venerdì, aprile 30, 2010

kukepildid

Tigus degusteerimise kàigus tekkinud Karlssoni ja Pipi teema jàtkuks esitas Sofie tàiesti uudse tòlgenduse mòlema raamatu kohta. Mis pani mind omakorda Sex & The City peategelasi uues valguses nàgema - tegelikult Carrie Bradshaw on Vàikevend ja Mr Big on Parajalt Paks Mees Parimates Aastates. Mòelge selle peale!

mercoledì, aprile 28, 2010

Mu tòine tulevik?

Tàna - esimest korda kuue kuu jooksul - vaatasin FB feed'st pàristòòkoha kolleegide ja projektijuhtide seinapostitusi.
Enne tànast on FBs nende nimede nàgemisest piisanud tundmaks, kuidas itaalijaprojektidest tuttavad meelekibeduse, frustratsiooni ja sarkasmi pilved mu pàikeselise elusaarekese kohale kogunesid. Tàna aga olen kehastunud zen. Hissand! Kui nii edasi làheb, siis vòib juhtuda, et kuue kuu pàrast ma olen nii fakken leebe, kòik kannatused unustanud ja làhen sinna tagasi ning vaatan segikamminud Naapoli ylemuse macchiavellilikke sekeldusi dalailaamalikult leebete silmadega.
Umbes kolmandal tòòpàeval kannatan meelekibeduse, frustratsiooni ja sarkasmi all. Elan mingis ràndom Rooma vòi Milaano yhiskorteris mingite lapsmeestega, kes vahivad telekast Grande Fratellot, peavad poole òòni oma òhtusòòke ning jàtavad pòrandapesuveeàmbreid (koos tolmuse veega) vannituppa hàngima.
Nyyd on nad uue policy vàlja kuulutanud, et minu taseme inimesed ei saa enam pikas komandeeringus olles yksi korterit pidada, vaid peavad seda kolleegiga jagama. Vòehh! Justkui sellest vàhe oleks, et isegi Ameerikasse ei saa enam àriklassis lennata ja et koosolekutele vòileibu ja kypsikuid ei tooda, sest ettevòte otsustas kypsikuraha Abruzzo maavàrina ohvrite toetuseks eraldada (mòistagi tàpsustamata, mida tàpselt toetatakse). See viimane on muidugi kòige ràigem korporatiivne scam, mida ma elus nàinud olen.

Kas on maailmas mingit sellist tòòd, mida saaks teha kas kogu aeg vòi pool aega vòi vàhemalt nàdalavahetustel kodus (Abruzzos) elades ning mille tegemine eeldab jàrgmisi oskusi:
- inglise, itaalia ja eesti keeles lobisemine
- Excelis andmebaaside ehitamine
- protsesside joonistamine ja tarkvara nòuete kirjapanemine
- igasugu koolitustega seonduv sekeldamine (koolitusplaani, ja -eelarve tegemisest kuni koolituste sisseostuni ja inimestele esinemiseni)
- veini ja tervisliku toitumise teemal targutamine
- programmide kasutusjuhendite kirjutamine
- PowerPointis imetabaste presentatsioonide meisterdamine
- kotlettide, mannapudru ja kapsa-hakklihahautise valmistamine
- nummide loomade joonistamine (kuigi viimane kord pidin P-le & K-le tibupildi alla "tibu" kirjutama, et nad aru saaks :-)

Ma arvan, et need on umbes ainukesed asjad, mida ma hàsti oskan. Muidugi viimasel ajal olen omandanud màrkimisvààrse taseme vàikeautode mòlkimisel.
Jap, ma vòiks nàiteks teha eesti, itaalia ja inglise keeles arvutiprogrammide kasutusjuhendeid nummide loomade piltidega. Ja siis ma vòiks neid programme kolmes keeles inimestele koolitada, samal ajal teise kàega kotlette praadides. Kuidas oleks?

martedì, aprile 27, 2010

Eriteadaanne..

.. kòigile sòpradele, anonyymsetele kommenteerijatele ja anonyymsetele austajatele, kes on homme òhtul Tallinnas. Me korraldame Vinoteegiga Tigu homme Vigneti Radica veinide degusteerimise! Hissand, ma olen nii elevil ja juba viigin sukapykse homse ootuses!

Seekord esitleme kollektsiooni kahte kòige "veidramat" veini - Pecorino ja Cerasuolo. Esiteks sellepàrast, et neid teatakse vàga vàhe.
Teiseks sellepàrast, et nàiteks Cerasuolo't kui roosat veini ei viitsi maaletoojad eriti vaadatagi, aga Itaalia sòpradele ja anonyymsetele veinijoojatele meeldib see vàga. Mòned itaallased ytlevad, et meie Cerasuolo on ainuke roosa, mis on neil tekitanud roosade veinide suhtes leplikke tundeid ning isegi eestlane P kirjutas meie FB grupis, et see olla parim rosè, mida tal elus proovida on ònnestunud.
Ja Pecorino (ning yldiselt Itaalia autoktoonsete viinamarjasortide) teemal vòite Tigu arvamust lugeda.

Yhesònaga, homme kl 19 Vinoteegis Tigu (Vilmsi tn 45, Tallinnas).

lunedì, aprile 19, 2010

toimub ei toimu toimub ei toimu

Nàitasin Rokule eelmise posituse ròòmsa androgyyni pilti ja teatasin, et too tegelane organiseerib sòitu Milaanost Tallinnasse. Roku arvas selle peale, et kui ma Ròòmsa Androgyyni autosse istuda kavatsen, siis lahutame kohe àra. Kes ytles, et Itaalias on raske abielu lahutada?

Tàna on AirBaltic lennud kuni keskkòòni tyhistatud ja poole tunni pàrast peaks tulema uusi uudiseid selle kohta, mis homsetest lendudest saab. Olen vàga erutatud!
Kusjuures AirBalticu klienditeenidus avaldas tàna muljet. Neil on oma Facebooki lehekylg, kus klientide kysimustele vastatakse. Proovisin ka kysimuse esitada ja tuli kohe vastus ka! Vàga nummi.

domenica, aprile 18, 2010

Lennuònnest rààkides

Facebookis pakub Carpool Europe grupis selline ròòmus androgyyn vòimalust sòita teisipàeval Milaanost Tallinnasse. Kas tasuks proovida? :)

Aga muidu aitàh kòigile, kes head lennuònne soovisid. Mul on hetkel teisipàevaks Rooma-Riia lend leos. Vaatame, mis sellest saab...

sabato, aprile 17, 2010

TIM always strikes back /6,7 km/

Peale seda kui Roku oli TIMga (Telecom Italia Mobile'ga) lepingu lòpetamiseks:
1) kàinud TIM esinduses (kust òeldi, et lepingu lòpetamiseks tuleb helistada klienditeenidusse)
2) helistanud klienditeenindusse (kust òeldi, et tuleb saata fax)
3) saatnud faxi ja peale vastuse mittesaamist helistanud klienditeenindusse, kust vastati, et tegelikult tuleb saata lepingu lòpetamise avaldus koos viimase arve koopiaga Pòhja-Itaalias asuvasse linna Crotonesse
4) saatnud tàhitud kirjaga Crotonesse lepingu lòpetamise avalduse ja viimase arve koopia (mille peale tuli kuu aja pàrast vastus, et ei saa lepingut lòpetada, sest puudub isikuttòendava dokumendi koopia)
5) saatnud teise tàhitud kirjaga Crotonesse lepingu lòpetamise avalduse, viimase arve ja isikuttòendava dokumendi koopia (mille peale tuli kuu aja pàrast vastus, et isikuttòendava dokumendi koopia ei ole loetav sic!)
6) saatnud kolmanda tàhitud kirjaga Crotonesse lepingu lòpetamise avalduse, viimase arve koopia, kòigi eelmiste kirjade ja nende vastuste koopiad, kahe isikuttòendava dokumendi koopia ja paberilehe kymne baarist leitud kodaniku allkirjaga, kes kinnitavad, et mòlema dokumendi koopia on loetav

saabus kuu aja pàrast vastus, et leping on lòpetatud ning seoses lepingu ennetàhtaegse lòpetamisega tuleb Rokul maksta trahvi 160 eurot. Leping on kehtinud 10 aastat.

Pàriselt ka. TIM. Mine pekki!

venerdì, aprile 16, 2010

Miks teha tàna seda, mida saab ylehomse peale edasi lykata?

Tegelikult... kui Pescara-Londoni lend toimub, aga Tallinn-London lend ei toimu, siis on ka pahasti. Jàrgmine Tallinna lend on teisipàeval alles. Mis ma teen kolm pàeva Londonis?

Avaliku esinemisega on sama mis kohvritega. Lyhikese kòne ettevalmistus vòtab palju rohkem aega kui tunniajase esitluse kokkupanek. Suur kohver saab poole tunniga pakitud. Vàikese kohvri pakkimine on justkui malemàng. Mul oli siin kavas minimalismi vallas uusi rekordeid lyya, tulles paarinàdalasele Tallinn-Riia-Dublin reisile selle kotiga siin, kuhu peab kòigepealt mahtuma arvuti ja fotoaparaat ning siis need riided, mis kyljesahtlitesse pigistada annab.
Eile ei viitsinud kohvriga veel tegeleda ja nyyd ma ootan head pòhjust, mis motiveeriks mind pakkima.

giovedì, aprile 15, 2010

et sa elaksid huvitaval ajal...

Homme peaksin lendama Ryanairiga Pescarast Londonisse ja siis Easyjet'ga Londonist Tallinnasse. Kòige nòmedam oleks muidugi, kui Ryanair tyhistaks Pescara-London lennu, aga Easyjet London-Tallinna lendu ei tyhista. Kòik muud kombinatsioonid on lahendatavad.

Kogu seda lennundussegadust arvesse vòttes... kas Metallica kontsert yldsegi toimub pyhapàeval?

Ega neil minuga kerge ei ole

Tàna hommikul.
Roku Tòòkas Isa tòstab veinikaste oma autost Helmut Rebase pakiruumi. Manòòvrite kàigus jààb talle kasutatud pabertaskuràtik kàte vahele. Sipsti! maandub taskuràtik tànaval. Viuh! tòstan taskuràti kahe nàpuga yles ja kommenteerin justkui Vana Toomas:"Khm... seda et... sa vist kaotasid midagi."
RTI paneb taskuràti sònagi lausumata taskusse ja veinid pakitud, jalutame kohvibaari suunas.
Hopsti! langeb kàkras taskuràtt taaskord kònniteele. Aga ta nàgi, et ma nàgin! Korjas ise taskuràtiku yles ja àpardust mainimata jalutame sòbralikult edasi.

Mul on tekkinud mòttekaaslasi. Prouad B ja R meie kodutànavalt. Me vòòrastele reostajatele otse midagi òelda ei julge, aga kui omavahel kokku saame, siis ajame kàed puusa ja vahutame, et miks inimesed oma koerte kakat kònniteelt àra ei korja ja need kasvatamatud naapoli turistid jàtavad kogu aeg oma prygikotid konteneri kòrvale ja yleyldsegi millal tullakse meie tànava puid pygama, ah? Tòe huvides màrgin àra, et B on pàrit Sveitsist ja R Austraaliast.
Pildil olev vaade on meie kevadiselt inimtyhi kodurand.

lunedì, aprile 12, 2010

Viimane postitus Veronast ...

Hetkel on siin kàimas Vinitaly viimased tunnid. Eksponeerijad pakivad palavikuliselt asju kokku ja kibelevad àra sòitma. Korraldajad aga panid uksed kinni ja teatasid, et enne poolt viite enam pudelite ja pakkidega vàlja ei saa. Ilmselt sellepàrast, et eelmistel aastatel olla pakkimisaskelduste kàigus palju vargusi aset leidnud. Samal ajal sahistavad messikoridorides saagijahil tudengipoisid ja muud tegelased, kes nuruvad eksponeerijatelt veinipudeleid. Mòni on kohe suure spordikotiga tulnud ja kònnib, yks òlg madalamal kui teine ja igal sammul pudelid kotis kòlisemas.
Yhele penskarile, kes vàitis end restoranipidaja olevat, andsin haledusest kaks pudelit. Pàrast làhenes mulle kelneriòpilane regiooni restoranist ja kysis, et kes see vanamees on. Talle olla vanamees òelnud, et on yhe Abruzzo suurveinikoja direktor. Oh kummaline maailm....

Uute veinikodade veinide degusteerimine oli hoopis teistsugune kui ma ette kujutasin. Nimelt seni on siin degusteerimisi nii tehtud, et yber-sommeljeed istuvad presiidiumis ja juhivad degusteerimist, veine jàrjest làbi proovides ja kommenteerides ning publik istub saalis ja proovib samu veine. Tànane degustatsioon oli aga hoopis sedasi yles seatud, et kòik uued veinikojad olid suures ruumis ringikujuliselt yles pandud. Paremal Lombardia ja vasakul Sitsiilia. Kui paremalt alustada, siis sai liikuda regioone mòòda jàrjest lòuna poole. Veine oli palju ja aega vàhe, nii et otsustasin peamiselt valgetele keskenduda ja lòpupoole vaatasin mònda roosat ja punast ka.

Allpool minu isiklikud lemmikud, rohkem mulle endale meelespidamiseks.
Lombardiast Pas Opere (Francacorta) Chardonnay baasil tehtud spumante ja Perla di Garda valge vein Lugane viinamarjast. Perla di Garda oli imetabaselt kauni brosyyri meisterdanud, mis mulle hirmasti meeldis.
Sitsiiliast: Baglio di Pianetto. Nende valikust olid nii valge Insolia kui ka punane Nero d'Avola suurepàrased. Kui ma jàrgmine kord Sitsiiliasse pulmareisile làhen, siis kindlasti tahaks neid kylastada.
Veneto regioonist Ca' Basso valge Manzoni Bianco. Struktureeritud, harmooniline ja yle keskmise tugev valge vein. Kellele meeldivad nàiteks Pecorino vòi Greco di Tufo viinamarjasordid, siis ilmselt meeldib see ka. Vàhemalt mulle meeldis. Ja siis Menti Vini passito Garganega viinamarjast oli ka pàris huvitav leid.

Vinitaly viimane pàev

Viimase pàeva alustuseks pean ytlema, et eile kylastasime Veronas yhte kiriku sisse ehitatud restorani, kus tòmbasin rindu tallekarree, veerandi Rokule toodud veisekyljest, kòik Roku kartulid ja lisaks enda maasikatele maitsesin hoolega Roku ja Roku Moodsa Venna magustoite. Tàna veeren siin Veronas ringi justkui maksavorst.

Tunni aja pàrast algab meil siin uute veinikodade veinide degusteerimine, kus me ka osaleme. Degusteerimisest rààkides, laupàeval ja pyhapàeval oli meil siin ohtralt veinihuvilisi turiste ja teostasin enoloogilisi vaatlusi. Kohati on veinide edasimyyjate eelistused tavalise veinihuvilisega vòrreldes tàitsa erinevad. Roosat veini Cerasuolot ei tahtnud enamus edasimyyjaid yldse vaadatagi, aga peaaegu kòik veinihuvilised jàid vòlutult peatuma ja kiitsid et nii ilus vàrv. Kaks kodanikku arvasid, et meie Cerasuolo on palju parem kuldmedali vòitnud veinist (mille peale me siin mòistagi habemesse muhelesime).

domenica, aprile 11, 2010

supporto spirituale livello 1

Tàna teatatakse meil siin Vinitaly'l valjuhààldist, et kell 17.00 peetakse Abruzzo paviljonis jumalateenistus. Ootan huviga, mis kell viis juhtuma hakkab ja kui paljud inimesed jumalateenistusele làhevad.

Giorno di festa

Tàna on Vinitaly giorno di festa ehk pidupàev, nagu paljud eksponeerijad ytlevad. Pyhapàeval tulevad kòigile veinikodadele kylla sòbrad ja sugulased kodukylast. Tollo elanikud olla organiseerinud 60-kohalise bussi ja tàna hommikul tervitamegi siin puhvis pòskedega maamehi ja -naisi. Nende hulgas ka Roku onud Gino ja Roberto, kellega aastaid tagasi sai esimest korda Veronas veinimessil kàidud.

Eile parklast vàljasòidul teostasin demograafilisi vaatlusi. Suurte làikivate saksa autodega vàljusid parklast veinimyyjad, aga tolmuste Itaalia autodega, mis olid pilgeni tàis yhesuguguste suude, ninade ja silmadega kodanikke sòitsid veinitootjate pered. Kohvibaaris nàgin eile Brad Pitti teisikut (aga kui pàikeseprillid eest vòttis, ei olnud enam teisik). Ja tàna hommikul hàngis meie juures John Travolta teisik, kelle pàrisnimi on Luca.

sabato, aprile 10, 2010

Toskaana ja Piemonte

Nonii. Eile astusin sisse imetabasesse Toskaana paviljoni.
Kohe ukselt hakkas ninna veinilòhn kòigist neist tuhandetest avatud pudelitest, mida paviljonis aktiivselt menetleti ja kàra oli justkui turuplatsil. Tunnistan siinkohal kiirelt yles, et eksisin viie minutiga seal lootusetult àra ja veetsin pool tunnikest, leidmaks tagasitee meie Abruzzo paviljoni. Mòned ilusad ylespanekud jàid ka silma, aga ma neid eriti pildistada ei jòudnud, sest oli kodutee leidmisega ametis. Làhipàevil panen GPSi kydema ja proovin uuesti.

Tàna kylastasin aga Piemote paviljoni. Eelmise pàeva kogemusest targemana kàisin systeemselt mòòda seinaààri ja hoidsin tagasiteel silma peal. Piemonte paviljon yllatas hea regiooni sisekujundajaga. Nimelt tavaliselt kàib Vinitaly'l sedasi, et suured tegijad ostavad ise endale pòrandapinna ja ehitavad enda lava. Mis vàikesi veinitootjaid puudutab, siis tavaliselt soetab regioon mingi suure lahmaka ja siis myyb pisitegijatele 10-ruutmeetriseid kuubikuid, mille kujunduse eest hoolitseb regiooni poolt palgatud arhitekt. Vot need Piemonte kuubikud olid vàga intelligentselt ja làbimòeldult tehtud.




Siin mòned kenamad ylespanekud. Oli palju kauneid kompositsioone pudelite, valgusega ja puuokstega, aga terviklikult vòttes jàid silma need:


giovedì, aprile 08, 2010

Vinitaly esimese pàeva lòpetuseks...

... mu lemmikekspositsioonid Abruzzo ja Puglia regioonidest.










:))))

Jesver! Praegu kylastasid meie boxi kolm joodikut, kes kàitusid justkui tegelased minu lemmik-itaalia-komòòdiast "Amici Miei". Ise vàitsid, et on restoranipidajad, aga ma pigem arvan, et mingid komòòdiazanrile orienteerunud harrastusnàitlejad.

Ohissand. Ja nyyd mòòdus meie boxist mingi ròòmus rasvarull, kes arvas, et ta veini ei tahaks, aga kypsikut vòtaks kyll. Vabandage, aga kas meil on siin mingi fakken kypsikumess?

vinitaly

Jesver! Tahaks ikkagi ka nàha neid imelisi Sardeenia ja Toskaana paviljone, aga nii kui ma meie boksist korra àra làhen, et nàiteks loomulikke vajadusi rahuldada vòi sòbralikke veinikodasid tervitama minna, pidavat keegi inglise keelt rààkiv tegelane sisse astuma. Kuna ylejàànud pere inglise keelt ei rààgi, siis nad laiutavad vastastikku abitult kàsi ja pàrast nutavad mu òla najal, et miks mind kohal ei olnud.

Meil siin Abruzzo paviljonis on endiselt vaikelu veinidega. Jàrgmisel aastal - kui me yldse siia tagasi tuleme - siis kolime Toskaana paviljoni ymber. Pàriselt ka.

vinitaly

Roku Tòòtu òde kàis vahepeal Sardiinia ja Toskaana paviljonides ja vàriseb kadedusest. Kui meil siin Abruzzo paviljonis valitseb mòòdukalt letargiline atmosfààr, siis Toskaana ja Sardiinia telkides olla rahvast justkui rokk-kontserdil ning iga pisimagi veinitootja juures olevat kliente justkui kàrbseid.

Tervitused Veronast!


Tàna on Roku Moodne Vend oma pikad kiharad patsiks pòiminud ning oleme terve perega kolinud Veronasse veinimessile Vinitaly.

Umbes keskpàevaks oleme oma ylespaneku ilusaks sàttinud, meil on kàinud kylas kaks saksa turisti ning kòik sòbrad ja sugulased Tollost. Oleks rohkem vàliskylalisi oodanud, aga siin kòik rààgivadki, et neljapàev olla rohkem hoovòtu pàev.




Meil on siin spetsiaalne messiatraktsioon ka yleval. Inimesed saavad kehastuda Roku Moodsaks Vennaks ja siis me teeme neist pilte ja saadame neile màlestuseks e-kirjaga. Nàiteks selle pildi peal kehastus Roku Moodne Vend iseendaks.

martedì, aprile 06, 2010

4,2 km

Oh ma olen niii vàsinud juba :)

Teie,

Kehafetisist

sabato, aprile 03, 2010

2,2 km

2,2 km. sportlased on teadagi sònaahtrad inimesed, nii et ma katsun ka vàhem kirjutada ja rohkem ujuda.