lunedì, agosto 30, 2010

Ma olen ikkagi kòrgharidusega inimene!

Kas kellelgi tuleb vàlja Anni Arro kokaraamatu punasesòstra beseekook? Ehk tàpsemalt tahaks kysida, et miks on nii, et Anni Arro kook on selline:














Aga minu kook on selline:











Selgitan. Esimesel korral jàrgisin tàpselt raamatu juhtnòòre, aga kook jài seest tooreks (nii besee kui ka taigen). Imeline besee vajus ka kokku, nii kui ahjust vàlja vòtsin. Jàrgmisel korral talitasin K nòuannete jàrgi ja selle asemel, et kypsetada 150 kraadi juures pool tundi, hoidsin meistriteost ahjus tund aega 100 kraadi juures. Yhtlasi jàrgisin H òpetussònu - igaks juhuks kooki kohe ahjust vàlja ei vòtnud ja kuumalt sòòma ei hakanud. See pidavat aitama koogil mitte kokku vajuda.
Aga vaadake, mis vàlja tuli? (nòrdimuspisar tilgub lòua otsast alla) Ilusti puhevil kyll, aga seest tyhi justkui yllatusmuna. Yllatus maiàss! Kusjuurs IKKAGI on besee ja taigen seest toored.

16 commenti:

Anonimo ha detto...

kas sul on koka kõrgharidus. mul igatahes pole ja seepärast teen neid sööke, mida hea lihtne teha. mingi besee pole mul eluilmas välja tulnud, isegi siis mitte, kui ma veel koolis käisin ja terve saiad-pirukad-koogid-raamatu läbi proovisin. sellise koogi kohta tean, kust seda osta saab :)

tihane ha detto...

Aga Arro oma võib vabalt samamoodi seest toores olla. Pildistamiseks tehtud :)

Ada ha detto...

Oleks veel lihtsalt besee, ma veel saaks aru ja ehk mõistaks tehagi (Pavlova või nii). Aga no koos taignaga. See ongi ilmselt kõrgem pilotaazh ning väga tõenäoline, et ka AA pilt on photoshopitud... Muide, label on täiesti vaimustav -kana trabib jalgu :D

kitty ha detto...

tundub, et on kaht sorti inimesi - ühtede jaoks on besee maailma lihtsaim küpsetis, teiste jaoks kokakunsti kõrgeim pilotaazh. mul on hea meel kuuluda nende esimeste hulka, aga Katu, sa meeldid mulle ikkagi, mis siis, et sina oled ilmselgelt see teine sort. tule külla, küpsetan sulle :)

Anonimo ha detto...

kes neid Arro retsepte ja õnnestumist usub on pehmelt öeldes kergeusklik. Mis sa mõtled, et Arro küpsetab ja katsetab jne? No muidugi mitte! Suurem osa retsepte on kuskilt kopeeritud, tsipa muudetud jne.

enetimm ha detto...

mina tahaks esimesel pildil olevat kooki ka lahtilõigatuna näha, siis võiks alles otsustada, kumb paremini välja tuli :)

Maret Hiiumaalt ha detto...

ma ise pole proovinud, aga kui me ükskord KÖÖK restoranis sünnipäeva pidasime, siis seal tehti nii, et need küpsetati eraldi.

Anonimo ha detto...

Üks reegel on kindlasti see, et beseel peab laskma ahjus enne välja võtmist täielikult jahtuda. (see võib võtta 2-3 tundi). Ma pole küll konkreetset retsepti lugenud, aga paljudes retseptides on lausa taotluslik, et besee jääb seest tooreks. s.o nö vahukommi efekt:) Mina end tavaliselt sellistest "ebaõnnestumistest" morjendada ei lase, sest olen kindlal veendumusel, et palju häid asju omavahel kokku pannes, ei saa midagi otseselt halba välja tulla:) Anonüümne lugeja Lõuna-Eestist

Oudekki ha detto...

Üks asi, mida võiks tähele panna on see, et beseetegemisel on oluline, et koostisosad oleksid toatemperatuuril (munad võib seega paar tundi varem külmikust välja võtta), lisaks on oluline, et munad oleksid väga värsked.

Veel, minu arvates on ka tund aega natukene vähe, mina hoian tavaliselt kaks tundi. Muuhulgas, kas sul on ventilatsiooniga ahi - selles on tulem ka parem.

Teisest küljest, tortide puhul - kas besee ei peagi mitte kergelt pehmeks jääma? Mismõttes on su besee toores? Mis puutub taignasse, siis kas Arrol taigen ka eelküpsetatakse?

Karmen ha detto...

Igatahes kui ema teeb pisarakooki, siis küpsetab ta alumise osa peaaegu valmis ja siis paneb alles vahustatud munavalge, kuid see pole see kook. Talupoja mõistus ütleb, et neid ei saagi koos teha - alumine pool nõuab kiiremat ja kuumemat küpsetusaega kui ülemine :).

Anonimo ha detto...

Ega siis kõrgharidus kohe targaks tee ja vaevalt, et sinu erialal süvendatult füüsikat õpetati ... :)
Kui sa kogu kupatuse korraga ahju paned, siis besee tõmbab kohe kooriku peale ning ülejäänud efekti annavadki sõstarde ja taigna seest eralduvad aurud, mis selle kaane all ohjeldamatult möllavad.
Vaata nam-nam ist Arro sama koogi retsepti. Seal on pilt ka vähe teistsugune ja täpselt kirjas kuidas toimetama pead, et kook ka söödav tuleks.
Ikka ilusat katsetamist soovides
EM

Anonimo ha detto...

Maru küpsetab oma punasesõstratorti nii, et põhi 10 mintsa 180 kraadi juures ja siis pealmine kiht 50-60 mintsa 160 kraadi juures. Maitseb hää, muuseas :)

Unknown ha detto...

Kats, minu teada ühel suveõhtul Tallinnast väljas üks meie sõber pakkus seda kooki. Tema tüdruksõber oli seda küpsetanud. Seega on teada, kust lisainfot küsida:)

notsu ha detto...

Sedan'd jah, et põhi tasub enne valmis või peaaegu valmis küpsetada. Ja švammiks jääb see munavalge sõstraniiskuse käes nagunii.

Anonimo ha detto...

Peab retsepti vaatama, aga mulle tundub su kirjelduse juures juba mitu kala... Viimati küpsetasin sellist beseekattega rabarberikooki koos diplomeeritud koka Jörgeniga, kes töötab Ribes kokana ja me ei pannud munavalgeid kohe koogilepeale, vaid eelküpsetasime kooki ja küpsetasime ikka palju kuumemal temperatuuril kui 150. Koogi jätsime ahju umbes tunniks, aga pärast jahtus ta meil maha oma 4-5 tundi, nii et osa külalisi juba haigutas, aga ei olnud ilma kooki proovimata nõus lahkuma.
Ma ei usu ka samuti,et Anni retseptid on sellised töö- ja lollikindlad :)

Katu ha detto...

Oi, Tigu.. kus nyyd riputasid oma kommentaariga mu peaaegu kinnikasvanud haavale vàrsket soola peale :)))
Tegelikult tahtsin òelda, et kuigi retsept seda ei ytle, kaldun uskuma sind ja eelkònelejaid, et alumine osa tuleb enne valmis kypsetada. A ma olen eelmistest làbikukkumistest nii heitunud, et hoidun beseedest suure hoolega :) Pealegi maksavad punased sòstrad meil siin hingehinda ja neid ei saa raisata igaugu beseekoogikatsetuste peale.