimàtsimine ja rida mystilisi mòrvu - vastik màdapaise)

kyll aga ei puudutanud tobias bruno teemat komagagi (kas mingi ajakirjanike ringkaitse ehk?), nii et aitàh selle info eest, tatsutahime.