mercoledì, febbraio 16, 2011

Kuidas sisustada 12 lauluga 3,5 tundi?

Alustuseks tahaks minagi sellisel aktuaalsel teemal nagu Eesti Laul kaasa rààkida.
Kiirelt asja tuuma juurde tulles - ainuke lugu, millega minu meelest sobib Eestit Euroopa pyynel esindata on Outloudz. Ilus laul. Head sònad. Stiilsed noored inimesed. Kui Outloudz Eestit esindama hààletatakse, siis kindlasti ise helistan kòigilt telefonidelt ja korraldan kampaania itaalia sòprade seas, et kòik Eesti poolt hààletaks. Teised laulud on ka vahvad ja omapàrased, aga minu meelest jàtavad eestlastest kummaliste veidrike mulje. Kodumaa, enne kui telefoni haarad ja hààletad, peatu hetkeks. Mòtle hoolega, kas meil ikka on tarvis, et kogu Euroopa vàikese Eesti yle naerab?
Hea Eurovisiooni-enne on kadunud poja - Itaalia - naasmine Eurovisiooni sòbraliku pere ryppe (saab Eesti poolt hààletada!). Kadunud poja naasmise osas tuleb tunnistada, et itaallased suhtuvad teemasse imetlusvààrse pyhendumisega.
Esiteks valitakse Eurovisiooni laul auvààrsel Sanremo laulufestivalil. Ehk et mitte mingi marginaalne europrojekt, vaid ikkagi aasta tàhtsyndmus. Festival kestab viis òhtut jàrjest. Ja ega siin pole mingid tunniajased telesaated. Ikka igal òhtul kolm-neli tundi. Tàna vaatasin, et esimesel òhtul oli kokku 14 laulu vòistlustules. Tàna on 12 laulu. Nyyd olengi end siia diivani peale sisse seadnud, tuvastamaks, kuidas saab 12 lauluga kolmpooltundi àra sisustada. Loodan mitte magama jààda enne kui saladuse jàlile saan. Aga tulgem saate juurde.
Seda, et Itaalia Eurovisiooni laulu valimist tòsiselt vòtab, saime juba sellest aru, et laulu valimisele pyhendatakse mingi 18 tundi eetriaega. Lisaks igasugused pàevased arutelu- ja diskussioonisaated Sanremo teemal. Aga ega siin asi ei lòpe!
Sanremo festivalil on lausa 5 saatejuhti, mis viib tegelikult mòttele, et kui tàna on 12 laulu, siis finaalis saab olema rohkem saatejuhte kui lauljaid. Aga vahest lòpu poole saab saatejuhte ka vàlja hààletama hakata? Egas midagi, tutvume konkurentidega làhemalt.
Alustuseks keegi vanamees Litritega Pintsak. Kaks kòhetut nooremat meest. Ei ole sellised tyybid, kellele rannas jàrele vaataks. Yritavad nalja teha, aga eriti ei tule. Ja kaks seksikiisut. Belen Rodriguez on see proua, kes on igaveseks itaalia telepubliku màllu kinnitunud tànu TIM reklaamidele. Vodafone kontori fuajees on hiiglaslik ekraan, kus kedratakse nende pàevakajalisi reklaame. TIM kontoris aga ei ole reklaami-ekraani. Nojah, sedagi materjali vaadates mòistame, miks TIM kontoris reklaame pàise pàeva ajal, fuajees, hiigelsuurelt ekraanilt ei nàidata.

Oh!
Dziisas!
Kodumaa, sa ei usu praegu, mida ma nàen! Patty Pravo! Ykskord làhenesin inimtyhjas koridoris liftile. Korraga lifti uksed avanesid ja nàgin seal seismas kuldses eas naisterahvast, kellele vist makstakse selle eest, et ta ilukirurgide katsejànes oleks. Uskumatu freak show! Instinktiivselt keerasin suuna trepi poole. Nii kole oli! Vot Patty Pravo on umbes samasugune, aga meigiga kaetud ja nàidatakse kaugemalt. Yks mu foobiaid on, et pean lennukis taolise kòrval istuma nii, et mina olen akna pool ja provva vahekàigu pool. Foobia stsenaarium nàeb ette, et iga kord, kui juua pakutakse vms pean suutma stjuuardessi poole vaadata nii, et kòrvalistujat ei peaks nàgema, aga ei tule vàlja eriti. Aga eks hallpead austa ja kulupead kummarda ning sisimas on mul hea meel, et vanadaam ei pea kudumisvarraste ja noorusaja edu kujutavate kolletanud ajalehevàljalòigete vahel eluòhtut mòòda saatma, vaid saab noortega seltsida ja kuulatakse viisakalt ta laulud àra.

Huh. Vahepeal naases Patty sinna, kust ta tuli ning lavale on ilmunud keegi valges ylikonnas mees patriootilise lauluga itaalia lipust. Oleks ta valge ylikonna peale trikoloori kenasti diagonaalselt yle rindkere sàttinud, vòiks pàris camp olla... aga sedasi... nomaitea...

Tulgem aga teise atraktiivse tibi juurde. Tema nimi on Elisabetta Canalis, tuntud kui George Clooney vanaduspàevade ròòm. Yldiselt on need 5 saatejuhti vàga kena kooslus, aga selle yle tahaks kyll nuriseda, et itaalia televisioonis on naised noored ja saledad ning poolpaljad, kuid ilusaid mehi eriti ei nàidata. Miks ei nàidata meile parimal eetriajal noori, musklis, aluspykstes mehi? Siin on veel arenguruumi.

Litritega Pintsak on transformeerunud Sametiseks Pintsakuks. Tund aega on mòòda saanud. Vist mingit nelja laulu nàidati. Ylejàànud aeg on sisustatud reklaamiga ja 5 saatejuhi omavahelise seltskondliku vestlusega. Midagi taolist aimasingi. Ega jàrgmised kaks tundi vast suuri muutusi kaasa ei too, nii et vòib magama minna. Kas keegi neid saateid lòpuni ka vaatab?

Lòpetuseks kannan ette, et SametPintsak nàppis kiisusid eest ja tagant ettekààndega uurida vàlja, mis disanierid nende kleitide autoriteks on. Kleidid on muide imetabavalt kaunid. Beleni sinine on Fendi ja Elisabetta kollane on Pucci. Nyyd siis teate. Selle peale tuli mul tegelikult vòrdluseks meelde mingi Eesti telekanali ilma-mees, kellel olid pidevalt mingid liiga pikkade varukatega tumepruunid villased pintsakud. Ilmateate lòpus kuvati alati teade, et saatejuhte riietab Tallinna Kaubamaja :))
Jah, kodu-eestlased, nii ongi nagu te olete kogu aeg kahtlustanud. Vàlismaa elu on puhas glamuur ja pudrumàed, rààkimata sellest, et meil on 10 kraadi sooja, mitte kylma :))

Aeg hambaid pesema minna.

9 commenti:

notsu ha detto...

Äh, teil võivad ju olla soojakraadid, aga meil on kraade see-eest rohkem (olgugi, et neid alaspidiseid).

Katu ha detto...

Tòepoolest. Selle yle, Notsu, vòib iga eestlane julgelt uhkust tunda! :)

Lembi ha detto...

Hei Katu, mina ka siin Belgias olen viimased õhtud poolenisti sundkorras Sanremot jälginud. Ma ausaltöeldes ei teadnudki, et nad sel aastal ka rahvusvahelisele Eurovisioonile tulevad - aga see show ise on ikka 60 aastat vana juba ja Eurovisiooni logo kasutavad nad ka kõik need paar viimast aastat, mis mina seda ühe silmaga jälginud olen, nii et ei pannud muutust tähele:)

Aga muidu tahtsin öelda, et mulle need kaks nooremat saatejuhiselli päris meeldivad ja nende Berlusconi laul olevat ka päris asjakohane olnud. Sinu kommentaaridega laulude kohta täitsa nõus ja see Patty on muidugi omaette nähtus, aga esimesel õhtul oli üks veel jubedam tädi...

Ja Sa vist ei viitsinud nii kaua teleka ees istuda, aga kaks natuke paremat laulu on ka võistlusel ja kui piisavalt mitu korda kuulata (ehk siis kõik viis õhtut:), siis hakkavad juba peas keerutama, nii et proovi ikka uuesti! Minu isiklik lemmik on see vanamees, kes mingis põhja-itaalia dialektis laulab ja ennast kitarrega saadab, ja see Ladina keele professori laul oli ka natuke imal, aga täitsa asjalik.

Lembi (ex-KPMG, Tartust, mäletad veel...?)

Marmelaad ha detto...

kas mitte Kluuni ei jätnud Kanalist liigse lobisemishimu pärast maha, või oli see keegi teine, kes tema rantšost sõidutati sinna tagasi, kust ta mõne aja eest peale oli korjatud,
eesti lauluvalikuga olen nõus,
itaaliat vaatan nüüd eurovisioonil uudishimuga, loodan, et annad võidulaulust ülevaate ja räpased üksikasjad esinejast ka...

Katu ha detto...

Hei Lembi! Muidugi màletan! Kas tohib kysida, mis jòud sind Sanremot jàlgima ajasid? Patty Pravost jubedama tàdi all pead sa kindlasti silma Anna Oxat. Ma lihtsalt olen otsustanud teda ignoreerida. Mònda inimest on nii piinlik vaadata, et pole sydant, et kommenteerida.
Marmelaad, muidugi tirin ma maa alt vàlja kòik ràpased detailid sanremo vòitja kohta :))) Aga seda ma kyll ei tea, et Elisabetta oleks George rantsost vàlja visatud. Pigem vastupidi. Noored on vàga ònnelikud ja armunud.

Reine ha detto...

no näed, nüüd sain natukene veel targemaks.

ja thumbs up for: "Miks ei nàidata meile parimal eetriajal noori, musklis, aluspykstes mehi? Siin on veel arenguruumi."

Ruudi ha detto...

Tegelikult on Patty Bravo lahe tàdi, vanamutt, reisib ùksi seljakott seljas mòòda maailma ja ei kài kellegile nàrvidele...
Muidugi pole ma teda ammu telekast nàinud ning ei oska komenteerida kui "ilusaks" ta ennast teinud on.

Ja san remot vaatavad vist vaid need telekasòltlased, kel skyd pole ja pole muud valikut!

Katu ha detto...

Hmh.. @Ruudi: mul pole tòesti skyd. Eriti ei taha ka, sest uudised ja filmid saab internetist ning ega ma ei kujuta ette, mida muud telekast vaadata olekski.

Lembi ha detto...

Ah et mis jõud mind Sanremot vaatama kiskusid? Eks ikka itaallasest mees, kes ka muide rahvusvahelisest Eurovisioonist suurt midagi ei tea...