venerdì, luglio 16, 2010

Kuumalaine

Seoses sellega, et Facebook on tàis eestimaalaste kaeblikke hyyatusi kuumalaine teemal, tahaks ma siin omalt poolt targutada, et enne kui hakkate òhkama, et kindlasti on sul, Katu, Itaalias nii vahva ja tore sedasi soojal maal olla, siis peetagu meeles, et itaallased peavad neli kuud aastas taoliste temperatuuridega leppima. Ma ei saa siin suvekuudel òlipudelit pooleks tunnikski autosse jàtta. Plahvatab, kurivaim.
Hetkel tuleb tòdeda, et siin Itaalijamaal on soojaga pisut liiale mindud. Kàisin ennist vàljas asju ajamas. Higistasin riided màrjaks, tulin lòòtsutades koju tagasi ning seadistasin konditsioneeri 23 kraadi peale.
Kevadel installeerisin kòògiròdule maitseka sòòmisnurgakese, aga viimasel nàdalal selle kasutamisest kyll enam midagi vàlja ei tule. Pòrand on nii tuline, et ròdu peale minemiseks peab kingad jalga panema. No kui peab kingi jalga panema, siis ma juba làhen baari hommikukohvi jooma! Laud on ka juba hommikul kella seitsmeks tàiega yles soojenenud. Nii kui mingi salati vòi Nutella lauale asetan, vajub yks lonti ja teine muutub vedelaks. Akent ei saa ka lahti hoida. Nii kui luuki praotan, on tunne, justkui hoiaks kydeva praeahju ust avali.
Nutu ja hala juurest pisut positiivsemale lainepikkusele yle minnes vòib teatada, et head viinamarja-ilmad jàtkuvad ning endiselt vòib loota, et tuleb soodne aasta. Eelmisel aastal pàris kindel ei olnud, et viinamarjad lausa enda veinikojas veiniks teeme, mistòttu Roku Tòòkas Isa haris viinamàgesid nii nagu ta seda ikka teinud on. Tànavu aga sahistab ta erilise hoolega puukeste vahel ja teeb igasugu protseduure, mida ta varem teha ei viitsinud. Loodetavasti teeme ikka selle òise korje ka àra.
Montepulciano d'Abruzzo marjad on juba pàris kogukad:

Ning siin làhivaade esimesest punasest marjast:

6 commenti:

Oudekki ha detto...

Kui nii edasi läheb, siis varsti sulab salat ära ja nutella vajub lönti... :)

Eve Piibeleht ha detto...

Siingi on piisavalt kuum :)

Ruudi ha detto...

Ütleme, et lõpuks ometi on saabunud suvi! Ei pea riide panema ning saab ilma lõdisemata basseinis vedeleda... lõpmatult...

Katu ha detto...

Jap, basseinis vedelemise kysimuses on kuumalaine abiks. Ma nàiteks proovisin Aadria meres vedeleda. Enne tuli tydimus peale, aga kylm ei hakanud yldse mitte :)

Oudekki ha detto...

Mina just mõtlen, et peaks vist ikka mere ääres linnukese pärast ära käima, muidu jääb vist sel suvel ka ujumata... Sest ega tõesti, mingit jahedust see väga ei too.

Ma eelistan jätkuvalt Appenniinide otsa metsa ronimist, sest selle ilmaga on seal piisavalt soe, et ei pea liiga palju riideid selga panema, et mägesid pidi edasi-tagasi ronida. Ah jaa, mustikaid ka leiab.

Katu ha detto...

Jap, et suvel jahutust saada, on màed rohkem abiks kui meri. Ma olen ka seda siin Abruzzos tàhele pannud.