martedì, giugno 28, 2011

Konspiratsioon?

Mina kyll ei tea, mismoodi siin saapamaal lapsi ylal peetakse. Eile nàituseks kàisin tòòòiguse konsultandi jutul, et igast dekreedipaberid korda saada. Yhtlasi uurisin, et millised on siis minu kui tulevase ema òigused tòòvòtjana ja yleyldse maksumaksjana. Nimelt reeglina, kui Itaalias mingi seaduseheki kohta kysimuse esitad, siis alustuseks hoiatatakse, et see kòik on vàga keeruline, aga noh... yldjoontes antani-antani-antani ja et loe veel siit ja sealt ja katsu seda meeles pidada ja kindlasti kài advokaadi juures ja lisaks on ymbes nelikymmend erandit, millega tuleb arvestada janiiedasihurraa.
Seekord oli vastus lyhike:"Kaks kuud enne ja kolm kuud pàrast synnitust maksab riik 80% palgast. Kui kolm kuud làbi saab, siis vòib veel kuus kuud kodus olla ja saada 30% palgast. Peale seda tuleb tòòle minna." No uurisin, et kaua yldse saab kodus olla teades, et tòòandja peab mulle kohta sàilitama. "Ikka needsamad 3+6 kuud. Aga ega tòòandja siin niisama kah lahti lasta ei saa, peab ikka pòhjus olema" (Ajee, justkui me ei teaks, kuidas Itaalia eesrindlikes ettevòtetes lastega naistest lahti saadakse!). Uurisin siis edasi, et kui ma tahaks kauem kui 9 kuud kodus olla, siis millised vòimalused on. Ilmnes, et - oh yllatust! - kui laps haigeks jààb, siis arstitòendi alusel vòib haiguse ajal kodus olla. Imetamise ajal on òigus kaks tundi lyhemale tòòpàevale. Nomaitea. Kujutage ette imetavat ema Roomas. Hommikul tund aega sòidad tòòle. Kuus tundi kontoris. Tund aega koju tagasi. Kokku 8 tundi. Ega mina neid asju ei tea, aga interneti avarustes rààgitakse, et tavaliselt sòòvad lapsjumalad mingi 3-4 tunni tagant. Ei klapi eriti. (òigupoolest ei saa minagi 8 tundi jàrjest ilma sòòmata oldud :))
"Ahah. Aga mingid muud soodustused ja asjad? Kuidas nendega on?" Konsultant vaatas pisut mòistmatult otsa:"Mis toetused?" "Noh... siin teistes Euroopa riikides nàiteks makstakse emadele toetusi ja on nàiteks maksusoodustused lastega peredele," andsin pisut suunavaid viiteid.
Konsultant puuris mind oma vesihallide silmadega, mille vòrkkestadel veresooned pisut punnitasid, justkui pyydes pingsalt aru saada, kuhu ma tegelikult tyyrin:"Kui sissetulek on alla miiniumpalga, siis tuleb linnavalitsusele avaldus teha ja saab toetust. Aga see teie puhul ei kehti". "Kohe mitte midagi siis ei ole?" Hàrra F pidas aru, nòjatus seljatoele ja muheles, et mingist toetusest siin hiljuti rààgiti, aga tegelikult tuli vàlja, et on soodsatel tingimustel perelaen hoopis.
Nomaitea. Tegelikult ma kysisin personalioskonnast umbes samu asju ja vastused klapivad ka. Ainult, et ma olin kindlal veendumusel, et personaliosakond pòhimòtteliselt ei pea vajalikuks mind mu òigustest informeerida. Vahest siin on mingi trikk peidus, aga ma ei oska lihtsalt kysida? Kes teaks? Vbl konsultant pidas mind ebasympaatseks ja kiusu pàrast ei viitsinud vastata? Kas pàriselt on ka vòimalik, et ei yhtki soodustust, toetust, kohemittemidagi pole Itaalias ette nàhtud?

14 commenti:

Kristiina Belgiast ha detto...

aga kogu lääne-euroopas on sarnane süsteem ju, ikka ainult paar kuud kodus, mis seal pikemalt passida. aga see on kummaline, et seal juba kaks kuud enne sünnitust ka makstakse nii palju vähem palka. kas see on ka sama, kui tööl edasi kâid? Kas ei ole siis võimalik võtta kõik see 5 kuud peale lapse sündi, Prantsusmaal ja Belgias on nõnda. Naised töötavad lõpuni ja siis on 5 kuud lapsega kodus. ega sellest edasi ei ole ka mingid vajadust rinnaga toita, laps saab pudelist beebipiima ja niikuinii ju juba köögivilju jne.

Oudekki ha detto...

Sa vòid eesti-itaalia foorumist yle kysida, aga nii palju, kui mul on muljet, siis on lastetoetusi jah kyllalt vàhe. Eeldatavalt on ema kas kodus ja teda peetakse ylal vòi siis ta làheb tòòle ja annab lapse sòime vòi lasteaeda. Sellist vahepealset mudelit, et riik su tòòturult vàlja ostab nagu Eestis siin suurt ei ole.

Igaks juhuks ma soovitan muidugi ametiyhingust ka kysida, sul mingi kohalik camera di lavoro vòi midagi sellelaadset on?

Aga 3-4 tunni tagant sòòvad lapsjumalad ainult alguses, pàrast mingi kuuetunnine vahe pysib kyll.

Ing. ha detto...

Ma tean, et mini maksusoodustus vist m6nel pool on, aga me ei viitsinud selle tarbeks mustamiljont dokumenti hakata esitama, nii et t2pselt ei tea. Kogu see v2rk muutub iga aasta-paari tagant niiehknaa.

Anonimo ha detto...

ehhhee. ega see pole miski skandinaavia...
mul on nii meeldivaid kui ebameeldivaid uudiseid.
Koigepealt ebameeldivad. See, et lapsjumalad soovad iga 3-4 tunni tagant, on kirjas tarkades raamatutes. Kahjuks lapsjumalad ei ole neid raamatuid lugenud. Sestap moned neist tahavad aeg-ajalt lausa iga tunni tagant syya. Kui hasti laheb, siis iga 2 tunni tagant. Seda siis, kui oled eesrindlik (no pun intended) ja lapsjumalaid tissi otsas pead. Mul miskiparast on tunne, et Itaalias sind selles pyhas yrituses eriti ei toetataks, aga mine sa tea.
Meeldivaks uudiseks see, et on taiesti voimalik lapsjumalaid tissitada ainult osaliselt, nt hommikul enne tooleminekut ja siis peale toolt tulekut ja noh, eks siis oosel kah. Vahepeal soovad jumalad pudelist. Kas pumpad valja (kui onnestub. seda peaks siis tool kah tegema vahemalt 1 kord 6 tunni jooksul) voi annad asendajat, see selgub jooksvalt. Siin raagib Anonimo, kes naases toole 5-kuuse lapse korvalt ja tissitas 1,5 aastat.

Anonimo ha detto...

See on küll üks asi, mis Eestis on hästi. Ma ise jäin töölt koju juba 21.rasedusnädalal (haiguslehele), toonused kimbutasid ja suur stress jne (need pole veel kõik põhjused, ühesõnaga täiesti hädavajalik oli kodus olla, sest hiljem olin kuni sünnituseni voodirežiimil, see selleks). Siis võtsin veel enne dekreeti minekut oma puhkuse välja. Emapalka hakkasin saama vist siis, kui laps oli 4,5-kuune. See sai läbi kui ta oli 1,6-aastane ja ka siis ma veel ei läinud tööle. Olin kenasti kodus, kuni ta sai 3.

Esimesed 3-kuud olin täiesti magamata. Rinnaga toitsin kuni 1,3 aastaseks sai. Vot ma ei kujuta ette, kui ma oleksin pidanud nii vara tööle minema.

Lembi ha detto...

Ma täpselt Itaalia süsteemi ei tea, aga siin kolleegidega rääkides jäi mulje, et mingit riiklikku lastetoetuse süsteemi vist tõesti ei ole, toetuste andmine erineb regionaalselt.

Mina läksin siin tööle, kui laps 8-kuuseks sai. Enne rasedust sellele mõeldes tundus hull küll, aga tegelikult oli just õige aeg ja täitsa tore oli tagasi tulla. Rinnaga toitmise lõpetasin just sellepärast varem ära, aga tegelikult poleks olnud vajadust, sest 8-9 kuune joob piima ainult hommikul ja õhtul, päeval lasteaias sööb tavalist toitu.

Suusi ha detto...

Ei ole siin toepoolest mitte mingeid toetusi kui ainult needsamased 80 ja 30%. Noh, on jah mingeid suht motetuid regionaalseid toetusi, no meil siin Veronas yks aasta maksti koikidele sel aastal syndinutele 1500 euri voi siis saad 50% soodustusega osta pestavad mahkmed...tuludeklaratsioonist saab lastega seotud kulusid maha arvestada ja rohkem ei tulegi midagi pahe.
Alguses need rinnalapsed soovad ikka pigem 2-3 tunni tagant ja vaikselt kuude lisandudes voib vahe venida 3-4 tunnisteks, kuid ei pruugi. Soltub lapsest. Lisatoitu hakatakse kyll 6ndast kuust andma, kuid esimesed kuud on see kogus nii motetu, et 6 tunniseks piimavahesid venitada nyyd kyll ei kannata. 8-9 kuuse rinnalapse korvalt kannataks juba toole minna kyll, varem tunduks see mulle meeletu stress ja kombineerimine.

Anonimo ha detto...

Mul sõbranna elab Sinuga ühes regioonis ja nende puhul ma tean, et mehe palgast ja maksudest mingi orgunn on lapsega seoses (maksavad vähem vms). Võin üle küsida. Elavad Pinetos, muide meil plaanis neile külla minna paari nädala pärast ja ajakavas on ka teie Vigneti Radica külastamine siis.. :)Helve (hetkel Tartus)

Katu ha detto...

Nojah, ega see nyyd mingi yllatusena ei tule, aga minu meelest juba 30% sissetuleku juures olen ma pomst ylalpeetav proua (eeldusel, et tahaks 3-kuuse lapsjumalaga kodus olla). Vòi noh, mis tahaks, polegi teda kuskile jàtta eriti.
Pàriselt ka, mulle yldse ei meeldi sellised Itaaljamaal pakutavad valikud, et kas oled hea ema vòi tubli tòòlisnaine, aga mòlemat korraga ei saa.
Helve, tule kindlasti meile kylla!

Suusi ha detto...

Noh, pôhimôtteliselt hakkavad nidod siin pihta kolmandast elukuust, et kui väga vaja, siis vôib ju sôime panna. See ongi Itaalia variant tublile töölisnaisele. Kui hea ema samal ajal olla ônnestub, on suhteline, eks sôltub mida keegi hea ema all silmas peab.

patsifist ha detto...

Ma tahtsin ka just selle imetamise koha pealt öölda, et raamatute jms järgi võiks jah lapsjumalaid 3 tunni tagant sööta, aga mõni neist näiteks elakski aint rinna otsas, heal juhul venitad 1,5tunnised söötmisvahed välja...:S Meie esimene imiklaps oli selline... Niet igaks juhuks arvesta siukse varjandiga ka. Samas - Uusim Imiklaps sööb kiiresti ja harvem - töö kiire ja korralik:))
Agajah, toetuste jm sellisega on Eesti riik üsna eesrindlik nagu ma kontrastiivsel vaatlusel olen aru saand. Siuke Skandinaavia peresõbralik mudel, niet Eesti töölkäivad emad ei peaks eriti vist virisema:))

Anonimo ha detto...

Trügin kah. Mind ennast on õnnistatud üliõrna seedimisega lapsega, kellest ma ei kujuta ette, et ta praegugi (10 kuu vanuses) tavalist toitu päeval sööks, pigem ikkagi rinnapiimaasendaja pluss titepudrud ja muu säärane. Mõni laps jälle ei suuda pikka aega tükilist toitu süüa, nii et tavatoidule üleminek on seetõttu raskendatud.
Kuidas teil seal hoidjatega on? Ehk õnnestub sul leida mõni tore hoidja?

Ruudi ha detto...

Mina olengi olnud hoidja ùhele beebsule ja vist sygisest hoian ka pisikest naabri Francescat kelle ema ei taha oma tòòkohast ilma jààda ja ei soovi ka alla aastast sòime panna.

Ise olin aasta kodus ( 5 kuud pluss 6 kuud facoltativo pluss puhkused ja lòpuks lasin end vallandada ja sain veel 8 kuud tòòtu abiraha. Kuna igasugused rahad mis ilma tòòta tulevad ei maksa makse siis kàtte sain alati ikka korralikult)

Katu ha detto...

Ahah.Ma jòudsin oma mòttega 6k facoltativo lòpuni ja edasi nagu ei tulnud ideid. Yhesònaga, vòtame selle tòòtu abiraha teema privaatselt ette. Mind ysna huvitab, kuidas sa selle 8 kuud vàlja ajasid :)