venerdì, novembre 28, 2008

alustuseks ylistuslaul ja lòpetuseks hate mail

Kusjuures mulle sobib Milaano.

Milaanos on piisavalt seda, mis mulle Itaalia juures meeldib, aga samas on ta tuttavlikult pòhjamaine ja asjalik. Milaanos on suurlinna vibratsioone, kiirust ja elegantsi, aga ka itaallaslikku pàikeselist ellusuhtumist ja oskust elu nautida. Kusjuures tegelikult on Milaano parasjagu pisike, et mille liiga suur linn olla.

Olen siin alles neli kuud elanud, aga noogutan ikka veel heakskiitvalt, kui kohtan màrke làànemaise tsivilisatsiooni olemasolust -nàiteks smuutibaarid, parkettpòrandadad, Hàagen Dazs jààtis ja inimesed, kes oma koerte kaka kilekotti korjavad.
Tànavad on siin puhtad ja erinevalt Roomast ei tylita mind Milaanos fakken opportunistilikud geelipead, kes arvavad, et neil on òigus mind jàlitada ja karjuda:"Ciao bella! Ciaaaooooo belllaaaaaa! Ciaaaooooo! Ah! Ma perché non mi saluti?! Ah che stronza!" (vabas tòlkes: "Hei kaunitar! Heeeiiiii kaunitaaaar! Heeiiiii! òu, mis vàrk on et sa mulle tere ei ytle! Fakken bitch selline!")

Rooma mulle ei meeldi. Tehniliselt vòttes on kyll Itaalia pealinn ja suurem kui Milaano, aga minu arvates on ta lihtsalt yks suurekskasvanud provintsikyla, mitte linn. Ràpane, laisk ja pòhjendamatult ylbe.

"Aga Rooma kultuurivààrtused?! Arhitektuur ja kirikud ja puha!?" kysite ehmunult.
Hàsti. Kujutage ette harimatu inimese maneeridega daami. Selline, kes kòiki sinatab ja higilòhna ohtra parfyymiga varjata yritab. Odav sigarett auklike hammaste vahel tolknemas, yritab ta teilt haruldase Caravaggio maali nàitamise eest mòttetut rahasummat vàlja pressida. Teate kyll, et kysitav summa on puha skandaalne, aga kaval proua on mòistnud, et ainult TEMAL on Caravaggio maal ja et TEIL on hirmus tahtmine seda nàha. Pole muud teha, kui jàrele anda. Maksate nòutud summa. Proua annab vahetusraha tagasi, teile samal ajal suitsu nàkku puhudes ja tòmbab haruldase maali eest pàevinàinud sametkardina. Silmitsete lummatult meistriteost. Aga. Sygaval sisemuses pakitseb teil tundmus, et olete petta saanud, kuigi pole pàris kindel, kuidas tàpselt seda pettust defineerida.

Niisiis, olete kyll unikaalse kultuurivààrtusega vàga làhedalt tutvunud, aga ikka kuidagi nagu mòru tunne on eksole? Vot selline ongi Rooma minu arvates.

3 commenti:

Ruudi ha detto...

aga mulle Rooma meeldib, just oma ekstravagantse daami pärast :)
Ja Milaano on kõige koledam/kõledam linn, mida ma olen külastanud.

PÄRL ha detto...

Ka mulle meeldib Rooma, eriti tulede valguses. Linn on küll veidi räpane, aga mitte nii, nagu pühapäevahommikune Amsterdam. Eriti põnevad on Rooma kõrvaltänavad. Turiste on palju, kuid kus neid poleks. Kõiki kisub kultuuriväärtuste poole. Aga kirikutesse armusin küll. kahju, et mõned on kommertslikult klanima löödud, kuid ikkagi tunnned seal erilist rahu. Milaanos pole küll käinud, kuid pärast Estonian Airi "jamasid" lendan vast Milano kaudu.

Katu ha detto...

vahest rooma-milaano vòrdlemine on umbes sama tulutu nagu tallinn vs tartu teema tòstatamine?
aga teisest kyljest arvan jàllegi, et mis turistile sobib, see kohalikule elanikule vast eriti pinget ei paku.
no kirikud ja kòrvaltànavad kyll, aga need on roomas ainult kesklinnas ning nende nautimist saavadki endale ainult turistid lubada, sest kes roomas elab, on igapàevatoimetustega hòivatud.

kui oled selline keskmist palka saav inimene, siis eeldavatasti elad roomas mingis 8kordsete majade rajoonis, korteris, kus on pàevinàinud veeboiler ja làbi seinte kostavad làrmakate naabrite hààled ja kus prygistel tànavatel vedelevad pàeval kerjused ja òòsel patseerivad prostituudid. ja pean ytlema, et selliseski rajoonis elamise eest tuleb minu arvates skandaalselt kòrget yyri maksta. vaatasin ikka hàmminguga brysselis elavate sòprade nummisid hààrbereid, mida nad endale sama raha eest lubada saavad kui minu rooma punkri yyr.
noh ja kui veel rooma igapàevaelust pajatada, siis mòistagi pead pidevalt ummikutes tolknema ja igal hommikul vòtab tòòlesòitmine kaks tundi aega ja tuleb vòidelda iga parkimissentimeetri pàrast ja aknapesijaid eemale peletama ja valikut sul pole, sest oled sunnitud autoga sòitma, kuna yhistransport on ràpane ja kriminaalne.
kusjuures ma pole veel hakanud rààkimagi puha pekkis tervishoiuteenustest ja rassilisest diskrimineerimisest ja saastatud òhust ja sellest, et fiumicino lennujaam on praktiliselt kasutuskòlbmatu seoses pidevate streikide ja ebaefektiivse tòòkorraldusega.