lunedì, marzo 26, 2012

Meie iganàdalane àng

Meil siin Itaalijamaal oli kunagi vahva telesaade "Report". Jeebus, ma ei jòudnud àra imestada! Iga kord oli minu meelest mingi selline teema, mis Eestis maailmasuuruse skandaali pòhjustaks. No ikka korraliku skandaali, stiilis Siim Kallas ja kadunud miljonid. Aga teate, mis àngi tekitab? Neil on igal pyhapàeval mingi ròlge moraalne màdapaise teemaks. Uskumatut korruptsiooni ja muidu paska paljastada. Aga keegi ei rààgi sellest! Miks ei loe me ajalehest, et "Report" paljastas jàrjekordse korruptandi, maffiaga koostòòd tegeva poliitiku jms? Analyyse? Kommentaare? Arvamusi? Midagigi? Ei halligi. Nada. Nil. No ilmselt need "Reporti" teemad on nii tavaline asi siin Itaalias, et uudisvààrtust ei ole eriti. Vot see tekitabki àngi.

Anyhow, vahepeal seda saadet ei olnud (poliitilistel ja muudel pòhjustel) ning eile avastasin oma suureks ròòmuks, et "Report" on tagasi. Juhhei! Ja mida me kuuleme? Juttu tuli Monti valitsuse pensionireformist, mis iseenesest on puhas àng ja debor, aga yhtlasi rààgiti ka Itaalia pensionisysteemist yldiselt. Oh jeerum jeerum jeerum!

Lapsed, Itaalia on tore pàikesemaa, aga enne kui hakkate siia tòòle tulema, selgitaks ma teile kiirelt siinse pensionisysteemi yht vàga pònevat aspekti, nii nagu ma eile aimamisi aru sain. Siiani polnud ma sellele yldse mòelnud, sest ytlen ausalt - olen viis aastat Itaalias tòòtanud ja pole veel oma palgalipikul kajastuvat riiklike, regionaalsete, misiganes maksude, mahaarvamiste, juurdearvamiste ràgastikku suutnud lahti mòtestada. Mis siin veel pensionist rààkida.

Yhesònaga, kòigepealt on siin INPS, mis kogub pensioniraha. Riiklik pensionikassa pòhimòtteliselt. So far so good.
Lisaks eksisteerivad igasugused gildid vastavalt ametile, kellel on ka mingid omad pensionifondid. Igal gildil on omad reeglid selle kohta, kui suur protsent palgast pensionifondi làheb, mitu aastat peaks raha koguma, et pensioni saada jne. Nàiteks ehitajad maksavad mingi umbes 40% palgast pensionifondi, aga arhitektid ca 10%. Yhesònaga, maksad mingi protsendi INPS-le ja mingi protsendi oma gildi pensionifondi. Siiamaani on suhteliselt loogiline.
AGA. Igal gildil reeglid selle kohta, mitu aastat minimaalselt pead olema fondi panustanud, et oma raha tagasi saada. Nàiteks 10 aastat. Kui 10t aastat tàis ei saa, oled oma rahast ilma. Ei ole nii, et saad seda kuidagi integreerida oma riikliku pensioniga vms. Mario Monti vòib ju òelda, et nii tore on tòòkohti vahetada, aga pàriselus on ilmselt nii, et kes tòòkohti vahetab, viskab lihtsalt pensioniraha tuulde.
Oh ja last but not least. Tòòtad, tòòtad, tòòtad oma benedetto posto fisso'l, maksad pensionikassasse, nii et veri ninast vàljas ja kui pensionile làhed, siis vòib juhtuda, et sul on variant - kas saada mingi 1200 eurot kuus vòi minimaalse riikliku pensioni (ca 500 eurot vist). Nt làhed 60-aastaselt pensionile, aga reegel nàeb ette, et pead olema 60 aastat vana ja akumuleerunud 40 aastat makseid pensionifondi. Mitte niisama 40 aastat, vaid konkreetselt ametikohal 40 aastat. Kui sul 40 aasta eest makseid pole, siis piisab vaid sellest, et kàid riigile mingi summa vahemikus nàiteks 20 000 - 400 000 eurot ja saadki oma 1200 eurose pensioni kàtte. Imetabane! òigupoolest Roku Kunstnikust Emaga juhtus tàpselt selline skeem, aga kuni eilseni ei saanud ma yldse aru, miks ta oma ausalt vàljateenitud pensioni kàttesaamiseks pidi riigile mingi 20-30K eurot eurot maksma. Tal jài vist òpetajana tòòtatud aastaid puudu, sest oma karjààri algusaastatel ta ei olnud òpetaja. Inimene ju fakken tòòtas, vòi kuidas? Kui ta ei maksaks riigile seda summat, siis saaks ta tàpselt samapalju pensioni nagu mòni teine, kes yldse ei tòòtanud. Vòi sain ma valesti aru? Ei, vist ikkagi ei saanud valesti aru.
Kusjuures vabalt vòib juhtuda, et INPS on arvutuse valesti teinud ja nàiteks 435 678 euro asemel tuleb maksta 134 567 eurot. Valem on mòistagi nii keeruline, et ainult superarvuti vòi Kasparov saaks sellest aru. Ehk et normaalsel kodanikul ei ole eriti vòimalusi mòistmaks, kuidas INPS konkreetse numbrini jòudis. INPS muidugist meilidele vòi telefonidele ei vasta. Mingi klipp oli "Reportis" sellest, kuidas inimesed hommikul 6.30 INPS-i ukse taha jàrjekorda vòtavad, et infot saada. Oh, infoyhiskond maiàss.
Kokkuvòttes on yhelt poolt inimesed, kes maksavad INPS-ile ja pensionifondi, aga oma raha tagasi ei saa ning teiselt poolt liigub neis pensionifondides miljoneid eurosid kasutamata raha. Osa jààbki justkui kasutamata ja osaga tehakse tehingud stiilis "poliitik ostab Rooma kesklinnas maja 20 miljoni euroga, mille pensionifond omakorda soetab jàrgmisel pàeval hinnaga 40 miljonit eurot". Mismòttes sellised asjad ei ole skandaal, aga uudistes kedratakse meil eelmise aast juulikuust saati mingit mysteeriumu mehest, kes justkui oma naise àra tappis, aga kindel ei ole ja yldsegi kus on naise laip ja mingi mobiiltelefon on kuskile kadunud ja misiganes. Mind absoluutselt ei huvita igal òhtul kuulata heietusi sellest tyytust Melania Reast. Rààkigem pigem sellest majast, mis Roomas yleòò ulmelise hinna eest omanikku vahetas ja karistagem syydlasi! Okei, ma pole eile syndinud ja saan aru kyll, et Melania Rea on weapon of mass distraction, aga poriseda tahaks ikkagi, eksju.

Ja lòpetuseks tuli "Reportist" vahva nàide sellest, kuidas Itaalia riik seadusi tagasiulatuvalt rakendab. Kiire vahemàrkusena - meil on siin Francavillas tuttav commercialista G. Iga kord kui Roku ja G-ga pizzale làheme, tuleb varem vòi hiljem ette tagasiulatuvalt rakendatavate seaduste teema, mille menetlemise tulemusena oleme nagu kolm kurva kuju ryytlit. Kristalliseernud meeleheide. Siis me tavaliselt sòòme ja joome nagu meeletud, et hommikuks see jutuajamine meelest oleks làinud. Oh, valus teema!
Yhesònaga, miski advokaat maksis advokaatide pensionifondi, mis toimis kuidagi nii, et maksad ainult sellesse konkreetsesse fondi, aga millegipàrast seadus oli selline, et INPS-le paralleelselt ei pidanud maksma. Vahva. Nyyd olla uus seadus vàlja tulnud, mille kohaselt kòik advokaadid peavad ikkagi INPS-ile ka maksma ja mitte alates tànasest, vaid 2005 aastast alates. Mòelda vaid - maksad, maksad, muudkui maksad oma ònnistatud pensionifondi makseid ja siis tuleb seadus, mis ytleb, et - ahhaa! - oled riigile viimase kuue aasta pensionimaksed vòlgu. Maksa àra! Ma ytlen, lapsed, maffia ràket on hubane teeòhtu vòrreldes sellega, kuidas Itaalia riik oma kodanikke ahistab.

Jeebus ja see kòik on TEGELIKULT nii keeruline, et ma puudutasin siin vaid tiivaotsaga ja vàgagi pògusalt jààmàe tippu ning pole yldse kindel, et òigesti arugi sain. Tore on see, et nyyd hakkab igal pyhapàeval "Reportist" tulema uusi teemasid nagu saelaudu. Jei! Esmaspàevane debor on garanteeritud!

14 commenti:

riina-lore ha detto...

Ma ka vaatasin suu lahti Reportit ja ei suutnud uskuda. Väga hea saade on tõesti ja ma olen alati sama mõtet heietanud, et kus on Ekspress, kes eelmine või järgmine päev asja veel sügavamalt kajastaks ja tagajärgi ka tooks. Nii suur riik, et siin lihtsalt vesi seisab...

Oudekki ha detto...

Report tegelikult avaldab mòju kyll, mitte alati, et "kòik kirjutavad" - kuigi vahepeal ka kirjutavad, Il Fatto ja La Stampa puhul olen kòige enam tàhele pannud, aga inimesed làhevad nàrviliseks ning uurimisi ikka alustatakse ka.

Tuli kohe meelde see kord: http://tatsutahime.diaryland.com/oktoober07.html#2007-10-15_7:54%20p.m.

Anonimo ha detto...

Ehh, mujal on ka imetabaseid lugusid pensioniga ja ma alati motlen, miks sellistest asjadest ei räägita, enne kui näiteks kodueestlaseid välismaale tööle meelitatakse. Nt. Saksas tuleb vähemalt 8 aastat riiklikusse pensionifondi sisse maksta, enne kui tekib üldse oigus kunagi mingist raha saada. Kes ainult 7 aastat maksab ja siis riigist lahkub, roomustab siinset pensionifondi väga, sest pensioni ei saa ta siit kunagi ja juba sissemakstud raha tagasi niikuinii ei maksta. Samuti oli varem voimalus eluloos ehk siis pensionimaksetes tekkinud auke ise mingite summadega lappida, a see kaotati nüüd ära. Mul ämm maksis ka mingid 20K EURi, et suuremat pensionit saada.
Tagasijoudva ulatusega ei arvestata järsku enam ka ülikoolis oppimise aega tööstazhi hulka, mis tähendab, et moned 50+ vanused kodanikud avastavad, et neil on tööaastatid puudu, saamaks täispensionit. A riigiametnikel jälle ülikooliaastad loevad endiselt...
Hea teada, et kusagil süsteem veelgi jaburam on.
Tiina

Reede ha detto...

Mina arvan, et olenemata riigist, kus pensionile minnes elad, pensioni nagunii ei saa. Raha lihtsalt lõpeb enne kõigis fondides otsa :) Seega tegelikult pensionile minna ei saagi, niisama hängid oma isiklike varudega surmani. Siin USA-s olen mitmelt vanalt inimeselt kuulnud, et nad ilusti paar aastat enne töölt lahti lasti, kui täispensioni saamiseks vajalikud aastad täis oleks saanud. Seega pole ka mul veel tulnud motivatsiooni kuskile fondidesse raha anda. Palgast muidugi midagi ära võetakse, aga ma ei usu, et sellest ma midagi kunagi tagasi saan. Alati on ju keegi, kellel seda raha rohkem vaja läheb.

mercredi ha detto...

Ma arvan ka, et olenemata riigist on mingile pensionifondile lootma jäämine väga lühinägelik. Kui meie põlvkond ükskord pensionile hakkab minema, on pensioniiga nagunii kuhugi 80. eluaasta taha nihkunud.
Võimaluse korral tuleks ikka ise endale elu jooksul mingi varu tekitada kasvõi kinnisvara vms kujul.

mnjah ha detto...

Ma Reporterit pole seekord vaadanud, ega tea, kuidas täpselt selle pensioniga lood on, aga vähemalt inseneride gildi puhul maksab mu mees küll eraldi kassale raha (Inarcassa), aga kusagile eraldi Inpsi küll ei pea maksma. Loodame et ei pea ka hakkama ühel päeval. Küll on aga igaüks vaba eraldi pensionikindlustust tegema ning sellega suuremale rahale lootma. Mis on aga nõme, on see, et mu mehe ülikooli aastad ei läinud pensioni arvele ning ta pidi Inarcassa arvutuste kohaselt kohe 30k maksma, et viis aastat nooremana pensionile minna.Vahetult enne pensionile minekut oleks pidanud juba kaks või kolm korda rohkem maksma. Mu mees oli peaaegu valmis maksma, kui tuli seadus, et see raha maksmine ei lasegi varem pensionile, aga annab rohkem raha võib-olla. Just "võib-olla" - puudub garantii. Nii jäigi see summa maksmata aga mõelge nüüd nendele, kes olid juba maksnud ja nüüd said vastu pead.. Raha ju tagasi ei anna ning tulevik on tume. Kui Itaalia pensionisüsteemis midagi head on, siis see ehk, et abikaasa saab oma mehe/naise pensioni, kui üks peaks ära surema. Aga minu arvates on kõik fondid, investeeringud jne suur jama, kõige parem on raha koguda ning see telliskivisse investeerida.

Oudekki ha detto...

mercredi, yks asi on lootmine, aga teine asi on "kohustuslik sààstmine" selles vormis, et sa lòpuks oma sààstetud raha kunagi ei nàe ja keegi teine teeb sellega mingeid huvitavaid tehinguid.

mercredi ha detto...

Oudekki, jah, ma saan aru küll. Ma ise elan Belgias ja minu palgast arvatakse ka see "kohustuslik säästmine" tulevase teoreetilise pensioni jaoks maha. Aga ma suhtun sellesse nagu mingisugusesse kohustuslikku lisamaksu ega looda selle peale tulevikus. Kui kunagi peakski sealt midagi pensionina tagasi tulema, on üllatus suur.:)

Maret Hiiumaalt ha detto...

vahepalad eestist. meil siin imestavad isegi rahandusm. nõunikud, et inimesed ikka maksavad pensionifondidesse (kuigi ametlikult palka saades, ma ei tea kuidas mitte maksta:))....imestavad...sest lõpptulemusena on nii, et vahe miinimum-pensioni saavatel töötanud ja mittetöötanud inimestel on ca 50 eur.

Oudekki ha detto...

Nojah, minule ei sobi kuidagi leppida sellega, et võimulolijad minu raha varastavad... Ma ei tea, kas Belgias ollakse üldiselt korruptsiooni osas tolerantsed?

notsu ha detto...

tagasiulatuvate seaduste puhul... ma ei ole jurist, aga mul on tunne, et mõnelt juristilt tasuks vähemalt küsida, kas siit ei võiks tulla Euroopa Kohtu kohtuasja (märksõnad "õiguskindlusetus", "õigustatud ootused" jne). selleks peab muidugi olema nii piisavalt tige kui ka piisavalt ressursikas.

Reede ha detto...

Strandbergilt teemakohast http://marekstrandberg.blogspot.com/2012/04/unustage-pinss-ja-hakake-elama.html

Chris ha detto...

aga miks mitte vaadata kuidas ajalooliselt on käitutud. üksikinimene ei suuda kontrollida protsesse ja seetõttu pannakse ta sõltuma kogukonnast peale aktiivse aja lõppu(pensioni ajal). pensioni teema juures on huvitav see, et pikaajaline huvi on konfliktis lühiajalise huviga. ja kui kogukond usub, et lühiajalist huvi tuleb eelistada, siis ... go with the flow. ja tegele probleemidega hiljem kui oled ellu jäänud. :) viimane on juristide nõuanne.

mnjah ha detto...

Aga nüüd võiks uue teema kirjutada hoopis IVIE auks. See ka ju tagasiulatav seadus ning puudutab pea kõiki eestlasi Itaalias. Kas teistes riikides ka makstakse makse välismaal asuva kinnisvara pealt? :-)