martedì, agosto 17, 2010

Jalutuskàik viinamàgedel

Juhhei, kodumaa! Jàrgmisel nàdalal hakkame viinamarju korjama! Kàisime Rokuga eile ja tàna viinamàgedel olukorda yle vaatamas ning analyyside jaoks kobaraid vòtmas, mistòttu ongi paras aeg tànavune saak ette nàidata.
Praegu hoiame kòik hinge kinni, et enam vihma ei tuleks. Juuli lòpu sajused pàevad tegid Chardonnay'le ja Pinot Grigio'le pisut liiga ning làhemal vaatlusel ja tàhelepanelikul nàppimisel vòis tòdeda, et mòned marjad viljelevad kahtlematult stiili, mis mu lemmiktoidublogi tegijatele ohtralt inspiratsiooni pakub. Kui nyyd vihma tuleb, siis làhevad nad hallitama, aga kui ei tule, siis kuivavad niisama àra ja kòik on ònnelikud (jutt kàib viinamarjadest, mitte blogijatest).
Kòik muud sordid on aga suurepàrase tervise juures ja kui nyyd ilusat rannailma peab, vòime ettevaatlikult unistada sellest, et meie teine vendemmia toob endaga kaasa nii head veinimaterjali, milletaolist siin Abruzzos pole 2005ndast aastast saati nàhtud.

Allpool siis mòned pildid meie viinamarjadest. Neid siia yles pannes hakkas mulle jàrjest rohkem tunduma, et viinamarja-piltidega on vist sama lugu, mis titepiltidega. Vòòrale silmale on kòik yhesugused vaadata ning ausalt òeldes ma ise kyll ei viitsiks mingite suvaliste inimeste tite- vòi viinamarjapilte vaadata. Ainult enda ja naabri omad on huvitavad :)
Montepulciano d'Abruzzo:












Juhin tàhelepanu tàies elujòus tendonele. Nyyd, kus oksad-lehed piisavalt suureks kasvanud, nàeme, et tòepoolest on kevadel hòredana paistnud viinamarjataimekestest moodustunud soliidne lehekatus, mis kaitseb nii kòplajat kui ka viinamarjakobarakesi kòrvetava pàikese eest.
Pinot Grigio:











Siin aga vòime olla tunnistajaks teisele vàga levinud viinamarjade kultiveerimise meetodile - filare. Ma arvan, et Eestis kultiveeritakse herneid sama meetodiga. Viinamarjad kasvavad sirgete puukestena ning saavad tendonega vòrreldes rohkem pàikest. Lisaks sellele on filare eeliseks ka see, et viinamarju saab masinaga korjata. Meie seda ei tee, sest meil pole neid nii palju, et masinasse investeerimine àra tasuks.
Mu lemmiknummiviinamari Pecorino:












Trebbiano d'Abruzzo:











Trebbiano d'Abruzzo pildid viivad mòtte taaskord viinamarjade kultiveerimise meetoditele. Siin nàeme uudset V-kujulist vòret. Roku Tòòkas Isa olla esimene, kes seda meie kandis proovib ja ma arvan, et tal endalgi pole veel selget pilti sellest, miks see hea on. Elame-nàeme. Praegu nendele V-dele làbi korjaja pilgu vaadates ei saa màrkimata jàtta, et kindlasti on see variant mugavam kui tendone, sest ei pea korjama mitte enda pea kohalt vaid kobarad on mugavasti nina vòi rinna kòrgusel (sòltuvalt korjaja pikusest). Tòske kàed, kes oleks neli aastat tagasi arvanud, et Katu mòtted tàna viinamarjade kultiveerimise meetoditega hòivatud on?

Chardonnay'st tàna pilte pole. Kummalisel kombel ei sattunud me hommikul, mil mul fotoaparaat reetlikult kàes tilpnes, Chardonnay ridade juurde. Jàrele mòeldes meenus, et eile teatas Roku Tòòkas Isa resoluutselt, et Chardonnay on nii kole, et neid ei kòlba kellelegi nàidata. Kahtlustan vandenòud, aga tòe huvides luban, et homme vòi siis esimesel vòimalusel vaatan selle koleduse ise yle ja pildistan teile ka.

9 commenti:

Anonimo ha detto...

Mulle küll viinamarjapildid meeldivad. Võimalik, et kui kõik järsku titepiltide asemel hakkas viinamarju pildistama, siis enam ei meeldiks, aga praegu oli täitsa hariv vaadata. Huvitav ainult, et millise maitsega need marjad on ja kas nad niisama ka süüa kõlbavad?

Unknown ha detto...

Muidugi on viinamarja pildid toredad! Trebbiano d'Abruzzo võttis loomulikult ka südame soojaks:)

Oudekki ha detto...

Kuule, aga kas ülejärgmisel nädalal on veel mingi viinamari alles, või peaks kohe sinu juurde lendama, et midagi pildile jääks?

No viinamarjakorjamist ka pildistaks heameelega.

Unknown ha detto...

Tatsutahime, ma soovitan mitte minna lihtsalt korjamist pildistama vaid lausa ise korjama. Kinnitan, et elamus on võimas ja kordumatu:)

Katu ha detto...

@lastejutud: no siis on mul kyll hea meel, kui viinamarjapildid praegu titepiltidele àra tegid :)) Mis maitset puudutab, siis reeglina veiniviinamarjad sòògiks ei kòlba. Isegi, kui seest on magusad, siis reeglina koor on pisut kòvapoolne. Pecorinot maitsesin kyll yleeile elus esimest korda ning yllatavalt magus ja tore oli.
@Tatsutahime: ylejàrgmisel nàdalal leiame ikka mòne viinamarja pildistamiseks. Jàrgmisel nàdalal korjame ainult Pinot Grigio ja Chardonnay àra ning ylejàànud jààvad oma aega ootama. Noh, millal tuled?
@Anu: tead, meil tulebki Eestist 3 inimest spetsiaalselt viinamarju korjama.

Ada ha detto...

Kaunid marjad, Katu. Ning aitäh rose eest, mis mind kontoris kenasti ootas - maitseme-mõnuleme. Kirjutan sulle sel teemal maili peale pikemalt peagi. Seniks edukat korilust :)

Oudekki ha detto...

@Anu - ma korjama plaanin minna küll, aga seekord hoopis osalusvaatluse vormis mingisse seesugusesse kohta, kus tavaliselt immigrandid viinamarju korjavad, mitte ausate veinikodalaste juurde :D

Katu ha detto...

@Tatsutahime: kui tahaks, vòib òelda, et ka meil on immigrandid tòòl. ida-euroopa immigrandid :))

Oudekki ha detto...

Ma tean jah, et on, aga te käitute nendega raudselt liiga hellakäeliselt...

Kunas ülejäänute korjamise aeg on?