venerdì, febbraio 03, 2012

Mah..

Itaalias on viimase kahe nàdala jooksul kaks populaarse meediakultuuri potensiaalset kuldvara syndinud. Kòigepealt "Vada a bordo, c...o!" ja nyyd siis "Posto fisso, che monotonia!" Lapsed, kes te itaalia keelt òpite, neid lauseid làheb teil Itaalias tarvis, et naljadest aru saada.

Okei-okei. Ma pole kunagi arvanudki, et Mario Monti oleks teab mis aateline riigimees, kes òòsiti laualambi valgel kirjutuslaua taga istub, pliiatseid teritab ning mòtleb, mida saaks bella Italia pààstmiseks ja hyvanguks àra teha. Vòi nàiteks òòsiti voodis vàhkreks ja tòòtute pàrast sydant valutaks.
AGA. Vàhemalt rààgib ta Itaalia keelt ilusasti. Tema pressikonverentsid on puhas ròòm kòrvadele - selge, konkreetne jutt ja korrektne grammatika. Nimelt kui Itaaliasse kolisin ja kohalikust keelest natuke aru hakkasin saama, ilmnes kibe tòde, et siinsest avalikust ruumist tuleb tikutulega otsida neid, kes itaalia keelt korralikult rààgivad. See vbl seletab, miks Mario mulle isiklikut ysna simpatico on olnud.
AGA IKKAGI. Yleeile làks Monti minu jaoks yle piiri ja mul ka natuke kaka keeb, kuigi ratsionaalselt tean, et see paljukommenteeritud fraas on pisut kontekstist vàlja rebitud ja peale kòiki neid tundidepikkusi laitmatuid pressikonverentse oleks ebaòiglane vanainimest yhe libastunud lause pàrast kiusata. A ikkagi. Vàga nòme temast niimoodi òelda. Nòme.

Mida Màgede-Mario siis ytles, kysib hàmmeldunud Kodumaa?

Mario ytles yhes populaarses telesaates jàrgmist: "Noored peavad harjuma mòttega, et neil ei saa kunagi olema pysivat tòòkohta kogu eluks. Olgem ausad, pysiv tòòkoht kogu eluks on ju nii monotoonne! Palju toredam on tòòkohti vahetada, uusi vàljakutseid vastu vòtta, eeldusel, et tingimused on vastuvòetavad. See tàhendab, et tuleb kaitsta pisut vàhem neid, kes tàna on ekstra kaitstud ning toetada rohkem neid, kes on tàna peaaegu orja staatuses vòi ei suudagi tòòturule siseneda." Seda ytles.
Otse loomulikult on itaallased tagajalgadel. Kes kiljub, et vat tòòtu olla ja oma CV-d tyhjalt igasse ilmakaarde saata on "monotoonne". Mòni kaitseb Montit ja manitseb, et ta on ikkagist intelligentne inimene ja pole vaja nyyd muidu tòòkat ja tubli peaministrit yhe lause pàrast risti lyya. Enamus itaallasi pritsib sarkasmi. Anihuu, nyyd tuli uus jututeema ehk emergenza neve. Osaval PR-mehel Montil on kindlasti hea meel, sest nyyd rààgivad itaallased pigem lumest kui sellest, et peaminister on ylbik ja yleyldse out-of-touch.

Ma arvan, et privileeritute hulka syndinud Mario, kes - tra parentesi - sisenes tòòturule Itaalia majandusbuumi lainel, oleks vòinud selle lause ytlemata jàtta kyll. Ta peaks teadma, et Itaalias on iga neljas noor (vòi kolmas, sòltuvalt sellest kuhu vanusepiir tòmmatakse) tàna tòòtu. Perma-tòòtut inimest isalikult manitseda, et pysiv tòòkoht on niiii igav ja palju vahvam on elus uusi vàljakutseid vastu vòtta? Nomaitea. Uskumatult taktitundetu.

Et huumorilainelt mitte pàris maha libiseda, tahaks selle mòru mòtte lòpetada Itaalia huumoriklassikaga, vàikese viitega tòòturule.

Kanala teemadel, kuna meil tuli siin - potsti! - hunnik lund maha ja sajab juurdegi, mòtlesin, et millal veel kui mitte tàna oma vahva lapsekandmiskoti tugevatest kylgedest tàit ròòmu tunda. Tehtud, mòeldud! Kampsunid selga! Nummik riidesse ja kotti! Jope peale! Minek!
Jòudsin vaevalt meie maja nurgani, kui murelik naaber auto kinni pidas ja hòikas, et kuhu, ma yksik naine, sedasi làbi lumetuisu làhen. Yhesònaga, mu lapsekandmisekotist ròòmutundmise projekt kukkus puha hekki, sest naaber nòudis, et ma lubaks tal mind poodi sòidutada. Vàhe sellest - tuli minuga poodi kaasa, vòttis kòik kompsud enda kàtte ja sòidutas koju tagasi ka. Vàga armas temast. Homme katsun kuidagi màrkamatult vàlja lipsata :)

9 commenti:

Anonimo ha detto...

isiklikult olen selle poolt, et üks töökoht kogu eluks on monotoonne.
( seda loomulikult vaid juhul kui ise oma tegemisi ja toimetamisi suunata ja otsustada ei saa ).Itaalia kontekstis see välja hõisata oli siiski taktitundetu või ma ei tea...
Tartus on isegi -17 veel kiirel sammul käru lükkavaid emmesid näha, aga kui mina eelmisel talvel põnni -2 välja magama panin siis itaalia sugulased pidid peaaegu minestama ;)erinevate kultuuride põrkumine on ju tegelikult huvitav!

Katu ha detto...

"yks tòòkoht" on muidugi defineerimise kysimus, aga kui Monti pàriselt ka arvas, et tànapàeval keegi unistab sellest, et vòiks eluaeg nt Fiat Panda ukselinkide monteerijana tòòd teha, siis pole see mitte ainult taktitundetu vaid ikka tàiesti out of touch. Loomulikult kogemuse ja vanuse kasvades ning asjaolude muutudes inimesed vahetavad tòòkohti.

Appi, ma pean sisetama "spermst", et kommentaari publitseerida! :)))

Katu ha detto...

Hohooo, Roku tahtis politseisse helistada, kui nàgi Eestis lumehange pargitud titevankrit ja làhemal vaatlusel veendus, et seal magab titt sees. òues oli mingi -15 vist. Veensin teda, et keegi politseinik ei tule siia metsavahele titte tuppa tòstma ja sellepeale pidin talle lubama, et kui me ykskord lapse saame, siis ma ei pane teda MITTE KUNAGI talvel òue magama. Kultuuride kokkupuuted on imelised :))

Ruudi ha detto...

Mulle ka see Monti lause kàis nàrvidele sest tegelikult pangad sind ei aita kui sul kindlat tòòkohta ei ole, st. ei kodu ega autot.
Demokraatia peaks ju olema see, et sul on valik, et kui sa oled kindla koha tùùpi ja eelistad rahulikku elu kindlal tòòkohal siis sa saad selle endale valida, mis ei tàhenda muidugi riigitòòliste rahulikkust vaid ikka vòimalust tòòandjal laisast tòòlisest ka vabaneda.

Chris ha detto...

Positiivne, et Monti julgeb minna valusate teemade juurde. Ideaalne mudel on selline, kus vanad ja noored suudavad kokku leppida võimalikult tõhusalt ja vähem vajalik tööjõud saab rakendust nn sots programmide kaudu. Ja seda kiiresti. Aga kaugelt vaadates tundub Itaalias olevat raske katolik patriarhaalsest ja perekesksest ühiskonnas liikuda turupõhisusele.
p.s. Jaapan on veelgi tundlikum selles teemas.

notsu ha detto...

Meil siin tekib kah välgukiirusel uusi paroole, alles sai feisspuugis ruum otsa, kui juba tekkisid igale poole fooliummütsid ja üleskutsed: "Kas sina oled juba seemneid söönud?"

Oudekki ha detto...

Katu, kas sa tõesti arvasid, et Monti võiks midagi muud ütelda? Vaadates tausta, haridust, arvamusi, huvisid...

Katu ha detto...

Ei, aga ma arvasin, et ta targa inimesena avalikus ruumis nii ei ytle.

Oudekki ha detto...

Aga tema "avalikus ruumis" see ongi käibetõde :) Ta ei ole arvatavasti kohanudki kedagi, kes teisiti arvaks.