mercoledì, marzo 26, 2008

prole meeleheide

Nagu tàna Daamidega arutatud sai, on maailmas miljoneid inimesi, kellel làheb halvemini kui meil, hellitatud kontoriproledel.

Nàdala ebaònnestujad on kindlasti eile The International Herald Tribune's pòjalikult kajastatud Aafrika tuberkuloosihaiged, keda vàgisi haiglas kinni hoitakse, kuni nad maha surevad vòi siis tànane uudis Bulgaaria peretytardest, kelle ettevòtlikud itaallased hiljuti orjastasid ja keda sunniti tsirkuses piraajadega tàidetud kylma vee basseini hyppama ning madudest ja tarantlitest kihisevas kuubikus hàngima.

Aga ikkagi. Sellist tynga, mis mulle tàna osaks sai, kyll ei oodanud.

Tegin nimelt oma tuludeklaratsiooni àra lootuses saada tagasi 4600 puhast raha, tànu kohusetundlikule laenuintresside tasumisele eksole.

Tàidsin pyydlikult kòik ankeedi, ise juubeldasin nostalgiliselt, et maailmas on paiku, kus on lihtne maksusysteem ja teenused kòik internetis. Jah, siin Itaalias ei saa normaalne inimene oma palgalehestki aru ilma et finantsgeeniust peaks palkama. Internetiteenustest ei hakka rààkimagi.

Yhesònaga, hanzanetist krips-kraps otseteed pidi tuludeklaratsioonile, yks copy/paste siia, teine sinna, olin isegi vàlja mòeldud, kuidas 4600 krooni kulutada kavatsen. Kinnitasin vòiduròòmsalt deklaratsiooni àra.. ja alles siis sain aru, et fakk fakk fakk ma pole ju Eesti resident. 4600 krooni maiàss!


Pàeva tòdemus: kahest maksusysteemist olen valinud halvima, ehk Itaalia oma (loe: korrumpeerunud pàtt-poliitikud ja 60% maksukoormus). Kahte tyypi intressidest olen valinud halvema ehk muutuva.
No ja nyyd Itaalia poliitikud ja Hansapank ahistavad mind nagu mingid fakken feodaalid.

3 commenti:

Anonimo ha detto...

oled sa absoluutselt kindel, et pole eesti resident? muidugi kui oled, siis on eesti tuluka tegemisel see varjukylg, et deklareerida tuleks ka itaalia tulud...
minu meelest on sinu olukord vordlemisi segane, st peaks olema voimalik olla resident seal, kus kasulikum.

Anonimo ha detto...

... sorry. ega itaalia maksust ei paase ka siis, kui eesti resident oled (kui neil seal just siseriiklikult mingit huvitavat vabastust ei ole).

Katu ha detto...

noh, ma vòin siinkohal teatada, et olen oma eelmises elus nii mònegi maksukonsultandiga lihtsalt teaduslikust huvist maksuresidentsuse teemat puudutanud. yldiselt kindel on see, et residentsus mààratakse selle jàrgi, kus riigis mingi teatud arv pàevi elatud on. ma arvan, et see arv oli 183 vist?

kui inimene aga palju reisib ja ntx 183 pàeva jàrjest yhes kohas pysida ei suuda, siis vaadatakse, kus reaalselt elukoht on vòi kus riigis ntx abikaasa/lapsed/kallim elab jne.

jah, kahjuks ei saa olla resident seal, kus on kasulikum..

muide itaalia resident on vàga mòttetu olla. siin ei maksa riik maksuvabastuste tòttu enammakstud tulumaksu rahas tagasi, vaid tehakse 'allahindlus' jàrgmise aasta maksudest.

nàiteks itaalias on ette nàhtud maksusoodustused inimestele, kes esimese kodu ostavad.
samas nàiteks kui roku tòòmeestele teenuste eest osaliselt mustalt maksis, siis ta nimetas seda kui vòimalust ise maksud àra optimeerida. Sest miks ta peaks riigilt mingit kujuteldavat, 2008 aastal aset leidvat maksuallahindlust ootama, kui vòib oma reaalse maksukoormuse eest juba tàna hoolitseda :)