venerdì, settembre 21, 2007

nii lòppeski elamisloa saaga

Tàna logisin yle paari nàdala jàlle portaleimmigrazionesse sisse, et vaadata, kus universumis mu elamisluba vòiks ikkagi olla.
Ei pidanud pettuma.

See portaal on Itaalia byrokraatiamasinavàrgi tehnoloogiline suursaavutus.

Kui immigrant on oma dokumendid làbi hàda kuidagi Itaalia byrokraatiale esitanud (loe: kòigepealt kaotanud oma inimvààrikuse, seejàrel heitnud hunniku vaevaga tàidetud dokumente musta auku ja maksnud 30 eurot, ilma mingeid lubadusi vastu saamata), vòib ta kuude kaupa kàia seal portaalis kolme rida vaatamas – dettaglio anomalie, dettaglio anomalie documentali ja convocazione.

Mingi suvalise ajayhiku mòòdudes peaks kolmest reast kuus rida tekkima, selles mòttes iga eelmainitud rea alla peaks nagu tekkima mingi sisuline kommentaar.

Nàiteks minu puhul sai talvest pikkamòòda kevad, olin palju uusi itaaliakeelseid sònu òppinud ja hakkasin isegi aru saama, kuidas neid eelmainitud kolme rida eesti keelde tòlkida ja tuligi neljas rida – 'dokumendid valesti tàidetud'.

Siis sai kevadest suvi, tulid arbuusid, rannailm ja puhkus ning syndiski viies rida –dokumentaalseid anomaaliad pole.
Mida ròòmustavamat saaks yks elamisloa puuduses vaevlev immigrant teada saada, kui see, et dokumentaalseid anomaaliaid pole.
Selle aja peale olin lisaks itaalia keelele omandanud mòningase Itaalias elamise oskuse, sestap heitsin kàega ja puhkasin rahulikult edasi.

Kòige olulisem rida nendest esialgsest kolmest on tegelikult konvokatsioon ehk vaibale kutsumine, kus peaks siis teoreetiliselt kirjas olema, et millal vòib elamisloale jàrele tulla.

Vot tàna logisingi portaleimmigrazionesse sisse ja mida ma nàen – NESSUNA CONVOCAZIONE! WTF!!! Mis toimub? Miks mina? Kas magasin òige kuupàeva maha? Mis nyyd saab? Kas algab kòik otsast peale?

Need_ olid_mu_esimesed_mòtted.

Vàrisevate kàtega valisin ‘rohelise numbri’, mis loomulikult teatas, et mobiililt ei saa sellele numbrile helistada.

Mida teha?

Mida teha?

Viimases hàdas tuli meelde igihaljas IT-spetsialistide nòuanne – RTFM (read the fkng manual). Mainitud nòuannet vòiks tegelikult alati soovitada, sest tihtipeale olen màrganud, et see tòòtab pàris hàsti.
Mul on illustreeriv nàide ka - hakkasin portaleimmigrazione kodulehte làbi kammima ja sain teada, et aprillis olla taaskord immigratsiooniseadused muutunud ja et EL kodanikud ei pea enam Itaalias eriti elamisluba taotlema, piisab, kui elukoht àra registreerida.

Tàhendab, ma olen nyyd kunn!

5 commenti:

mnjah ha detto...

Huvitav et see oluline info, mida juba kõik ülejäänud Itaalias elavad eestlased teavad, alles täna Sinuni jõudis! ;-) Aga parem hilja kui mitte kunagi!

Reede ha detto...

Oh neid kõiki ülejäänud Itaalias elavaid eestlasi küll! Lasid niimoodi Katut praadida!!

mnjah ha detto...

Jah, selles osas tunnistame end küll ausalt süüdi :-)
Foorumis sai küll sel teemal räägitud aga võis ka kahe silma vahele jääda.

Katu ha detto...

oh issand :)

muide tunnistan siinkohal yles, et ma eriti ei praadinud tegelikult

Karuema ha detto...

hää et niigi läks :)mõtle milline jama, kui oleksid saanud selle loa, siis järgmisel päeval oleks seadus muutunud ja luba oleks ikka mõttetu olnud :)
soomes on ylikoolis töötajatele selline erisoodustus, et luba pole vaja - ajud on riiki väga teretulnud :)nyyd vb olla on teistega ka nii, kuna el ju, aga jah paar aastat tagasi, kui mina siia tulin, siis oli kah kunni tunne, et ikka ylikool ja privileegid.