sabato, giugno 06, 2009

Nàdala kolumn

Mul on sòbranna E, kes sisustab jàrjest nii ilusaid kodusid endale, et iga kord, kui ma tema juures kylas kàin elan paar nàdalat tagantjàrele àrevuses.
Vaatan oma kodu ja mòtlen, et mida siin vòiks àra teha, aga yhtki head ideed ei tule. Tavaliselt ma siis askeldan nàdalaid erinevates veebisaitides, aga kuna mul pole pysivust lòputult neid diivaneid ja tapeete vahtida, siis tavaliselt jààb asi sinnapaika.
Tàna valdab mind taaskord sisekujunduslik àrevus, sest kàisin tal Soomes kylas.

Praegu elab E Inimtyhjas Soome Vàikelinnas vàga armas nukumajas. Maja on seest umbes nagu Laura Ashley kataloog, eriti kòòk. Yldse on seal vàga loodusromantiline - saab murul paljajalu kàia, vaasis lòhnavad vàrskelt korjatud piibelehed ning yhel hommikul nàiteks àrkasin juskui Disney Lumivalgeke, orav voodis.
Pàris elus orav oli! Me olime oravast vàga vaimustatud, kilkasime naerda ja pildistasime teda igast kyljest. Orav oli ilmselgete distressi ilmingutega, umbes nagu tavaliselt vòime nàha filmides inimesi, keda tulnukad on teadusliku eksperimendi korras àra ròòvinud. Panime orava siis puu otsa ja pàrast pole teda enam nàinud.


Yldiselt pean ytlema, et Soome oli uskumatult tore. Esiteks paistis kogu aeg pàike (pàeval ja òòsel). Ning hàmmastaval kombel oli Helsingi lennujaamas rukkileiva lòhn! Kas te olete kunagi Helsingi lennujaamas rukkileiva lòhna tundnud? Ma kyll ei ole. Oli vàga imelik, aga samas kodune tunne.

Inimesed olid Soomes blondid, ortopeediliste matkatossudega ja rààkisid vaikse hààlega. Elan juba kolmandat aastat Itaalias, aga see on ikka vàga suur ja eriline syndmus, kui kohtan blonde ortopeediliste matkatossudega inimesi, kes rààgivad vaikse hààlega. Kuidagi selline eriline yhtekuuluvuse tunne, justkui laulupeol oleks.

Teadupàrast olen ma ògardlusele kalduv turist. Seekord vohmisin Soomes kòiki Fazeri uusi komme ja sokolaade, mida veel proovinud pole, rukkileiba, lòhet ja umbes kilo lagritsakomme. Hetkel yritan kuidagi tagajàrgedega toime tulla. Viisin Milaanosse H-le uusi Fazeri komme. Ta oli vàga ònnelik ja pihtis, et tegelikult tahaks ta sel suvel Soomes kàia, sest tunneb aeg-ajalt kodust puudust.

Teate seda linnalegendi, et eskimotel on 60 erinevat sòna lumevalge kirjeldamiseks? Ykspàev làksin itaaljakolleegide E ja V-ga kohvi jooma ning selgus, et mis pruutkleidivalget puudutab, siis eskimod on kukesupp. Ilmnes, et pruutkleidi valge vòib olla kas kriitvalge vòi elevandiluuvàrvi vòi kreemjas vòi vòimaiteamisvalge. Itaaljakolleegid E ja V arvasid, et àrgu ma kriitvalget vòtku, vaid proovigu ikka rohkem elevandiluuvàrvi ja et vaadaku ma ikka, kuidas see valge pàevavalges on, sest mis on elektrivalguses ilusvalge, vòib pàevavalguses kolevalge olla. Huh, ausalt òeldes ma oleks harilikku valget kleiti palunud...

Pruutkleidiga ei làhe eriti hàsti hetkel. Mul pole yldse aega sellega tegeleda, kuna olen tòò alla mattunud. Olukord on nii kriitiline, et mu hea ylemus H meisterdas professionaalse konsultandina presentatsiooni erinevate kleidimudelitega, et oleks kergem otsustada. Nagu nàete, on mul ylemusega seekord vedanud.

Tàna tabas mind taaskord jumalik màrguanne làhenevatest pulmadest. Keemilises puhastuses rippus ààrmiselt imposantne pruutkleit.

Peale pruutkleidi-ilmutust kàisime vaatamas jàrjekordset restorani. Tànane oli kòige nummim. Homme làheme direktoriga hinnalàbirààkimisi pidama.
Olen siin pàris mitut restorani juba vaadanud. Kòige huvitavam elamus oli koht, kus meid vòttis vastu suhteliselt vaenulik proua. Kui menyyd kysisime, siis proua teatas, et ta ei hakka meile ometigi mingeid nimekirju koostama ja yldsegi ta ei anna kellelegi menyyd. Uurisin ettevaatlikult, et kas ma saan òigesti aru, et kogu tòde menyy kohta ilmneb alles siis, kui me pulmapàeval kirikust saabume koos kylalisetega. Proua arvas, et saab vast ikka varem, aga et praegu ta menyyd ta kyll ei saa teha. Kyll aga tegi ta meile hinnapakkumise 140 eurot inimese kohta. WTF! Hiljem Roku òde teadis rààkida, et seal restoranis tòòtab tegelikult palju inimesi, aga et see konkreetne proua, kes meile sattus olla lesbiline ja vihkavat pulmi. No seda oli nàha jah.

Tàna kàisime ka cantinat vaatamas. Auk on vahepeal tàidetud tsemendi ja mingite raudpoltidega, mille vahel askeldavad habetunud ehitusmehed Albaaniast. Et cantinat finantseerida, on Roku kysinud regiooni toetust ja pangalaenu, aga kummalti poolt pole veel vastust tulnud. Mòne kuu pàrast peab hakkama seadmete eest maksama ja Roku isa on vàga nàrvis kòigest sellest vastutusest ja riskist.

Lòpetuseks tahtsin òelda, et selle kuu Vanity Fair on vàga huvitav. Eile lennukis lugesin vàga pòhjalikku artiklit sellest, kuidas linnud lennukeid ohustavad. See tuletas mulle meelde, et yks kolleeg rààkis yhest oma tuttavast, kes tòòtab firmas, mis toodab masinaid, mis viskavad lennukimootorisse surnud linde. Noh, et testida, kas mootor elab selle yle, kui lind sisse lendab. Maailmas on ikka naljakaid ameteid - lennukisse surnud lindude viskaja nàiteks... Huvitav, palju selle eest palka makstakse?

8 commenti:

Puhvis Kukk ha detto...

Lisaks siia et toesti oleneb sinu enda naha varvist mis valget suudad teha. Minu valge (praegu blogis kleit uleval) oli ka ivory sest isegi self-tanneriga olen ikka the fairest one of them all. Kui sa aga muidu jumekam oled, siis void valget teha. Koige motekam minna (sobranna kaasas) ja proovida mitmeid stiile selga, tee pilte ja siis mediteeri et miuke see oige tundus.

Katu ha detto...

Hei PK. Kusjuures just paar tundi tagasi vaatasin su blogist huviga seda pilti :))

Yhesònaga, kui on valge nahk kategoorias 'fairest one of them all', siis pigem ivory? Abiks. Yritan jàrgmisel nàdalal Milaanos kangapoodidesse jòuda.

Anonimo ha detto...

nu jaa ... iidne küsimus, et mis teeb valgest kleidist pruutkleidi

loor kindlasti, pits, siid, pruudikimp

lihtne valge kleit või kostüüm võib olla ükskõik kui kallis või trendikas, aga pruutkleiti kantakse siiski ainult üks kord elus

ja lähtudes sellest eeldusest, peaks ta välja nägema selline, millesarnases sulle keegi järgmisel päeval tänaval vastu ei tuleks

materjaliks võib olla ka marli, aga värvitoon on äärmiselt oluline, et mitte kummituspruudiks muutuda :)
fotodel torkab vale toon eriti silma ja rikub kõik pruudi ponnistused oma elu kauneimal päeval kõige ilusam välja näha

Reede ha detto...

Ma äsja lugesin sellisest ametist nagu inimjäänuste ekspert. Nüüd mõtlen, et mis mõtetega läheb hommikuti tööle näiteks inimjäänuste ekspert või siis lennukimootorisse linde viskavate masinate operaator.
Ülehomme kontrollin järgi, kas Vantaa lennujaamas on rukkileivalõhna. Pean seal veetma viis tundi, sest Esonian Air on hunniku lende kusagile ära kaotanud. Ja loodan, et ükski lind kusagile mootorisse ei astu.
Aga Sulle aitäh meie kursis hoidmisega pulma- ja muudel elulistel teemadel! Minu Sul ikka hästi :)

patsifist ha detto...

No mu meelest on täiesti kenjaalne idee, et Vantaa lennuka Stockis leiba müüasse, ma olen sealt korduvalt leiba siia KeskIdaEuroopasse kaasa ostnud, niet pole ime, et leivalõhna terve lennukas täis:))
A mis puudutab pruutkleidi värvi, siis jah - ega see päris VALGEVALGE sobib vist väga vähestele... Ma olin ka ikka peris hädas nende erinevate toonidega, a lõppeks läks vist häste. Ma olen just siuke tumedapäine ja nahk pole just the fairest of them all ja mulle ütles tädi tisainer, et kui ma lumikriitlubivalge kleidi üll tõmban, siis näen välja nigut kohalik vähemusraffuse esindaja, täpsemalt siis nagu mustlane:)) A Sul vist seda irrmu pole:)) Enivei - jõudu!
PS Ja veel - (sarjast Ema Helga õpetusi:) ära unusta kingade sisse Scholli geelpadjakesi osta - need on tõelised elupäästjad!

Oudekki ha detto...

Kuidas oleks hoopis rohelise kleidiga, kui valge nii keeruline on? Roheline on kah omal ajal viljaka abielu sümbol olnud :P

http://8mai.wordpress.com/2009/04/27/minu-feministlikud-pulmad/

Katu ha detto...

Aitàh taaskord nòuannete ja heade soovide eest.

Roheline vàrv.. jaa... yldse see feministlik pulm oli vàga huvitav jutt. Kui ma Itaalias ei abielluks, siis ma ka meeleldi ei ajaks kòiki neid patriarhlikke traditsioone taga. Itaallased ahhetavad juba selle peale kui ma teatan, et mugavuse huvides sobitan pulmakleidiga paari ilusaid ballerinasid... Nagu nàete, progressiivsed ideed langevad suht viljatule pinnasele...

Oudekki ha detto...

Aga sa näita neile kõigepealt seda OffBeatBride lehte ja ütle, et sinu sünnimaal tehakse nii, seega vähemalt ballerinad pead sa saama.