giovedì, ottobre 30, 2008

eesti-soome sòpruskohtumine milaanos

Yks mu ylemustest, H, on soomlane eksole. Mina ytlen talle 'moi' ja tema ytleb mulle 'hei'.

Vot sel nàdalal kàis ta Soomes ja tòi meile kòigile tòò juurde Karlfazeri shokolaadi ja Geisha komme. Sòime ja kiitsime ja siis arutasime ikka pikalt lòunalauas, kuidas soomes on ikka niiiiiii pikad shokolaadiriiulid poodides. H kysis, et kas Eestis ka on. Teatasin vààrikalt, et on kyll ja et pòhiliselt on Soome shokolaadid muidugi.
Siis E teatas, et ta olla lugenud ajalehest, et Soome koolides peab saapad jalast àra vòtma ja et ajakirjaniku arvates olla see vàga arusaamatu. Ajakirjanik olla pakkunud, et ilmselt selleks, et rohkem zen oleks.
H nòjatus enesekindlalt sòòklatooli seljatoele ja teatas, et oh ta pole kyll midagi sellist kuulnud. Pigem vòetakse saapad ikka sellepàrast àra, et lumi ja pori tuppa ei tuleks. Noogutasin targalt kaasa ja itaallased kuulasid suud ammuli.

Kui kohviautomaadi juures hàngisime, siis H rààkis, et ta avastas, et Soomes on nyyd autobussides saadaval tasuta WiFi. Jagasin H-le heldelt feimi ja respekti Soome eesrindlikkuse puhul.
Korraga tundsin vajadust teatada, et meil Eestis on bensiinijaamades tasuta internet ja et Eestis oli mul kodu làhedal bensiinijaam, nii et ma ei pidanud yldse interneti eest maksma. Kòik, mitte ainult H, ahhetasid vòlutult.
Tegelikult ma valetasin, aga see avaldas kòigile ilgelt muljet, nii et saime internetiga 1:1 seisu. Ma vàga palju ei valetanud, sest mul on Eesti kodu làhedal bensiinijaam ja kui ma arvutiga paar sammu kodust vàlja astusin, siis, noh, praktiliselt kodu territooriumil olles sai kyll internetti kasutada.

Tàna ònnestus mul shokolaadirindel ka pisut toimetada. A tòi mulle eile vàga huvitava Kalevi shokolaadi pàhklitega. No tàna hommikul sibasin shokolaadiga vilkalt tòò juurde ja pakkusin kòigile ja teatasin tàhtsalt, et Eesti shokolaad ja ilma sàilitusaineteta.
Mu alluvad on vàga tublid. Nad ytlesid, et Eesti shokolaad on vàga maitsev. Teised ei òelnud midagi eriti. Mul on plaanis shokolaadinòòbikestega uuesti proovida, kui peale jòule Eestist naasen.

5 commenti:

Manjana ha detto...

ma olen välismaalasi rabanud meile dokumentidega. ma pole kellelgi teisel riigil sellist vahvat passi näinud, kus foto oleks augukestega sisse torgitud nagu eesti passis.

kunagi kui veel eestisse saamisel itaallastel passi, mitte id-kaarti, vaja oli, siis nägin itaallase ID-kaarti, mis oli kollakat värvi papitükk. ma siis eputasin meie ID-kaardiga, millel on kiip ja puha :)

too itaallane jäigi tookord sadamasse ja pidi soome tagasi sõitma, sest kollase papitükiga üle piiri ei lastud.

P ha detto...

muuseas, sa võid neile eputada, et meil on ka bussis wifi. ma sõitsin Tartust Tallinnasse bussiga, kus oli väga viisakas bussijuht, kes teatas sõidu alguses, et meie bussis on tasuta wifi, palun kinnitage turvavööd ning head reisi! uskumatu, aga tõsi :)

Katu ha detto...

muide ma keeldun pòhimòtteliselt itaalia ID kaarti kaasas kandmast. esiteks on see liiga suur ja ei mahu kuskile àra ja teiseks on ta pomst kollane papist paberilipakas, mis kulub kindlasti kahe nàdalaga àra.
jah, ja tunnistan, et eputan oma eesti id kaardiga - nàitan kiipi ja seletan, et sellega saan internetis parlamenti valida ja ka bussipiletit osta

roku ikka aeg ajalt kysib, et miks mul itaalia ID kaarti kaasas pole ja siis ma ikka teatan, et mul on ju ID kaart ja tòmban oma edeva eesti dokumendi rahakotist vàlja :)

patsifist ha detto...

Hee, kusjuures ka postsotsialistliku Kesk-Ida-Euroopa riigi migratsioonoametnik-kutt kutsus teised ametnikud mu Eesti passi tsekkima, et küll on ikka vägev perforeeritud pilt:)) Ma olin väga uhke ja muudkui noogutasin ja ajasin lõua püsti ja kange tahtmine oli ka hakata igast internettide ja muu värgiga eputama, aga suutsin ennast siiski tagasi hoida:))

mnjah ha detto...

No mina eputan küll Itaalia id kaardiga - selle uuega, mis samuti plastikust, läikiv ja lausa värviline pilt peal. Mu Eesti id kaardil on küll vaid must-valge pilt peal (ok, sain selle ka juba õige mitu aastat tagasi).
Mis puutub wifi-sse, siis olen Itaalia kiirteedel viibinud juba paaris bensukas, kus suur silt ülevalt - et siin tasuta wifi! Nii et tasapisi sõuad, kaugele jõuad ning ehk püüad Eestigi kinni... ;-)